Merkez Bankası kararı sonrası ekonomistler konuştu: Dolar o rakamı aşacak! Selçuk Geçer, Tunç Şatıroğlu, Emre Alkin...

Merkez Bankası kararı sonrası ekonomistler konuştu: Dolar o rakamı aşacak! Selçuk Geçer, Tunç Şatıroğlu, Emre Alkin...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,50’ye hareketli çıkarma kararı aldı. Bu kararın ardından ekonomistler karara ilişkin düşüncelerini sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından verilecek olan faiz kararı büyük bir merakla bekleniyordu. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında 250 baz puanlık artışa giderek faizleri yüzde 42,50’ye yükseltti. Bu gelişmenin ardından ünlü ekonomistler karara ilişkin sosyal medya üzerinden bazı değerlendirmelerde bulundu.

yeni-proje-10-001.jpg

EKONOMİSTLERİN TCMB FAİZ KARARI DEĞERLENDİRMELERİ

Halk TV’de yer alan habere göre, ekonomistlerin değerlendirmeleri şu şekilde oldu:

Selçuk Geçer: Merkez Bankası bekleneni yaptı. Ocakta 250 daha gelir. 45 te dururlar. Dolar 30 u aşar. Seçim sonrası Allah kerim

Murat Kubilay: Hayırlı olsun. Bu arada birçoğunuzu belki şaşırtacak, para politikasının uygulanmasına dair daha farklı bir bakış açım var. Erdoğan'ın yarattığı güven eksikliğine rağmen, ben politika faiz oranını %40'ta tutmayı tercih ederdim. Bu seviyesiyle bileşik faiz karşılığı da zaten %49. Diğer taraftan bu faiz oranının sabit tutulacağına dair oldukça katı ve bağlayıcı bir taahhütte bulunurdum. Örneğin asgari 1 yıl bu faizin korunacağını ifade eder, ardından bu sürenin sonunda ne gibi gelişmelere bağlı indirim sürecinin başlatılabileceğini açıklardım. Bu arada aynı görüşüm ABD için de geçerli. %5 gibi bir oranda düşünülenden uzun süre sabit tutmak tercihim olurdu.

Bunun ardında hem güven boşluğunu doldurmak hem de piyasa oynaklığını azaltmak ve böylece faydayı maksimize etmek var. Tabii bununla tutarlı likidite ve kredi politikasını söylemeye gerek dahi yok.

Ayrıca normalleşmenin de sınırlarını önden çizmeyi tercih ederdim. Şu anda finansal istikrarı yakalamış olabiliriz ama özellikle son 5 yılın yükü sırtımızda ve çok ağır. Bazı şeyleri tam normalleştirmeye gerek yok. Tam serbest döviz kuru, kanaatimce en başından beri hataydı. Bunu aksi yönde dolar kuru 6,85 seviyesinde sabitlenmesi de çok büyük bir yanlıştı. Şimdiki gibi yönetilen dalgalı kur benim de tercihim. Ama günlük artış miktarları fazla düşürüldü. Kur istikrarı ile enflasyonu düşürmek anlaşılabilir ama dış dengeyi de göz ardı etmemeniz gerek. Tabii dış finansmanı da ülkenin elde kalan son değerli varlıklarını yabancılara satarak veya ülkenin bize atalarımızdan miras doğasını tahrip ederek yapmamak gerek.

Özetle, bu faiz kararı yerinde ama politika faizi geçtiğimiz ay asgari yeterlilik düzeyini zaten yakalamıştı. Bundan sonra mühim olan bu duruşun sürdürülme kararlılığı ve bir de normalleşme programının içeriği olacak. 2016-23 arasının ne kadar kötü olduğu unutulmamalı ama özellikle 2002-16 arasının hataları da tekrarlanmamalı. Umarım hayırlısı olur.

yeni-proje-11-001.jpg

İris Cibre: "Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir." Son 1 faiz artırımı daha beklemek doğal olacak. Pivot yüzde 45. Ex-ante reel faiz 2,1 puan artıya geçmiş olacak.

Tunç Şatıroğlu: "Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir." ifadesiyle enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığı çelişiyor. Demek ki bu kadar yapılabiliyor ve yüksek enflasyonla yaşamaya devam etmemiz isteniyor. En fazla 45 olacak bu durumda ve duracak.

Hayri Kozanoğlu: Beklenen oldu. "Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir." ifadesiyle enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığı çelişiyor. Demek ki bu kadar yapılabiliyor ve yüksek enflasyonla yaşamaya devam etmemiz isteniyor. En fazla 45 olacak bu durumda ve duracak.

Barış Esen: TCMB: Kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulama 6 ay süre ile uzatılacaktır. Yabancı para yükümlülükler için yüzde 5 olarak uygulanan menkul kıymet tesis oranı yüzde 4'e indirilecektir.

Emre Alkin: Bir ay önce söylemiştim. Fazlasına gerek yok... “Fikrim değişti: yıl bitmeden bir faiz artışı daha olabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN