Pekin, ABD Temsilciler Meclisi’nin, Çinli sosyal medya uygulaması TikTok’un yasaklanmasının önünü açan yasa tasarısını kabul etmesine tepki gösterdi: Başkalarının elindeki iyi şeyleri kapmak için her yöntemi deneyen bu tutum, düpedüz soyguncu mantığıdır.
2016 yılında Çin’de kurulan sosyal medya uygulaması TikTok, dünyayı baştan aşağıya değiştirdi. ByteDance şirketinin sahibi olduğu uygulamanın 150 ülkede 1 milyardan fazla kullanıcısı var. Yıllardır Pekin adına veri hırsızlığıyla suçlanan TikTok, iddiaları reddediyor. En son ABD Temsilciler Meclisi, TikTok’un ülkede yasaklanmasının önünü açan yasa tasarısını kabul ederek Senatoya gönderdi.
ABD Başkanı Joe Biden, Senato’nun onaylaması halinde yasayı imzalayarak yürürlüğe sokacağını bildirmişti. Tasarı hayata geçerse ByteDance firması, platformu devretmek zorunda kalacak. Yaşananlara tepki gösteren Çin Ticaret Bakanlığı, Washington’a “başka ülkelerin şirketlerine yönelik akıl dışı baskılara son verme” çağrısında bulundu.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin de “Başkalarının elindeki iyi şeyleri kapmak maksadıyla her yöntemi deneyen bu tutum, düpedüz soyguncu mantığıdır” şeklinde konuştu. YouTube, Facebook ve Instagram gibi ABD’li şirketlerin Çin’de yasak olduğunun hatırlatılması üzerine Vang, şunları kaydetti:
“Biz yabancı platformların ve hizmetlerin kanunlara ve düzenlemelere uydukları sürece Çin pazarında faaliyet göstermesine izin veriyoruz. Bu, ABD’nin TikTok konusu ele alışından tamamen farklı. Çin hükümeti veri mahremiyeti ve güvenliğine büyük önem vermektedir.”