Türkiye’de Çinli üreticilerin elektrikli araç ithalatı durdu ama satışlar eldeki stoklarla devam ediyor. İthalat yasağı kararı sadece elektrikli tarafta olunca markalar yeni yollar deniyor. BYD’den sonra MG de MG3 hibrit modelini getireceğini açıkladı. Marka Türkiye pazarı için MG7’yi de özel bir yatırımla 2025’te satışa sunacak. Skywell hibrit HT-i modelini, Leapmotor ise C10 hibriti getirecek.
ALİ YILDIRIM
Türkiye pazarına dahil olan Çinli üreticiler, iç pazarda güçlü satış grafiklerine ulaştı. Geçen yıl oldukça iyi bir performans sergileyen markalar, yeni yılda da düzenlemelere rağmen ilk aydan yüzde 10’luk pazar payına ulaştı. 2024 ile birlikte hükümetin Çin’den ithal edilen elektrikli otomobiller için getirilen servis ve çağrı merkezi zorunluluğu üreticileri yeni yollara sapmasına neden oldu.
Bu yıl itibarıyla duran elektrikli otomobil ithalatı karşısında Çinli üreticilerin hibrit yani hem elektrikli hem de benzinli melez modelleri pazara sunması da kaçınılmaz oldu. En son BYD’nin Türkiye pazarı için aldığı hibrit SUV kararından sonra, Chery de yeni hibrit modellerini sisteme dahil etmeye hazırlanıyor. Bununla birlikte Skywell ve Leapmotor da ilk etapta elektrikli modellerini getirse de ithalat yasağı karşısında 2 yeni hibrit modelini Türkiye’de yola çıkaracak. ET5’in hibrit versiyonunu yılın ikinci çeyreğinde getirecek olan marka, HT-i ile birlikte Leapmotor’un hibrit C10 versiyonuyla boy gösterecek.
Öte yandan geçen hafta İstanbul’da bir toplantı gerçekleştiren MG, Şubat 2024 sonunda Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtacağı B HB modeli olan MG3’ü beğeniye sunacak. 200 beygirlik hibrit bir model olan MG3 ile marka, Türkiye’de yerli modellerle rekabete girecek. Bugün Türkiye’de 1.5 milyon liranın altında SUV model kalmadığını söyleyen Doğan Tren Otomotiv Otomotiv Markaları Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal “Biraz daha uygun fiyatlı araçlara rağbetin önümüzdeki yıllarda artacağını düşünüyorum. Uygun fiyatlı B sınıfı hatchback araçların oranı artabilir önümüzdeki yıllarda. MG3 ile ilgili beklentilerimiz yüksek” dedi. Aynı zamanda Türkiye pazarı için özel olarak üretilen MG7’nin benzinli versiyonunu da getireceklerini aktaran Soysal “10 milyon dolar seviyesinde bir yatırım yapıldı” diye konuştu.
Chery Türkiye Başkan Yardımcısı Ahu Turan
‘BİZİM İÇİN STRATEJİK BİR KONUMA SAHİP’
Chery Türkiye Başkan Yardımcısı Ahu Turan “Geçen yıl OMODA 5, TIGGO 7 PRO ve TIGGO 8 PRO modellerimizle ilk 10’a girerken SUV pazarında en çok tercih edilen 4. marka olmayı başardık. Chery olarak C-SUV segmentinde 3’üncü sırada ve D-SUV segmentinde lider konuma ulaştık. Ve bizim için ne büyük bir gurur ki 40 binden fazla müşterimizin beğenisini kazandık. Türkiye’de bugün yine 7 bölgede, 30 ilde 47 yetkili satıcımız ile her gün daha da güçlenerek ilerlemekteyiz 2024 yılında amacımız; markamızın teknolojik, akıllı sürüş deneyimi yaratan gücünü müşterilerimize ulaştırmak ve bizim için stratejik öneme sahip Türkiye pazarında sürdürülebilirlik adımlarını gerçekleştirmek istiyoruz. Türkiye üretim için güçlü bir aday Avrupa’ya açılan kapımız. Temaslar sürüyor. Ama net bir durum şimdilik yok. Tabi bu olmayacağı anlamına da gelmiyor” dedi.
GRS Automobility Genel Müdürü Vedat Uygun
‘YATIRIMDA TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ADAY’
GRS Automobility Genel Müdürü Vedat Uygun “Yakın zamanda yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında satış sonrası hizmetlerimiz üzerinde çalışmaya tüm hızımızla devam ediyoruz. İyi kurgulanmış satış sonrası hizmetlerinin ve yaygın servis ağının, müşteri memnuniyetinin, markamıza duyulacak aidiyet duygusunun satış rakamlarından çok daha önemli olduğunu vurgulamıştık, tekrar vurguluyoruz. Diğer yandan Hozon Neta, global stratejileri çerçevesinde, yılın ikinci çeyreğinde Avrupa pazarına giriş yapacak. Büyük Avrupa pazarı için ülkemiz, güçlü bir üretim üssü olarak değerlendiriliyor ve üretime yatırım konusunda önemli bir aday olarak görülüyor” dedi.
ULU MOTOR: 20 SERVİS NOKTASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Skywell ve Leapmotor’u Türkiye pazarıyla tanıştıran Ulu Motor da, 20 yeni servis noktası için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Kısa zamanda hazırlıklarını sonuçlandırarak daha yaygın bir servis ağıyla, daha kapsayıcı bir şekilde yer almak ve gelişmiş ve akıllı teknolojileriyle de gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir mobilite dünyası oluşturma yolunda önemli adımlar attıklarını paylaşan Ulu Motor yetkilileri de tebliğe uyacaklarının mesajını verdi.
Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin
‘TEBLİĞ NETLEŞİRSE SERVİS EN KOLAYI’
Elektrikli araç ithalatının önünü kesen tebliğle ilgili konuşan Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin “Elektrikli araç tebliğine dair hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Birincisi 20 bölgede kendimize ait servis kurulumu. Diğer markaların ve bizim de bunun hala netleştiremediğimiz teknik birtakım detayları var. Netleştiği zaman, gereken neyse yapıp, tamamlayıp buradaki işareti de yeşil tıka çevireceğiz. Bizim 20 tane değil fazlasıyla yeterli servisimiz var ama kendimize ait olması konusu biraz karmaşık bir iş, teknik detayları var. Devlet araç satışını yasaklamadı ama insanlar ‘biz elektrikli araba alırsak ne yaparız’ diye endişe ediyorlar. Endişe etmelerine gerek yok, satış yasaklanmadı. Önümüzdeki 6 ay yetecek kadar aracımız da var, tedbirliyiz. Biz 2 ay içerisinde burada yol planımızı netleştirmiş olacağız zaten” dedi.
‘ÜRETİM İÇİN ÇABALIYORUZ AMA REKABET VAR’
Türkiye’de üretim yapma konusuna da değinen Kağan Dağtekin “Bu konuyla ilgili 2 senedir temposu artan bir şekilde çalışıyoruz. Son 3 ayda biraz daha hızlandı ve Türkiye’de SAIC’in fabrikalarından birini, üretim tesislerinden birini kurmak için çabalıyoruz. Bunun ötesinde, olumlu ya da olumsuz bir şey söylemem biraz spekülatif olur ama olumsuz giden bir şey yok. Çünkü Türkiye, Avrupa’nın en önemli üretim kapasitesine sahip ülkelerinden biri. Hem enerji maliyeti ve uzun vadede çok daha öne çıkacak yenilenebilir enerji üretme becerisiyle Türkiye, tüm otomotivcilerin, sadece Çinlilerin değil, önemli bir paydaşı olacak. Almanya gibi, Fransa gibi. Bu ülkelerle bu yatırımı almak için rekabet halindeyiz; bir de Doğu Avrupa’dan da çok agresif şekilde, desteklerle bir otomotiv üretim merkezine dönüşmek isteyen ülkelerle rekabet halindeyiz.”