İran Sağlık Bakanı Muhammed Rıza Zaferkendi, hava kirliliğinin ülkedeki sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak, her yıl yaklaşık 40 bin kişinin hava kirliliği nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti.
İran Sağlık Bakanı Muhammed Rıza Zaferkendi, yaptığı açıklamada, ülke genelinde hava kirliliği nedeniyle yılda yaklaşık 40 bin kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Zaferkendi, bu durumun halk sağlığı üzerinde büyük tehdit oluşturduğunu ve hava kirliliğinin solunum yolu hastalıkları ile kalp hastalıklarına yol açtığını ifade etti. İran'da özellikle büyük şehirlerde, yoğun sanayi ve araç trafiği gibi faktörlerin hava kalitesini ciddi şekilde etkilediği belirtiliyor. Sağlık Bakanı, bu sorunun çözülmesi için daha etkili çevre politikalarına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre Sağlık Bakanı Zaferkendi, katıldığı bir program sonrası ülkedeki hava kirliliğine ilişkin bilgi verdi.
HAVA KİRLİLİĞİ ARTIYOR
Zaferkendi, “İstatistiklere göre, her yıl 40 bine yakın kişi hava kirliliği nedeniyle ölüyor. Hava kirliliğinin ülkeye maliyeti de yaklaşık 12 milyar dolar. Bu durum da bu sorunu çözmemiz gerektiğini gösteriyor.” dedi.
İranlı Bakan, hava kirliliğinin özellikle çocuklarda astım ve akciğer rahatsızlıklarının görülmesine de neden olduğunu ifade etti.
Zaferkendi, söz konusu verinin doğrudan ya da dolaylı ölümleri gösterip göstermediğine ilişkin ise detay vermedi.