Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 48 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla yürüttüğü, "usulsüz dinleme" operasyonuna ilişkin 50 şüpheli hakkında iddianame düzenledi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, siyasiler, gazeteciler, yargı mensupları ve iş adamlarının da aralarında bulunduğu 48 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla yürüttüğü, Ankara merkezli "usulsüz dinleme" operasyonuna ilişkin 50 şüpheli hakkında iddianame düzenledi.
Memur Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Alparslan Karabay'ın hazırladığı iddianame, 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
Suç işlemek için örgüt kurmak
Cumhuriyet savcısı Karabay'ın yürüttüğü soruşturmada şüpheliler, eski Başbakan Necmettin Erbakan, bazı cumhurbaşkanlığı danışmanları ile Anayasa Mahkemesi üyelerinin yakınları, hakim, gazeteci, iş adamı, siyasetçi, emniyet müdürü ve insansız hava aracı projesinde yer alanların da arasında bulunduğu 48 kişiyi, dosyalara farklı isimlerle dahil ederek dinlemekle suçlanıyor.
İddianamede, şüphelilerden eski İstihbarat Daire Başkanları Ramazan A. ve Ömer A'nın da arasında bulunduğu 50 şüpheliye "Suç işlemek için örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve saklama, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal ve iftira" suçlamaları yöneltildi.
İddianamede yer alan şüpheliler şunlar:
"Ramazan A, Ömer A, Sadettin A, Recep G, Coşgun Ç, Hüseyin Ö, Ayhan F, Gürsel A, Yunus Y, İbrahim T, Lokman K, Tamer Bülent D, Ramazan K, Ahmet Ümit S, Mustafa B, Sadık A, Ali A, Tamer Ö, Yılmaz A, Harun D, Erdal A, Salih K, Emre B, Serkan Ş, Timurtaş K, Ahmet Ş, Hasan Ali O, İsmail E, Ali P, Erol D, Uğur E, Mustafa G, Okan A, Yunus H, Adem Ç, Mustafa A, Özgür Ö, Ali A, Süleyman A, Muhammet Fatih A, Emrah D, Latif Harun P, Oğuzhan Y, Mustafa A, Kenan P, Yusuf Ü, Muhammed Mustafa A, Seyit G, Selami H, Serhat K."
İddianamede, şüphelilerden Ramazan A'nın 9 Mayıs 2006-16 ekim 2009, Ömer A'nın ise 7 Haziran 2010-2 Mayıs 2013 arasında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaptıkları belirtildi.
"Talimat dışında yapılması mümkün değil"
Ramazan A'nın sadece bir hukuka aykırı önleme dinlemesi kararına dayanak belgede imzası olduğu, Ömer A'nın ise hiçbir belgede imzası bulunmadığı bildirilen iddianamede, ancak İstihbarat Daire Başkanlığındaki sıkı disiplin ve çalışma düzeni, işlemlerin değişik kademelerde kontrolden geçmesi, şüphelilerce yapılan denetlemeler sonucu yazılan notlar dikkate alındığında, Ramazan A. ve Ömer A'nın bilgisi dışında, bu şekilde sistematik iş ve işlem gerçekleştirilmesinin, talimatları dışında yapılmasının, bu kadar süre gizlenmesinin ve sürdürülmesinin mümkün olmadığı savunuldu.
"Fetullah Gülen örgütünün amaçları doğrultusunda gerçekleştirildi"
Kimi şüpheliler hakkında, benzer eylemler dolayısıyla soruşturma yürütüldüğü ifade edilen iddianamede, "Hukuka aykırı dinlemelerin Fetullah Gülen örgütünün amaçları doğrultusunda gerçekleştirildiği, İstihbarat Daire Başkanlığındaki bu örgüt yapılanmasının Fetullah Gülen örgütünün alt yapılanması olduğu, bu yapılanma içerisinde örgütün asıl amacı gerçekleştirilmek üzere, hedeflenen kişilerin tespit edildiği, dinlenildiği, sinyal bilgilerinin değerlendirildiği, kayda alındığı ve bu şekilde bu kişilere ait veriler elde edildiği anlaşılmıştır" denildi.
ANKARA/AA