Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile İsveçli mevkidaşı Ulf Kristersson Budapeşte'de bir araya geldi. İsveç'in NATO'ya üyeliği için Macaristan'dan onay beklendiği bu günlerde iki ülke Budapeşte'nin İsveç yapımı savaş uçağı filosunu genişletecek bir savunma sanayi anlaşması imzaladı.
Macaristan ve İsveç Başbakanları bugün, Budapeşte'nin İsveç yapımı savaş uçağı filosunu genişletecek ve Macaristan'ın İsveç'in uzun süredir ertelenen NATO üyeliğini muhtemelen onaylamasının önünü açacak bir savunma sanayi anlaşması imzaladılar.
AP'de yer alan habere göre Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile İsveçli mevkidaşı Ulf Kristersson arasında Budapeşte'de yapılan toplantı, Macaristan'ın İsveç'in NATO'ya katılımına destek vermeyi reddetmesi nedeniyle iki ülke arasında aylardır artan gerilimin ardından gerçekleşti.
Kristersson, Macaristan hükümetinin defalarca yaptığı davetlerin ardından Macaristan'a gitti. Orban bunun, hükümetinin İsveç'in NATO hedefini onaylamasının bir önkoşulu olacağını ima etmişti.
İSVEÇ'İN TEKLİFİ PAZARTESİ GÜNÜ ONAYLANABİLİR
Cuma günkü savunma anlaşması iki hükümet arasında belirleyici bir uzlaşma noktası gibi göründü ve Orban, partisinin Pazartesi günü İsveç'in teklifini onaylamaya hazır olduğunu belirtti.
Kristersson, ikili görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında, İsveç'in Macaristan'a dört adet İsveç yapımı JAS 39 Gripen jeti satarak mevcut 14 jetlik filosunu genişleteceğini söyledi. İsveç ayrıca jetlere yönelik destek sistemlerini ve hizmet sunumunu da genişletecek. Kristersson, "Gelişmiş savaş yeteneklerine ilişkin bu işbirliğini memnuniyetle karşılıyorum" dedi ve Gripen jetlerinin "İsveç'in gururu" olduğunu ekledi.
Orban, ek teçhizatın "askeri yeteneklerimizi önemli ölçüde artıracağını ve yurtdışındaki rolümüzü daha da güçlendireceğini" ve Macaristan'ın ortak NATO operasyonlarına katılma yeteneğini artıracağını söyledi.
Anlaşma , konu hakkında parlamentoda oylama yapılması planlanan Pazartesi günü Macaristan'ın İsveç'in NATO üyeliğini muhtemelen onaylamasının yolunu açtı. Yeni ülkelerin kabulü için tüm NATO üyelerinin oybirliğiyle desteklenmesi gerekiyor ve Macaristan, ittifakın 31 üyesinden henüz destek vermeyen sonuncu ülke.