Kısa çalışma ödeneğinde rakamlar değişti! Kimler ne kadar alacak? Tek tek hesaplandı

Kısa çalışma ödeneğinde rakamlar değişti! Kimler ne kadar alacak? Tek tek hesaplandı

Milyonlarca kişi Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanmaya devam ederken, yeni yayınlanan yönetmelik sonrası Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanma detayları merak edilmeye başlandı. Peki, kimler Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurabilecek, ne kadar süre yararlanabilecek? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı…

2003 yılı itibariyle iş hayatı mevzuatında yer almaya başlayan Kısa Çalışma Ödeneği’nden şuana dek yaklaşık 4,5 milyon kişi yararlanırken, yaklaşık 38.1 milyar TL de ödeme yapıldı. Söz konusu ödemenin 36 Milyar TL’si yalnızca pandemide 3.7 milyon kişiye yapıldı.

30 Mayıs 2024’ten itibaren Kıs Çalışma Ödeneği alan kişi sayısı ise 826 oldu. Sabah Gazetesi’nin haberine göre, 11 Haziran 2024’te değişikliğe gidilen Kısa Çalışma Yönetmeliği’ne göre çalışanlara ödenecek Kısa Çalışma Ödeneği tutarı günlük brüt 400 TL. Asgari ücret ile çalışan bir kişinin günlük alacağı miktar ise 340 TL olacak. Bir çalışana verilecek Kısa Çalışma Ödeneği miktarı da asgari ücretin brüt tutarının aylık 20.0002 TL olduğu dikkate alındığı zaman 30.000 TL olacak. Yeni yayınlanan yönetmelikle beraber Kısa Çalışma Ödeneği’ne dair merak edilenler ve cevapları şu şekilde:

KISA ÇALIŞMANIN AMACI NE, NE KADAR YARARLANILIYOR?

Kısa çalışma uygulamasındaki esas amaç istihdamı korumaktır. Kısa çalışmayla çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği verilmekte. Ayrıca istihdam korunarak, deneyimli personellerin işten çıkarılmasının da önüne geçiliyor. Yararlanma süresi ise azami 3 aydır.

kisa-calisma-odenegi-1.jpg

HANGİ İŞVERENLER BAŞVURABİLİYOR?

Genel ekonomik, sektörel ya da bölgesel kriz, genel salgınla zorlayıcı sebeplerden dolayı işyerindeki 45 saatlik haftalık çalışma sürelerinin minimum 15 saatini geçici olarak azaltan ya da işyerinde faaliyetin tamamen ya da minimum 1 ay geçici olarak durduran tüm işverenler başvurabilir.

KISA ÇALIŞMA HAKKI ŞARTLARI NELERDİR?

Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin ödeneğe hak kazanabilmesi için, kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 120 gün hizmet akdine tabi olma ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olma şartlarını taşıması gerekmekte. Daha önce yararlanan işyerleri kısa çalışmadan yeniden yararlanabilir. Asgari çalışan sayısında bir sınırlama yok. Sigorta ve vergi borcu bulunan, konkordato ilan eden işyeri de bu uygulamaya e-Devlet'ten başvurabilir.

KISA ÇALIŞMA YAPACAK İŞÇİLERİN LİSTESİNDE DEĞİŞİKLİK MÜMKÜN MÜ?

İş müfettişleri tarafından uygunluk tespit edildikten sonra yeni işçi eklenmesi ya da çalışılmayan sürenin artırılması için talepte bulunmak mümkün. Bu durum yeni başvuru olarak kabul edilmekte.

kisa-calisma-odenegi-2.jpg

HER İŞÇİYE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ VERİLİYOR MU?

Son 120 gün hizmet akdine tabi olma ve son 3 yılda minimum 450 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödeme şartlarına uyan her işçi bu ödemeyi alabilir. Yabancı işçiler için de aynı şartlar geçerli.

İŞÇİLER NE KADAR ÖDENEK ALIYOR?

Kısa çalışma ödeneği tutarı sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yani 2024 itibarıyla 666 TL'nin yüzde 60'ı olarak belirlenir. Bu durumda işçiye kısa çalışma ödeneği olarak brüt 400 TL ödenir.

ÖDENEK KİME YAPILIYOR?

Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için işçinin kendisine ödenir. İşçilere ödemeler, kuruma bildirilen banka hesap numaraları aracılığıyla, hesap numaralarının eksik/hatalı bildirilmesi veya bildirilmemesi durumunda ise PTTBank aracılığı ile yapılmakta.

kisa-calisma-odenegi-3.jpg

KISA ÇALIŞMA HAK EDİLEN İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN DÜŞÜLÜYOR MU?

Kısa çalışma başlangıç tarihi 1.03.2024 ve sonrası olan sigortalı çalışanlar için, kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, 3 yıl erişimindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine dair hak sahipliği sürelerinden düşülmektedir. Fakat yapılan ödemelerin mahsup edilip edilmeyeceği Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ VERGİYE TABİ MİDİR?

Bu ödenek, damga vergisi dışında hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz, nafaka borçlarının haricinde 10/1’inden fazlası haczedilemez ya da başkasına devredilemez.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN