Dünya genelinde gıda fiyatları, şubat ayında yedinci ayda da gerileyerek son bir yılın en düşük seviyesine inerken, Türkiye'de yüksek enflasyonun etkisiyle fiyatlar yükselmeye devam ediyor. TÜİK'in açıkladığı Şubat ayı verilerine göre Tarım ÜFE, bir önceki aya göre yüzde 7,18 bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 58,29 artış gösterdi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen verilere göre, dünya genelinde gıda fiyatları şubat ayında tahıl fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yedinci ay üst üste gerileyerek son bir yılın en düşük seviyesine inerken Türkiye'de enflasyonunu etkisiyle fiyatlar artmaya devam ediyor.
Türkiye İstatistik Kurumu, Şubat ayına ilişkin Tarım ÜFE verilerini açıkladı. Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), Şubat 2024'te bir önceki aya göre yüzde 7,18, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 52,66 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 58,29 artış gösterdi.
TÜİK'in verilerine sektörler bazında bakıldığında ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 7,28, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,25 ve balıkçılık ile destekleyici hizmetlerde yüzde 5,93 fiyat artışı gerçekleşti.
Ana gruplarda ise Şubat'ta bir önceki aya göre tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 8,98, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 2,55 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 6,02 fiyat artışı görüldü.
Yıllık Tarım-ÜFE'ye göre 7 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup ise yüzde 17,23 ile tropikal ve subtropikal meyveler oldu.