Zonaya yakalandığını düşünen hastalar, internetten zona fotoğraflarını araştırarak, zona belirtilerini merak eder. İnsan vücudunun belli bölümlerinde çıkan zona, genellikle suçiçeği geçirmiş hastalarda görülür. Ancak her suçiçeği geçiren hasta zona olacak diye kesin bir terim yoktur. Zona hastalığına yakalandığından şüphelenenler, hastalığın belirtilerini kontrol ediyor. Zonaya kesin olarak yakalandığını düşünenlere mutlak tavsiyemiz; doktora gitmeleri. Zona hastalığı bitkisel tedavi yöntemleriyle geçebilir, ancak kullanılan bitkiler her insana yarayacak diye bir şey yoktur. İnsan vücudunun ilaçlara ve bitkilere verdiği tepki farklıdır. Bundan dolayı zona tedavisi mutlaka doktor kontrolünde yapılmadı. Peki zona neden olur? Zona nasıl geçer? Zona belirtileri nelerdir? İşte detaylar…
ZONA ÖLÜMCÜL MÜ?
Zona ağrılı bir döküntüye neden olan viral bir enfeksiyondur. Zona vücudunuzda herhangi bir yerde görünse de çoğu zaman gövdenin sol veya sağ tarafına sarılmış tek bir kabarcık şeridi olarak görünür. Zonaya varicella-zoster virüsü neden olur. Suçiçeği de aynı virüstür. Su çiçeği geçirdikten sonra, virüs omuriliğinize ve beyninize yakın sinir dokusunda etkisiz kalır. Yıllar sonra, virüs zona olarak yeniden aktive olabilir. Hayatı tehdit edici bir durum olmamakla birlikte, zona çok acı verici olabilir. Aşılar zona riskini azaltmaya yardımcı olurken, erken tedavi zona enfeksiyonunu kısaltmaya ve komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
ZONA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Zona belirtileri ve belirtileri genellikle vücudunuzun bir tarafının sadece küçük bir bölümünü etkiler. Bu belirti ve semptomlar şunları içerebilir:
Acı, yanma, uyuşma veya karıncalanma
Dokunmaya duyarlılık
Acıdan birkaç gün sonra başlayan kırmızı döküntü
Açılan ve kabuklanan sıvı dolu kabarcıklar
Kaşıntı
Bazı insanlar da tecrübe eder:
Ateş
Baş ağrısı
Işığa duyarlılık
Yorgunluk
Ağrı genellikle zona hastalığının ilk belirtisidir. Bazıları için yoğun olabilir. Ağrının konumuna bağlı olarak, bazen kalbi, akciğerleri ve böbrekleri etkileyen sorunların belirtisi ile karıştırılabilir. Bazı insanlar hiç kızarıklık hissetmeden zona ağrısı yaşar. Çoğunlukla, zona döküntüleri, gövdenin sol veya sağ tarafına sarılmış bir kabarcıklar şeridi olarak gelişir. Bazen zona döküntüleri bir göz çevresinde veya boynun veya yüzün bir tarafında görülür. Zonadan şüpheleniyorsanız, özellikle de aşağıdaki durumlarda doktorunuza derhal başvurun:
Ağrı ve kızarıklık gözün yakınında görülür. Tedavi edilmezse bu enfeksiyon kalıcı göz hasarına neden olabilir.
60 yaşında veya daha büyüksünüz, çünkü yaş önemli ölçüde komplikasyon riskinizi arttırır.
Siz veya ailenizden birinin zayıflamış bir bağışıklık sistemi vardır (kanser, ilaçlar veya kronik hastalıklar
nedeniyle).
Döküntü yaygın ve acı vericidir.
ZONA NEDEN OLUR?
Su çiçeği olan herkes zona geçirebilir. Su çiçeği hastalığından kurtulduktan sonra, virüs sinir sisteminize girebilir ve yıllarca uykuda kalabilir. Sonunda, sinir yolları boyunca cildinize reaktif olarak hareket edebilir ve cildinize zarar verebilir. Ancak su çiçeği olan herkes zona geliştirmeyecektir. Zona nedeni belli değil. Ancak yaşlandıkça enfeksiyonlara karşı bağışıklığın azalmasından kaynaklanıyor olabilir. Zona yaşlı erişkinlerde ve bağışıklık sistemi zayıflamış insanlarda daha yaygındır. Varicella-zoster, soğuk yaralara ve genital herpes'e neden olan virüsleri içeren, herpes virüsleri adı verilen bir virüs grubunun parçasıdır. Bu nedenle, zona herpes zoster olarak da bilinir. Ancak su çiçeği ve zonaya neden olan virüs, genital herpesden sorumlu olan aynı virüs değildir.
ZONA BULAŞICI MI?
Zona hastalığı olan bir kişi varicella-zoster virüsünü su çiçeği bağışıklığı olmayan birine geçirebilir. Bu genellikle zona döküntülerinin açık uçlarıyla doğrudan temas yoluyla gerçekleşir. Enfeksiyondan sonra, kişi zona değil, su çiçeği geliştirir. Suçiçeği bazı insanlar için tehlikeli olabilir. Zona kabarcığı kabarıncaya kadar bulaşıcıdır ve özellikle su çiçeği veya su çiçeği aşısı görmemiş, özellikle de bağışıklık sistemi zayıflamış, hamile kadınlar ve yeni doğanlarda olan kişilerle fiziksel temastan kaçınmalısınız. Su çiçeği olan herkes zona geçirebilir. ABD’deki yetişkinlerin çoğu, çocukken, şimdi suçiçeği karşı koruyan rutin çocukluk aşılarının ortaya çıkmasından önce suçiçeği geçirmiştir.
Zona geçirme riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:
Zona 50 yaşından büyük kişilerde en yaygın olanıdır. Risk yaşla birlikte artar. Bazı uzmanlar, 80 yaş ve üstü insanların yarısının zona alacağını tahmin ediyor. HIV / AIDS ve kanser gibi bağışıklık sisteminizi zayıflatan hastalıklar, zona riskini artırabilir. Radyasyon veya kemoterapi hastalıklara karşı direncinizi azaltabilir ve zona tetikleyebilir. Nakledilen organların reddedilmesini önlemek için tasarlanmış ilaçlar, prednizon gibi steroidlerin uzun süre kullanımı gibi, zona riskini artırabilir.