AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kripto paralara yönelik düzenleme çalışmalarının devam ettiğini ve Ramazan Bayramı sonrasında ilgili yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını açıkladı. Bu düzenleme kapsamında kripto para piyasasında gerçekleştirilen işlemlerden vergi alınması planlanıyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 31 Mart yerel seçimlerine odaklanırken, seçim sonrası gündeme gelecek düzenlemeler için hazırlıklar devam ediyor. AK Parti Grup Başkanı Cahit Güler, kripto varlıklara ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda yürütülen çalışmaların tamamlanmasının ardından AK Parti TBMM Grup Başkanlığı olarak yasa teklifi hazırlıklarını başlattıklarını duyurdu.
ULUSLARARASI UYGULAMALARA BENZER BİR YAPIDA OLACAK
Güler, AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri ve konuya uzman milletvekilleriyle birlikte çalışma yürüttüklerini belirtti. Özellikle kripto varlıklara ilişkin düzenlemenin, uluslararası uygulamalara benzer bir yapıda olacağını vurguladı.
Hazırlık aşamasında olan yasa teklifinin Ramazan Bayramı sonrası Meclis'e sunulması hedefleniyor. Güler, bu düzenlemeyle Türkiye'de kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılmasının hedeflendiğini dile getirdi.
AMAÇ "KISMİ UYUMLU" KATEGORİSİNDEN ÇIKMAK
Öngörülen düzenleme kapsamında, kripto varlık alım satım platformlarına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından lisans verilmesi planlanıyor. Ayrıca, finansal kuruluşlara benzer şekilde asgari faaliyet şartlarının getirilmesi öngörülüyor. Bu adımlarla, uluslararası standartlara uyum sağlanması ve Türkiye'nin "kısmi uyumlu" kategorisinden çıkması amaçlanıyor.
ULUSLARARASI DURUM VE VERGİ UYGULAMALARI
Avrupa Parlamentosu'nun geçtiğimiz yıl kripto varlıklar üzerinden vergi alınmasına yönelik aldığı karar ve diğer ülkelerdeki vergi uygulamaları da ele alınıyor. Örneğin, Almanya'da 600 euro üzerindeki değerler için kazanç vergisi uygulanırken, İsveç'te kripto varlıklara yönelik vergi oranı yüzde 30'a kadar çıkabiliyor.