Dünya genelinde artan silahlanma, ‘pasifist’ bir politika izleyen Japonya’yı da etkiledi. Ülke hükümeti tarafından açıklanan planlar, iddialı Çin ordusu ve nükleer füze geliştirmeye devam eden Kuzey Kore rejimi konusunda artan endişeyi yansıtıyor.
Japonya, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra harcamalarını gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 1'inde tutma stratejisinden ayrılarak, önümüzdeki beş yıl içinde savunma harcamalarını ikiye katlayarak GSYİH’nin yüzde 2'sine çıkarmayı hedefliyor.
Ancak değişiklikler, Japonya'nın savaş sonrası anayasası kapsamında yetmiş yılı aşkın bir sürenin ardından pasifist politikayı terk ettiği yönündeki eleştirileri de tetikledi.
SAVUNMA HARCAMASINDA ABD VE ÇİN’DEN SONRA ÜÇÜNCÜ
Artış, Japonya’yı NATO ülkeleriyle aynı seviyeye getirerek ABD ve Çin'den sonra dünyanın en büyük üçüncü savunma harcamasına ulaştıracak. Üç belgede özetlenen değişikliklere göre Japonya, karadan veya denizden fırlatılan füzelerle bin kilometre uzaklıktaki düşman hedeflerini vurabilecek yeni silahlar da alacak.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD tarafından hazırlanan Japonya Anayasası’nın 9. Maddesi savaşı reddediyor ve Japonya'nın uluslararası anlaşmazlıkları çözmek için güç kullanmasını yasaklıyor. Öz savunma kuvvetleri olarak bilinen ordusu, savunmayla sınırlıdır. Ancak eleştirmenler, bunun Japonya'yı Çin ve Kuzey Kore'nin oluşturduğu günümüz güvenlik tehditlerine yanıt vermede yetersiz bıraktığını söylüyor.
HALKIN DESTEĞİ TAM
Japon seçmenler geleneksel olarak anayasanın doğrudan gözden geçirilmesi konusunda şüpheci olsalar da, daha güçlü bir orduya yönelik kamuoyu desteği Ukrayna savaşından bu yana ve Çin'in Tayvan'ı işgalinin Japonya'nın güvenliği için bir tehdit oluşturabileceği korkusu arasında arttı.
Belgelerin birinde, Japonya'nın "savaşın sonundan bu yana en şiddetli ve en karmaşık ulusal güvenlik ortamıyla" karşı karşıya olduğu kaydedildi ve Çin, "Japonya'nın barış ve istikrarını güvence altına almak için şimdiye kadarki en büyük stratejik zorluk" olarak belirtildi.
BAŞBAKAN ‘KUMAR’ OYNUYOR
Başbakan Fumio Kişida, önümüzdeki beş yıl içinde 43 trilyon yen (320 milyar dolar) olacağı tahmin edilen savunma harcamalarının karşılanmasına yardımcı olmak için devlet tahvillerinin kullanılması çağrılarına karşı çıkarak vergi artışlarını tercih etti.
Ancak vergi artışları, toplumda tartışmalara neden olabilir. Geçen ay Fuji TV tarafından yapılan bir ankette, ankete katılanların yüzde 66'sı daha büyük bir ordu için daha yüksek vergi ödenmesine karşı çıktı.