Cemil Yavuz: Bu fon Türk sinemasına daha iyi hizmet için

Cemil Yavuz: Bu fon Türk sinemasına daha iyi hizmet için

TRT ortak yapım fonu 12 Punto’nun ‘TRT Senaryo Günleri’ etkinliği başladı. Fonun Türk sinemasının yurt dışına açılması için önemli bir adım olduğunu söyleyen Kanal Koordinatörü Cemil Yavuz “Bu sadece TRT’nin değil, sinema sektörünün, aktörlerinin de oluşumuna katkı sağladığı bir fon. Umarız fonlar artar, birbiriyle yarışır. Her şey Türk sinemasına daha iyi hizmet etmek için” dedi.

SALİHA SUTAN-KARAR

Türkiye’nin en büyük senaryo geliştirme platformu 12 Punto’nun TRT Senaryo Günleri’nin ikincisi dün başladı. İlk yılında yaptığı başarılı çalışmalarla sinema sektöründe adından söz ettiren 12 Punto, bu yıl 12 Temmuz-18 Temmuz arasında yine sektörün önemli isimlerini ağırlayacak, profesyonel ve amatör birçok sinemacıya ve yapıma destek olacak. Dün başlayan etkinlik için Feriye Sineması’nda basınla bir araya gelen 12 Punto ekibi, etkinliğin amacını ve bütün detaylarını paylaştı. Toplantıda konuşan TRT 1 Kanal Koordinatörü Cemil Yavuz, Türk sinemasının özellikle yurt dışına açılması adına önemli bir adım olan 12 Punto platformunun TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in “Türk sinemasına gerçekten katkı sağlayacak ne yapabiliriz?” sorusu üzerine şekillendiğini aktararak, kendilerinin de sektörle iletişime geçerek sadece sektörün değil aktörlerinin de oluşumuna katkı sağlayan fonun ortaya çıktığını kaydederek “Bu sadece TRT’nin bir fonu değil” vurgusunu yaptı. İlk yılın önemli bir tecrübe olduğuna değinen Yavuz şunları ifade etti: “Bağımsız sinemaya çok destek yoktu, Kültür Bakanlığından alınan fonlar da nitelik ve miktar açısından uluslararası alanda sektördekilere ekstra bir destek sağlamıyordu. Şu an sinema sektörü hem Kültür Bakanlığından hem de 12 Punto’dan destek alarak, daha güçlü bir şekilde uluslararası alanda çalışmalar yapabiliyor.” Platformun Türk sinemasının network açığını da kapattığı bilgisini veren Yavuz, Senaryo Günleri’ne yurt dışında sinema sektörünün aktif isimlerinin yer almasının, Karlovy Vary gibi festivallere ortak olmasının buradaki yapımların uluslararası radara girmesinde büyük katkı sağladığını belirtti. Yavuz, çalışmanın en önemli detaylarından birinin de senaryo yazım desteği olduğunu dile getirerek “Duygusu iyi ama matematiği zayıf senaryoları destekliyoruz. Fonumuz genç yönetmenlere de destek oluyor. Gençler ve ustalar da bir araya geliyor böylece. Genç sinemacılarımız Zeki Demirkubuz gibi bir isimle buluşabiliyor” dedi. 12 Punto’da bütün seçimlerin TRT’den bağımsız bir şekilde jüri tarafından yürütüldüğünün altını çizen Yavuz “Sektörde bağımsız sinemaya emek vermiş duayenleri jüri üyesi yapıyoruz. Herkes müracaat edebiliyor, böylece daha iyi iş çıkabiliyor. TRT’nin hiçbir dahlimiz olmadı, olmayacak. Bunu da yarın biz gidip, başkaları gelince bu iş yürüsün diye yapıyoruz. İki yıldır biz sadece teknik kısımla ilgiliyiz, gerisi jüride. Bunu başardık” diye konuştu. Bir kamu fonunun bağımsız bir şekilde idare etmenin zor olduğunun altını çizen Yavuz, Türk sinemasına destek olan fonların artmasını dilediklerini belirterek “Umarız fonlar birbiriyle yarışır. Her şey Türk sinemasına daha iyi hizmet etmek için” görüşünü dile getirdi.

Faruk Güven ve Cemil Yavuz

SEKTÖR KONUŞMALARI TRT 2’DE

TRT Dış ve Ortak Yapımlar Müdürü Faruk Güven de, bu yılki etkinliğin detaylarını basın mensuplarıyla paylaştı. Etkinliğin 3 ayrı platformda gerçekleşeceği bilgisini veren Güven, Feriye Sinemasında bu yıl kısa film ödülü verilen 12 senaryonun danışmanlığına yönelik atölyelerinin gerçekleşeceğini kaydetti. Güven, pandemi nedeniyle yabancı isimlerin online olarak yerli sinemacılarla buluşacağını belirterek, Salı, Perşembe, Cuma günleri de master class etkinliklerin gerçekleşeceğini kaydetti. TRT 2’de de etkinlik sonuna kadar her akşam sinema sektörüyle ilgili özel programların izleyiciyle buluşacağını aktaran Güven, bütün etkinliklerin ayrıca 12 Punto’nun YouTube kanalında sinemaseverlerle buluşacağını kaydetti.

İLK ADIMINI ATAN YERLİ YAPIMLAR ULUSLARARASI RADARDA

Türk yapımlarının uluslararası alanda kendilerine yer bulabilmeleri için Türk sineması adına önemli adımlar atan 12 Punto, ilk yılında ortaya koyduğu başarılı çalışmaları ikinci yılda genişleterek sürdürüyor. Platform bu yıl Onur Hüseyin Kılıç’ın ‘Kafamın İçinde Atlar Koşuyor’, Ekrem Aydın’ın ‘Türk Bakkalı’, Volkan Girgin’in ‘Konuşma’, Emir Külal Haznevi’nin ‘Yüksek İrtifa ya da Şeylerin Tuhaflığı’, Zafer Yaşlı’nın ‘Düğüm’, Selin Mincinozlu’nun ‘Kök’, Özlem Büyük’ün ‘Son Hasat’, Merve Çaydere’nin ‘Yuva’, Hakan Arslan ve Kerem Yükseloğlu’nun ‘Tek Yön’, Mehmet Akif Yıldız’ın ‘Duvar’, Kumru Karataş’ın ‘Körfez’, Fatih Buğra Akbaş’ın ‘Ters Hasan’ projelerine destek verecek. Etkinliğin jürisinde ve atölye çalışmalarında Oscarlı İranlı yönetmen Asghar Farhadi, Avrupa’nın en önemli senaryo doktorlarından Franz Rodenkirchen, Sarajevo Film Festivali başkanlarından Jovan Marjanoviç, Karlovy Vary Film Festivali Başkanı Hugo Rosak gibi uluslararası alanda çok önemli isimler yer alıyor. Bu isimlerin etkinlikte yer alması, destek verilen projelerin henüz ilk aşamasında uluslararası önemli isimlerin dikkatine sunulması anlamına geliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN