Dünya çapında halen 65 milyon kişiyi etkileyen uzun Kovid’de kritik keşif. 55 uzun Kovid hastasını inceleyen araştırmacılar, İnterferon Gama adlı protein seviyelerinin yüksek seyrettiğini saptadı. Bu nedenle uzun Kovid’e yakalananlarda bağışıklık sisteminin normale dönmediği ve vücudun kendini tehdit altındaymış gibi bir alarm durumunda tuttuğu belirtiliyor.
İngiltere’de yapılan araştırmada 55 uzun covid hastasının incelenmesi sonucunda Kovid-19’un vücuttaki akyuvarların, interferon gama proteinin üretimini tetiklediğini ortaya koydu. Kovid’e yakalandıktan birkaç hafta sonra iyileşen hastalarda interferon gama proteini miktarı, enfeksiyon öncesi seviyelere düşüyor. Ancak uzun Kovid hastalarında bu seviye 12 hafta ve hatta 2 yılın ardından bir normal seviyelerin üzerinde seyrediyor.
Addenbrooke Hastanesi’nde yapılan bu çalışma uzun Kovid’e yönelik yeni tedaviler için yol gösterici olabilir Uzmanlar bu çalışmanın uzun Kovid’in işleyişini anlamaya yönelik önemli bir araştırma olduğunu söylüyor. Uzun Kovid’e yakalananlarda bağışıklık sisteminin hastalık sonrası normal seviyelere yeniden dönmediği ve vücudun kendini tehdit altındaymış gibi bir alarm durumunda tuttuğu belirtiliyor.
Uzun Kovid hastalarında, kronik yorgunluk, ateş, kas ve eklem ağrıları gibi semptomlar görülüyor. Uzmanlar interferon gama yüksekliğiyle uzun Kovid ilişkisiyle ilgili daha geniş çaplı bilimsel çalışmaların yapılması gerektiğini söylüyor. BM verilerine göre dünyada en az 65 milyon kişi halen uzun Kovid ile mücadele ediyor.
Makalenin eş yazarı ve Cambridge Üniversitesi araştırmacılarından Benjamin Krishna, “İnterferon’nın varlığı bazı hastalarda uzun Kovid’i teşhis etmek için kullanılabilir. Buna ek olarak, daha sonra semptomlarını tedavi etmek için hedeflenebilir” dedi.