Bankacılık işlemlerinde tüketicilerin kısa mesajla ‘anlık’ uyarılmaması mağduriyeti artırıyor. Mudiler, “Çalınmasın diye bankaya yatırdığım param, kartım kopyalanarak hesabımdan çalındı” dedi. Tüketiciler, BDDK’dan köklü çözüm bekliyor.
HAMİDE HANGÜL / EKONOMİ SERVİSİ
Hesap işlemlerinde çoğu bankanın kısa mesaj (SMS) yoluyla mudilere anlık bildirimde bulunmaması dolandırıcılık olaylarına adeta davetiye çıkartıyor. Emekliden işçiye, öğrenciden akademisyene kadar hesaplarının boşaltıldığını fark eden mudiler, çağrı merkezi ya da şubeye başvurduklarında, inceleme için kendilerine 30 ile 180 gün süre verilmesine isyan ediyor. Bir bankanın ATM’sinden kartı kopyalanarak parası çalınan bir mudi, “Çalınmasın diye cebimdeki parayı bankaya yatırdım. Ancak bu defa ATM’den hesabımdaki param çalındı. Banka uyarmadı” diye tepki gösterdi. Kart sahtekarlarına 2 bin 500 lirasını kaptıran bir üniversite öğrencisi, hesabından para çekilirken kendisine bankadan herhangi bir uyarı gelmediğini, olayı fark edip şubeye başvurduğunda ise bankanın mağduriyeti gidermek için herhangi bir şey yapmamasından yakındı.
Kendisine, “Yasal haklarınızı kullanabilirsiniz” denildiğine vurgu yapan mudi, bankayı dava etmeye hazırlandığını açıkladı. Teknoloji çağında, bir dolandırıcılık işlemenin nereden yapıldığı tespitinin bu kadar uzun sürmemesi gerektiğinin altını çizen hesap sahipleri, kart sahtekarlığı olaylarına karşı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’dan köklü çözüm bekliyor.
Öte yandan görüşlerine başvurduğumuz bazı bankacılık çevreleri, özellikle kart dolandırıcılığını önlemek için önemli altyapı yatırımları yaptıklarını, hesap işlemlerinde müşteriye, “Bu işlem size ait değilse arayın” kısa mesajı yolladıklarını söylüyor. Böylelikle hesap sahiplerinin haklarını korumaya çalıştıklarını söyleyen bazı bankacılar, yeterli altyapı yatırımı yapmayanlar nedeniyle kendilerinin de zor durumda kaldığını belirtiyorlar. Diğer taraftan, konuştuğumuz tüketiciler, en çok işlem sırasında bankadan uyarı mesajı gelmemesinden şikayet etti. Mağdur olan bir banka mudisi, başına gelen bir olayı şöyle anlattı: “Kredi kartım kopyalandı ve kartımdan 2 bin 200 lira çekilmiş. Bu şekilde dolandırıldım. Banka kartımdan da bin lira çekilmiş. Para çekme işlemi sırasında ise bankadan SMS gelmedi. Banka ‘inceleme süresi 100 gün de olabilir’ diyor. Yani sadece bir kamera sistemine bakılacak bir iş neden 100 gün sürüyor? Ben 6 ay boyunca aç mı kalacağım, bari nakit avans verin dedim onu bile vermediler. ‘Yasal haklarınızı kullanabilirsiniz’ dediler. Şimdi kartım kopyalandığı için savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Bankaya da dava açmayı düşünüyorum.”
Banka kartıyla hesabından bin lira çekilen K.Ç. ise teknoloji çağında tespit işleminin uzun sürmesinden şikayet etti. Parasının çekildiği sırada kendisine uyarı mesajı da gelmediğinin altını çizen K.Ç., şunları söyledi: “Benden habersiz kartımdan bin lira çekilmiş. Ben de bankanın çağrı merkezini aradım. Kartımı iptal ettirdim. Ancak tatil dönemine denk geldiği için en yakın şubeye Salı günü gidip şikayette bulunabileceğini söyledi. Çağrı merkezine, ‘ben üç gün mağduriyet mi yaşayacağım, cebimdeki nakit parayı da buraya yatırdım çalınır diye’ dedim. Bana, ‘itirazı şubeden yapacaksınız Kemal Bey. Çağrı merkezi bununla ilgili bir işlem sağlayamıyor’ demekle yetindiler. Ben, banka güvenilir diye cebimdeki nakit parayı yatırıyorum, ancak hesabımdan para çekiliyor. ATM’lerin güvenliği nasıl sağlanamıyor, oralara nasıl kamera yerleştiriliyor, güvenlik nasıl sağlanamıyor? Şikayetin de 30 ile 180 gün içinde sonuçlanacağı söyleniyor. Bu nasıl bir mantık. Benim paramı nasıl bankadan alabilirler, niye bir kamera 180 günde anlaşılıyor. Şimdi savcılığa suç duyurusunda bulundum. Bankayı da dava ettim” diye konuştu. Parasının akıbetiyle ilgili herhangi bir gelişme olmadığını söyleyen K.Ç., inceleme süresinde sonuç alınmadığını bankanın sosyal sigortalan fonunda bu parayı ödediğini, bu işten yine devletin zarar göreceğini ifade etti. Mudi, bankacılık işlemlerinde dolandırıcılığa karşı bankacılık otoritesi BDDK’nın da köklü bir çözüm üretmesi gerektiğini vurguladı.
SAHTE İLANLA MOBİLDEN TUZAK
Sahtekarların tuzağına mobil uygulamalar üzerinden düşen Ünal Kebiç, puan kazanmaya yönelik Facebook üzerindeki ilana girdiğini söyledi. Kebiç, şunları söyledi: “Burada mobil şube çıktı. Meğer dolandırıcılar sahte site yapmış. Sonra ben bankanın resmi şubesi zannederek TC şifremi ve mobil şifremi girdim. Daha sonra dolandırıcılar karekodu alıp para çekiyormuş. Benim hesabından 2 bin 900 lira para çekildi. Mobil üzerinden yapılan hesap işlemi sırasında bankadan herhangi bir mesaj gelmedi. Hakem heyetine başvurdum, ancak red çıktı. Hesabıma bloke işlem yapıldıktan sonra konulmuş” diye konuştu.
10 BİNLERCE MUDİ ŞİKAYETİ
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, banka hesaplarının boşaltılmasıyla ilgili 10 binlerce kişinin mağdur edildiğini ve kendilerine şikayet yağdığını söyledi. Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bankalar sosyal medyada çeşitli mecralarda ilan yayınlayarak ‘mobil şubemizi ziyaret ederseniz puan kazanırsınız’ gibi cezbedici ilanlarla tüketicileri mobil şubelere yönlendiriyor. Sahtekarlar da aynı ilanı birebir kopyalayarak sosyal medyada paylaşıyorlar. İlanı gerçek zannedip tıklayanlar da sahtekarlara bilgilerini kaptırıyor. İlgili kanuna göre, 24 saat içinde tüketicinin barkayı bilgilendirmesi durumunda sorumluluğu 150 lira ila sınırlıdır. Yani tüketici ‘bu işlemi ben yapmadım’ diyerek 24 saat içinde bankayı uyaracak.”