Irkçılığın yaygın olduğu Japonya'da üç kişi, polisin kendilerini "yabancı görünüşlü" oldukları gerekçesiyle yasadışı sorgulamalara tabi tuttuğu gerekçesiyle hem ulusal hükümete, hem de yerel hükümetlere dava açtı.
Japonya tarihinin ilk "ırksal profilleme" davasında, her bir davacı için 3'er milyon yen (yaklaşık 617 milyon TL) tazminat isteniyor.
Dava, nüfusu yaşlanan ve azalan Japonya'ya iş gücü açığını kapatmak için giden yabancı işçilerin sayısının ciddi oranda arttığı bir dönemde açıldı. Ülke ayrıca Ukrayna doğumlu Carolina Shiino'nun "Japonya güzeli" seçildiği geçen haftadan beri "Japon olmanın ve Japon gibi görünmenin" ne anlama geldiğine dair ırkçılık soslu bir tartışmaya gömülmüş durumda.
'ANAYASA İHLALİ'
Artı Gerçek'te yer alan habere göre, Tokyo Bölge Mahkemesi'nde bugün açılan davada ise ulusal hükümetin yanı sıra Tokyo Metropol yönetimi ile Aichi prefektörlüğü yönetimlerinden "polisin insanları sadece ırk, milliyet veya etnik kimlik temelinde durdurup sorgulamasının" yasadışı olduğunu kabul etmeleri isteniyor. Hindistan, Pakistan ve ABD kökenli olup yıllardır Japonya'da yaşayan davacılar, görünüşleri ve etnik kimliklerine dayanılarak sık sık polis tarafından sorgulanmalarının anayasa ihlali olduğunu ve kendilerini strese soktuğunu vurguluyor.
Şikâyet dilekçesinin mahkemeye sunulması öncesinde avukatları ile basın açıklaması yapan davacılar, polisin ırkçılığının yaşattığı rahatsızlığı anlattı.
'ASOSYAL OLDUM, EVDE SAKLANIYORUM'
20 yıldan uzun süredir Japonya'da yaşayan ve kalıcı oturum hakkı bulunan Hindistan kökenli davacı Matthew, yaklaşık 100 kez polis tarafından sorgulandığını söyledi. Polis tacizi endişesiyle soyadını açıklamayan Matthew, yine durdurulmaktan korktuğu için sokağa çıkmaktan imtina ettiğini anlatarak, "Yakın zamana kadar sosyal geri çekilmenin ne demek olduğunu bilmezdim... İşim bittikten sonra evde saklanıyorum" dedi.
Pakistan'da doğan ve ailesinin taşındığı Japonya'dan 13 yaşındayken vatandaşlık almış olan Syed Zain ise biri evlerinin önünde olmak üzere en az 12 defa sorgulandığını anlattı. Zain, açtıkları davanın, başka ülkelerde doğmuş vatandaşların sayısının arttığı ülkede bir değişim sağlamasını umduğunu söyledi.
'KÖTÜ MUAMELENİN ÖNÜNÜ UMURSAMAZLIK AÇTI'
Siyah bir Amerikalı olan Maurice de, Japonya vatandaşı olan aile üyelerinin yanında yaşadığı 10 yıl boyunca 16-17 kez polis tarafından sorguya çekildiğini anlattı: "Burada yaşanan umursamazlık, benim gibi insanların taciz edilmesinin ve kötü muamele görmesinin önünü açtı. Japonya halkının, bunun her gün yaşanan bir şey olduğunu ve gelecek nesillerin aynısını yaşamasını engellemek için bir şey yapmamız gerektiğini anlamasını istiyorum."
Japonya'da ülke dışında doğanların nüfusa oranı yüzde 2.3 civarında. Bu, göçmen sayısının artmasına rağmen OECD ülkeleri arasındaki en düşük oranlardan biri.