Hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntılar et fiyatlarını da etkilemeye devam ediyor. O şehirde sabah bir fiyata anlaşan akşama başka bir fiyatla karşılaşıyor. Fiyatlar da altın gibi saatlik değişiyor. İşte tüm detaylar…
Yüksek maliyetler fiyatları etkilemeye devam ederken hayvancılık sektörü de bu durumdan etkileniyor. Kırmızı et fiyatları artmaya devam ederken piyasada dışa bağımlı hale gelmeye başladı. Vatandaş neredeyse ağzına et süremeyecek noktaya gelirken ucuz et satan Et ve Süt Kurumu mağazaları önünde de kuyruklar uzadıkça uzuyor. Urfa'da kırmızı et almak isteyen vatandaşlar sabah başka akşam başka fiyatlarla karşı karşıya kalıyor.
HAYVANCILIKTAN UZAK KALINDI
Küçükbaş Hayvancılık Besi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İzzet Çiftçi, yüksek fiyatların en büyük nedeninin yanlış tarım ve hayvancılık politikası olduğunu vurguladı. Hayvancılık politikalarında yanlış uygulama yapıldığını aktaran Çiftçi, yıllardır küçükbaş damızlık kuzulara destekleme verilmemesinin ve besicilik yer tahsisinin yapılmamasının büyük bir problem oluşturduğunu söylendiğini aktardı. Yerli ırk büyük başların korunmaması ve desteklemede geç kalınması gibi nedenlere bağlı olarak yerli ırkın yok olmasının fiyat artışlarındaki en büyük nedenlerden biri olduğunu dile getirdi.
Son yıllarda artı göçlerin de fiyatlarda büyük rol oynadığını belirten Çiftçi, “Gençler artık hayvancılık yapmak istemiyor, o kadar emek ve alın terinin boşa gitmesi gençleri hayvancılıktan soğuttu” sözlerini aktardı.
İHRAÇ EDECEKKEN İTHAL EDİYORUZ
Hayvancılık sektöründe acil eylem planı yapılması gerektiğinin altını çizen Çiftçi, “Çiftliklere kesimlik ithal büyükbaş hayvan doldurulması çözüm değil. Şu an ülkemizden milyarlarca dolar et ve süt ürünü ihraç edilmesi gerekirken ithal ediyoruz. Geldiğimiz nokta hayvancılık politikası iflas etmiştir. Hayvancılığın acilen desteklenmesi lazım.” şeklinde konuştu.
Urfalı üreticiler olarak küçükbaş besicilik yapmak için tarım ve orman Bakanlığı'na yer tahsisi için talepte bulunduklarını söyleyen Çiftçi, “Büyükşehir meclisi, ilgili kamu kurumu, kuruluşlar onay verirken bakanlık projemize 'Cumhurbaşkanlığı kararnamesi gereği uygun görülmemiştir’ yazısı gönderdi” diyerek yaşadıkları durumu anlattı. Çiftçi projelerinin reddedilmesini şu sözlerle eleştirdi: “Bu kafa ile nasıl hayvancılık yapılır! Urfa tarım ve hayvancılık şehri ama hayvancılık bitmek üzere. Yoğun göç dalgası devam ediyor. Sorun sadece et fiyatları da değil, hangi ülkenin etini yiyeceğiz?"
ALMAK İMKANSIZ OLACAK
Bir markette işletmecilik yapan İlyas Dal, güncel et fiyatı fiyatlarını paylaştı. Dana etinin 520 TL, kıymanın 500 TL parça etin 520 TL kuşbaşının 530 TL ve kuzu etinin 450 TL olduğu görüldü.
Fiyatlardaki artışların kendilerini de olumsuz etkilediğini ifade eden Dal, alım gücünün çok düştüğünü söyledi. Alımın %40'a hatta %50'ye kadar düştüğünü belirten Dal, haftada 10 kuzu kesilirken şimdi bu rakamın 6 hatta 5'e kadar düştüğünü söyledi.
AKŞAMA KADAR FİYATLAR OYNUYOR
Market esnafı olarak fiyatlar nedeniyle hedef gösterilmenin doğru olmadığını ifade eden Dal, fiyat tablosunda kendilerinin son nokta olduğunu belirterek bu durumdan rahatsızlık duyduklarını söyledi. Kar marjının hiçbir zaman değişmediğini ifade eder Dal, 500 liraya da alsa 100 liraya da alsak kar marjının %20 olduğunu belirtti. Yüksek alması durumunda yüksekten satış yapabileceğine aktaran Dal, şu sözleri dile getirdi:
“Her bir fiyat dalgalanmasında Ticaret Bakanlığı geliyor marketleri denetliyor, fiyatları değiştirdin mi değiştirmedin mi diye. Tabii ki değiştireceğim şu anda et haftalık değil saatlik değişiyor. Sabah aldığım fiyatı akşam alamıyorum. Örneğin, adamla canlı hayvanda anlaşıyorum 160 liraya, parasını hemen atmazsam akşam diyor ki 165 lira. Hemen değişiyor altın gibi oldu yani”