Doğalgaz ticaretinde tüm yollar Türkiye’ye çıkıyor

Doğalgaz ticaretinde tüm yollar Türkiye’ye çıkıyor

Doğalgaz rezervlerini Avrupa'ya satmak isteyen Rusya, İsrail, İran ve Irak için tek çare Türkiye ile işbirliği yapmak. Bu ülkelerle ilişkilerin gaz ticaretinde kilit rol oynayacağını belirten Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri Christoph Frei, "Türkiye'nin konumu güçlendi" dedi.

Rusya ile normalleşen ilişkilerin etkisi ile Türk Akımı projesine hız verilirken, İsrail ise Akdeniz’den çıkardığı doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya satmak istiyor. Dünyanın en büyük 2. doğalgaz rezervine sahip olan fakat bu zenginliği yeterince kullanamayan İran da enerji sektörüne ağırlığını koymaya hazırlanıyor. Bu 3 ülkenin doğalgazdaki hayallerini gerçekleştirebilmesinin tek yolu Türkiye’den geçiyor. Çünkü, çıkardıkları doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırmaktan başka çok da bir çareleri yok. Türkiye’nin stratejik avantajı konusunda açıklamalarda bulunan Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri Christoph Frei, Türkiye’nin doğalgaz üreticisi ülkelerle ilişkilerde kilit rol oynayacağını belirterek, “Türkiye enerji alanındaki konumunu güçlü hale getirdi” dedi.

‘KÖPRÜ KONUMUNDA’

Türkiye’nin doğu ile batı arasında bir köprü olduğunu hatırlatan Frei, sahip olduğu boğazlar sayesinde ülkenin doğalgaz ve petrol geçişi açısından çok önemli bir konumda bulunduğunu kaydetti. Frei, “Türkiye, altyapı oluşturulması açısından önemli bir gelişim gösterdi. Hem mevcut hem de piyasaya yeni giren gaz ülkeleriyle ilişkide kilit rol oynayacağını düşünüyorum. Bunlardan biri İran. Bir diğer önemli gaz ülkesi Rusya. En önemli tüketici Avrupa. Bu, önümüzdeki süreçte oluşturulacak kurumsal strateji bakımından bu ülkelerle olan ilişkinin ne kadar öncelikli olduğunu gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

İMKANLAR KULLANILMALI

Türkiye’nin enerji verimliliği alanında hızlanması gerektiğini dile getiren Frei, “Birleşmiş Milletler’in (BM) enerji verimliliğinde yıllık yüzde 2,6 oranında gelişme hedefi var. Bu oran ortalama 1,6 ya da 1,7 oranında kalıyor. Dolayısıyla tüm ülkeler enerji verimliliğinde çok daha fazla şey yapabilirler” dedi. Enerji verimliliği ile birlikte bir diğer önemli konunun kaynak çeşitliliği olduğunu anlatan Frei, şöyle konuştu: “Güneş enerjisindeki maliyetlerde yüzde 80 oranında bir düşüş gördük. Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkenin yerli üretim imkanlarını kullanabilmesi için önünün açılmaya başladığına inanıyorum.”

Öte yandan Türkiye üzerinden Avrupa'ya satış yapmak isteyen Irak'ın 13 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunuyor. keşvedilmiş gazının 2.2 trilyon metreküpü petrol sahalarında bulunuyor. Bunun üretilebilir rezervi 1.8 trilyon metreküp.

LİDERİN REZERVİ 49,5 TRİLYON M3

49,5 trilyon metreküp (m3) ile dünyanın en büyük doğalgaz rezervine sahip ülkesi olan Rusya’nın hedefinde Türkiye var. Kasım 2015’te uçak düşürme hadisesinin ardından dondurulan Türk Akımı projesi ile Türkiye’ye ve Avrupa’ya Rus gazının iletilmesi planlanıyor. İlk olarak 4 hatlı olarak planlanan projenin geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalar ile 2 hatlı olarak yapımına karar verildiği iletilmişti. Projede çalışmaların normalleşen ilişkiler  ile hızlanması bekleniyor.

İSRAİL HÂlâ ARIYOR

İsrail, Akdeniz’deki iki ayrı sahada Tamar ve Leviatan bölgelerinde 950 milyar metreküpe yaklaşan doğalgaz bulundu. Türkiye’nin yıllık ihtiyacının ortalama 50 milyar metreküp olduğu göz önüne alınınca, İsrail gazı, Türkiye’nin yıllık doğal gaz ihtiyacının 19 katı. Bu gaz miktarı, çok fazla olmasa da, Avrupa’nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için önemli. İsrail, Akdeniz’de başka alanlarda da gaz aramaya devam ediyor.

İRAN'IN AMACI PAYINI ARTIRMAK

İran 33,5 trilyon metreküp doğal gaz rezervi ile Rusya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci rezervlerine sahip ülke durumundadır. Hem kara hem de denizde doğal gaz yatakları bulunan İran rezervde ikinci olmasına rağmen, üretim ve ihracatta iyi bir pozisyona sahip değil. İran’ın günlük doğal gaz üretimi yaklaşık 400 milyon metreküptür. İç tüketimi yüksek olan İran’ın, dünya piyasasına arzdaki payı ise oldukça düşüktür. İran’ın doğal gaz ihracatı dünyadaki toplam doğal gaz ihracatının  yüzde 1’ini aşmamaktadır.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN