Bakan Şimşek'ten 'Halk TL'ye geçti' açıklaması: Girişler bizi şaşkına çevirdi

Bakan Şimşek'ten 'Halk TL'ye geçti' açıklaması: Girişler bizi şaşkına çevirdi

Bakan Mehmet Şimşek, ekonomi politikaları doğrultusunda birçok kişinin parasını dolardan Türk lirasına çevirdiğini ifade etti. Bu durumun, Türk para biriminin bu yılki kayıplarının bir kısmını telafi etmesine yardımcı olduğunu söyleyen Şimşek, "Girişler bizi şaşkına çevirdi" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD merkezli Bloomberg'e verdiği röportajda, rekor seviyeye ulaşan yabancı sermaye girişlerinin uzun vadeli borçlara odaklanacağını açıkladı. Bloomberg, Şimşek'in görevdeki ilk yılında piyasa duyarlılığını değiştirdiğini belirterek atılan adımları değerlendirdi.

'ŞU ANDA MEVCUT ENFLASYON YÜZDE 70'

Mehmet Şimşek, ekonomideki değişim sürecini anlatırken, Türkiye'nin çeşitli ekonomik maceralar ve krizlerden sonra rasyonel politikalara geri döndüğünü ifade etti. Eski bir Merrill Lynch tahvil stratejisti olan Şimşek, yatırımcılara bu yeni mesajı kabul ettirmenin neredeyse bir yıl sürdüğünü ve bu süreçte dünyanın en agresif faiz artışlarının yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin hala enflasyon oranında ciddi sorunlar yaşadığını vurgulayan Şimşek, mevcut enflasyon oranının yüzde 70 olduğunu ve bu oranın bu ay daha da artmasının beklendiğini söyledi.

'BİRÇOK VATANDAŞ DOLARDAN LİRAYA GEÇTİ'

Yabancı yatırımcıların çoğunun 2024 yılı sonuna kadar fiyat artışlarının hızla yavaşlayacağın düşündüğünü, Türk halkının da daha olumlu düşündüğünü belirten Şimşek, birçok vatandaşın parasını dolardan liraya çevirerek Türk para biriminin bu yılki kayıplarının bir kısmını telafi etmesine yardımcı olduğunu ifade etti. Şimşek, "Girişler bizi şaşkına çevirdi" dedi.

TAHVİL PİYASASI VE SERMAYE GİRİŞİ

Tahvil piyasası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz oranlarını düşürme çabasının enflasyonu artırması nedeniyle yabancılar tarafından yıllar içinde terk edildi. Ancak, Erdoğan'ın yeniden seçilmesi ve Şimşek'i maliye bakanı olarak ataması, politikalarda bir dönüşe işaret etti ve yabancı sermaye girişi rekor bir hıza ulaştı. Türkiye, bu akını değerlendirerek tükenen kasasını doldurmak için dolar satın aldı. Goldman Sachs'a göre, Merkez Bankası'nın döviz pozisyonu mart ayından bu yana 49 milyar dolar artarak şimdiye kadarki en keskin yükselişi kaydetti.

LİRANIN DEĞERLENMESİ

Şimşek, Türkiye'nin yabancı sermaye girişlerini rezervlere yönlendirerek, liranın aşırı değerlenmesini önlemeye çalıştığını belirtti. Lira bu yıl yüzde 8 civarında değer kaybetse de, Maliye Bakanı, liranın çok fazla yükselmesinin Türk ihracatçılara zarar vereceğini vurguladı. Şimşek, "Sağlam politikalar ve yapısal dönüşümün bir araya gelmesi, yatırımcı güvenini yeniden kazanmamızı sağlayan iyi bir anlatı. Bu da portföy tercihlerinin Türk varlıkları lehine olmasına yardımcı oluyor, bu da girişlere dönüşüyor, bu da reel döviz kurunu sabit tutmamıza yardımcı oluyor" dedi.

'YATIRIMCILAR VADE RİSKİ ALMAZSA ÇOK ŞAŞIRIRIM'

Şimşek, programlarının sıcak paraya dayanmadığını belirterek, daha uzun vadeli menkul kıymetlere geçişin sadece bir zaman meselesi olduğuna inandığını ifade etti. Şimşek, "Yatırımcılar vade riski almazsa çok şaşırırım" diye ekledi.

TÜRK VARLIKLARINA PORTFÖY GİRİŞLERİ

QNB Finansbank'a göre, Türk varlıklarına portföy girişleri mart sonundan bu yana 25 milyar doları aşarak önceki beş aydaki miktarın neredeyse üç katına ulaştı. Yabancı alımlarının artmasıyla birlikte, toplamın yaklaşık beşte birinin iç borca aktığını ve bunların çoğunun kısa vadeli, repo benzeri tahvil ürünlerine gittiğini söyledi. Geri kalan paranın ise yüksek getirili Türk lirasına yapılan carry-trade yatırımlarını finanse ettiği tahmin ediliyor.

YÜZDE 11'İN ÜZERİNDE KAZANÇ

Türk carry trade'i bu yıl gelişmekte olan piyasa yatırımcıları için en iyilerden biri oldu. Bloomberg verilerine göre, dolar cinsinden borçlanıp liraya yatırım yapanlar yüzde 11'in üzerinde kazanç elde etti. Ancak, portföy yatırımcıları ile ateşkes, enflasyon yavaşlamaya başlayana ve Türkiye, liradan korunmak için gerekli olan offshore döviz swapları üzerindeki kısıtlamaları hafifletene kadar tamamlanmayacak.

'HALA İLK AŞAMALARINDAYIZ'

Citigroup gibi Wall Street bankaları, Türkiye'ye yönelik piyasa duyarlılığındaki dönüşün ülkeyi bir rönesans anının eşiğine getirdiğini belirtse de, ülke içindeki reform ivmesi yatırımcılar için gündemde kalmaya devam edecek. Enflasyonun dünyanın en hızlıları arasında yer aldığı Türkiye'de, harcamaların dizginlenip dizginlenmeyeceği ya da büyük yıllık artışlardan vazgeçilip vazgeçilmeyeceği merakla bekleniyor. Fitch Ratings, Şimşek'in açıkladığı bazı kamu harcamalarındaki kesintilere rağmen ülkenin mali duruşunun hala açıkça genişlemeci olduğunu söylüyor. Şimşek, vergi tabanını genişletme ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele çabalarına atıfta bulunarak, "Hala ilk aşamalarındayız. Tüm zorlukların üstesinden geldiğimizi söylemiyorum, ancak iyi bir ilerleme kaydettik" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN