KENAN BUTAKIN/İSTANBUL
Pekin zulmünden kaçıp Türkiye’ye sığınan 30 yaşındaki Zinnetgül Tursun adlı Uygurlu kadının, iki çocuğuyla birlikte Çin’e sınır dışı edildiği iddiası tartışma yarattı. Tursun’un İzmir’de yaşayan kız kardeşinin duyurduğu ve Suudi Arabistan’da yaşayan erkek kardeşinin de teyit ettiği olayı Doğu Türkistan dernekleri de doğruladı. Göç İdaresi ise olayın doğru olmadığını açıkladı.
Doğu Türkistan’da milyonları zulüm kamplarına dolduran Çin baskısından kaçıp Türkiye’ye sığınan Uygurlarla ilgili kaygı verici gelişmeler yaşanıyor. KARAR’ın manşete taşıdığı son durumda, Uygurların oturum izinlerinin iptal edildiği bilgisi yankı yarattı. middleeasteye.com sitesinin duyurduğu habere göre, başvurusu geri çevrilenlerin “10 gün içinde Çin’e gönderileceksiniz” tebliği aldığı belirtildi.
Dün ise Doğu Türkistan cephesinden çarpıcı bir bilgi paylaşıldı. Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistan Milli Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk, Zinnetgül Tursun adlı 30 yaşındaki bir kadının iki çocuğuyla birlikte Çin’e sınır dışı edildiğini iddia etti.
Seyit Tümtürk
KARAR’a konuşan Seyit Tümtürk, “Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz beni mahçup bir şekilde arayıp olayın doğru olduğunu söyledi. Zinnetgül Tursun isimli 30 yaşındaki dul bayan kardeşimiz ve 2 yetiminin Tacikistan’a sınır dışı edildiğini ve Tacikistan’dan da Çin’e iade edildiği bilgisinin doğru olduğunu anlattı. Kendisinin bilgisi dışında yaşandığını iletti. Bu olaya sorumsuz bürokrat ve memurlar neden oldu. Tacikistan’dan görüş alıp her nasılsa oraya göndermişler. Ayrıca İzmir’deki Geri Gönderme Merkezi’nden aynı gün Kuwanhan Aşmuzi ve Ayinisa Tuersun adlı iki kadının da Tacikistan’a iade edildiği bilgisini de akrabalarından aldık. Bence tüm bunlar Sayın Cumhurbaşkanı’nın itibarsızlaştırılması için yapılan operasyonlar” dedi.
Tümtürk ayrıca, “Kız kardeşi Türkiye’de ve annesinden bu haberi alıyor. Zinnetgül Tursun Çin’de ve cezaevinde. İki yetimi de anaannesine teslim etmişler” dedi. Öte yandan Tursun’un Suudi Arabistan’da yaşayan erkek kardeşi de katıldığı bir canlı yayında sınır dışı olayını teyit edip yetkililerden yardım istedi.
Hidayet Oğuzcan
KARAR’ın ulaştığı Doğu Türkistan Maarif Cemiyeti ve Doğu Türkistan STK’lar Birliği Başkanı Hidayet Oğuzhan da, deport bilgisinin Zinnetgül Tursun’un Türkiye’de yaşayan kardeşi Cennetgül Tursun tarafından duyurulduğunu ancak kendisine şu anda ulaşamadıklarını kaydetti. Oğuzhan, Çin’de bulunan Tursun kardeşlerin anneannelerinin Whatsapp üzerinden attığı bir ses kaydında da, “Allah bize sabır versin. Dayanma gücüm kalmadı. Allah’a kendimi havale ediyorum. Türkiye de Çin gibi oldu” şeklinde sözler söylediğini kaydetti.
'KARDEŞİMİ ÇİN'E VERDİLER'
Zinnetgül’ün Suudi Arabistan’da yaşayan abisi de bir Arap kanalına canlı yayında olayı teyit ederek, yetkililerden yardım istedi. Acılı kardeş gözyaşları içinde “Kardeşimi Çin’e iade ettiler. Onu ve çocuklarını öldürüp bana verseydiler de Çin’e vermeseydiler keşke. Ben ona razı olurdum ama Uygurları diri diri yiyen Çin’e vermelerine razı olamıyorum” diye konuştu.
GÖÇ İDARESİ'NDEN TUHAF AÇIKLAMA
Karar’ın ‘Ölüme deport’ manşetiyle duyurduğu tehlikeye Göç İdaresi, haber metnini manipüle ederek açıklama yaptı. Haberde ‘ihraç süreci tehlikesi’ni sanki ihraçlar gerçekleşmiş gibi gösteren genel müdürlüğün açıklamasında ‘deportların’ olmayacağının vurgulanması Türkiye’deki Uygur Türkleri tarafından sevinçle karşılandı. Karar’ın haberinde Uygur Türkü Abuduaini’ye “Kendisine iade tebligatı geldiği”, “10 gün içerisinde iade edileceği” ve “Çin’e teslim edilmekten korktuğu” söylenmişti. Haberde Abuduani’nin iade edildiğine dair hiçbir iddia yer almamıştı. Manşet haberinde sadece Zinnetgül Tursun’un iki çocuğuyla birlikte Tacikistan üzerinden Çin’e iade edildiği belirtilmişti. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ise haber sonrası tepkiler gelince “İsmi geçen Uygur Türkü’nün uzun dönem (süresiz) ikamet izni başvurusu gerekli şartları taşımadığı için reddedildi ve kendisine tüm reddedilen ikamet başvuruları için kullanılan matbu tebligat yapıldı” denildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Adı geçen şahıs sınır dışı edilmediği gibi hakkında sınır dışı kararı da bulunmamaktadır. Sınır dışı edilecek yabancıların muhafaza edildiği geri gönderme merkezlerine de alınmamış olup özgür olarak ülkemizde hayatını devam ettirmektedir. Şartlarını taşımadığı için uzun dönem ikamet izni başvurusu reddedilmiş olsa da kendisine uygun olan diğer ikamet izinlerine başvuru yapabileceği formda yazdığı gibi kendisine de izah edilmiştir. Ülkesine geri gönderilmesi halinde can güvenliği olmayan, işkence ve insanlık dışı muameleye maruz kalabilecek hiçbir yabancının iade edilmesi söz konusu olmamış ve olmayacaktır.”