Binlerce kişinin belini büken o borçlara af geleceği konuşuluyordu. Ancak İsa Karakaş kötü haberi verdi. Konuyla ilgili yanlış bilinen doğruları anlatan İsa Karakaş’ın bu açıklamaları sonrasında binlerce kişinin hayalleri suya düşecek. İşte konunun detayları…
SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarına dair yapılan düzenlemeler ve affın kapsamı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 1 Ocak 2015 öncesi döneme ait GSS prim borçları ile ilgili düzenlenen yeni kanunla, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren af ile ilgili belirsizlikleri giderdi. Karakaş, yapılan açıklamalarda medyada yer alan yanlış anlamaların da önüne geçti.
GSS BORÇLARINDA HANGİ DÜZENLEMELER YAPILDI?
İsa Karakaş, 1 Ocak 2015 öncesi dönemdeki GSS borçlarının affedileceğini, ancak bu borçların asıl tutarlarının ödenmesi koşuluyla, gecikme cezası ve zammından feragat edileceğini açıkladı. Karakaş, bu düzenlemenin yaklaşık 400 bin vatandaşı ilgilendirdiğini ve toplamda 2 milyar TL’lik borcun silineceğini belirtti.
GSS BORÇLARININ TAMAMEN SİLİNMESİ MÜMKÜN MÜ?
Karakaş, sosyal medyada ve basında yer alan bazı yanlış bilgilere de değindi. GSS borçlarının tamamen silinmesi veya affedilmesi söz konusu olmadığını vurgulayan Karakaş, şunları söyledi:
"Torba Kanun ile GSS borçlarının tamamen silinmesi gibi bir durum yok. Ancak, 1 Ocak 2015 öncesindeki borçların asıl tutarının ödenmesiyle birlikte gecikme zammı ve cezası kaldırılacak. Bu düzenleme, ödeme imkânı kalmayan ve geçmiş yıllarda borçları birikmiş vatandaşlar için önemli bir kolaylık sağlayacak."
ZAMAN AŞIMI DURUMU VE SİLİNEN BORÇLAR
İsa Karakaş, 2012 ve 2013 yıllarına ait Genel Sağlık Sigortası borçlarının zaman aşımına uğramış olduğuna ve bu borçların affedildiğine dikkat çekti. Ayrıca, 31 Aralık 2014 öncesine ait borçların da zaman aşımına uğrayacağını belirtti. Ancak, 1 Ocak 2015’ten itibaren GSS prim borçları, gecikme zammı ve cezaları için herhangi bir af uygulanmayacak.
2015 SONRASI GSS BORÇLARI VE YENİ YAPILANDIRMA
Karakaş, 1 Ocak 2015 sonrasında biriken GSS borçları ile ilgili olarak, SGK, Maliye Bakanlığı ve diğer kamu borçları için ayrı bir yapılandırma kanununun çıkarılacağını ve bu borçların da ilerleyen dönemde düzenleneceğini açıkladı.
"Bunlarla ilgili düzenlemeler SGK ve Maliye Bakanlığı ile yapılacak ayrı bir kanunla netleşecektir. Vatandaşların panik yapmasına gerek yoktur. Yapılacak yeni düzenlemelerle ilgili detaylar ilerleyen zamanlarda açıklanacaktır" şeklinde konuştu.