Zimbabwe'de eş durumundan darbe

Zimbabwe'de Cumhurbaşkanı Robert Mugabe’nin yardımcısı Emmerson Mnangagwa’ya görevden el çektirip, eşini ataması üzerine ülkede yaşanan karışıklığa ordu müdahale etti. Darbeciler, Mugabe ve eşini gözaltına aldı. İktidar partisi ise, çark ederek Mugabe suçladı, eşini ise "yaşlı kocasından menfaat sağlayan biri" olarak niteledi.

Afrika'nın güneyinde yer alan Zimbabwe'de dün akşamüstü başlayan darbe girişiminde sabah zırhlı araçlar başkent Harare'de meclis, hükümet binaları ve yüksek mahkemeye giden yolları kapattı.

İktidar partisi Zanu-PF, kurucuları olan 93 yaşındaki Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'nin kansız bir şekilde gözaltına alındığını, Twitter hesabından duyurdu. Hafta başında askeri baskıya boyun eğmeyeceğini duyuran iktidar partisi Zanu-PF, Devlet Başkanı Mugabe veya eşi Grace Mugabe'nin "Zimbabve'nin veya partinin sahibi olmadığını" açıkladı. Grace Mugabe, "yaşlı kocasından menfaat sağlayan biri" olarak resmedildi.

Mugabe yerine onun görevden aldığı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'yı artık lider olarak gördüklerini belirten Zanu-PF, süreci darbe olarak değil, 'kansız bir geçiş süreci' olarak değerlendirdi.

Ülkedeki çalkantının zirveye çıkması üzerine halk banka şubelerine koşup para çekmeye başladı. Banka şubeleri ve ATM'ler önünde kuyruklar var.

Gece geç saatlerde başkentte patlama sesleri duyuldu, caddelerde de askeri araçlar görülmeye başladı. Sabah saatlerinde ise tankların yolları kapattığı görüldü.

TELEVİZYONDAN BİLDİRİ OKUDULAR

Zimbave Ordusu, devlet televizyonunu ele geçirdikten sonra bir açıklama yaptı, 'askeri darbe' haberlerini yalanladı.

Devlet televizyonu ZBC'de bir general tarafından okunan ordu bildirisinde, "Amacımız Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'yi iktidardan indirmek değil, çevresindeki suç şebekesini çökertmek" denildi.

MUGABE'NİN NEREDE OLDUĞU BİLİNMİYOR

Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Mugabe ve ailesi güvende. Ancak Devlet Başkanı Mugabe ve eşi Grace Mugabe'nin nerede olduğu henüz bilinmiyor.

93 yaşındaki Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'nin yerine geçecek yardımcısı Emmerson Mnangagwa'yı görevden alması, ülkeyi türbülansa soktu. Mnangagwa'nın ordu ile sıkı ilişkileri bulunuyor.

Açıklamanın ardından ülkenin Maliye Bakanı Ignatius Chombo gözaltına alındı.

MUHALEFETTEN DEMOKRASİYE DÖNÜŞ ÇAĞRISI

Ülkedeki muhalefet partisi Demokratik Değişim Hareketi, ordu müdahalesinin ardından bir an önce barışçıl bir şekilde demokrasiye dönülmesi için çağrı yaptı.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ KAPATILDI

Zimbabve Büyükelçiliği'ni kapatan ABD, ülkedeki tüm vatandaşlarından evlerinden çıkmamalarını istedi.

Geçen hafta başlayan gerilimde Cumhurbaşkanı Mugabe'nin hamlesi karşısında Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga askeri müdahale tehdidinde bulunmuştu.

Askeri baskıya boyun eğmeyeceğini duyuran iktidar partisi Zanu-PF, Genelkurmay Başkanı Chiwenga'yı 'vatana ihanet'le suçlamıştı.

YAKLAŞIK 40 YILDIR BİRLİKTELER

Görevden alınan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emmerson Mnangagwa, 1970'lerdeki bağımsızlık savaşında yer alan isimler arasında.

Üç yıl önce görevine başlayan Mnangagwa, 1980'den bu yana Mugabe'nin kabinesinde yer alıyor.

Zimbabve'de 2018’de seçimlerin yapılması planlanıyordu.

DARBEYE GİDEN SÜREÇ

Ülkede, ordunun müdahalesini getiren süreç Mugabe'nin iki hafta önce Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nı görevden almasıyla başladı.

Mnangagwa, görevden alınması sonrası iktidar partisi ZANU-PF'in gücünü halktan değil, 2 kişiden alan bazı disiplinsiz ve bencil kişilerce yönetildiğini ileri sürdü. Bu açıklamanın ardından Mugabe'ye savaş açan Mnangagwa'ya ordudan destek geldi.

Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga, Mnangagwa'nın destekçilerine yapılan tasfiyeye son vermek için "adım atmaya" hazır olduklarını belirterek, askeri müdahalenin işaretini verdi.

İktidar partisi ZANU-PF, bu açıklamadan sonra Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga'yı "vatana ihanetle" suçlamış ve askeri baskıya boyun eğmeyeceklerini açıklamıştı.

TÜRK HALKI GİBİ SAVUNACAĞIZ

ZANU-PF'nin Gençlik Örgütü ise Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişimini örnek vererek, "Türk halkının seçilmiş bir hükümete müdahale etmeye çalışan güçleri püskürttüğü gibi biz de devrimi savunacağız." açıklaması yaptı.

Mnangagwa, son aylarda Mugabe'yi devirerek koltuğa oturmaya çalışmakla itham ediliyordu.

Göreve 2014 yılında atanan ve 1980'den bu yana Mugabe'nin kabinesinde yer alan Mnangagwa, yine Mugabe'yi devirmek istemekle suçlanan Joice Mujuru'nun yerine getirilmişti.

37 YILDIR ÜLKEYİ YÖNETİYOR 

Eski İngiliz sömürgesi olan ve bağımsızlık öncesi Güney Rodezya adını taşıyan Zimbabve'yi 37 yıl yöneten Robert Mugabe, 1924'te dünyaya geldi.

Güçlü hitabetiyle bilinen Mugabe, ilk olarak 1970'li yıllarda başını çektiği Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliği'nin beyazlara karşı verdiği mücadeleyle ün kazandı.

Mugabe, partisinin Mart 1980 seçimlerini kazanması sonrasında ülkenin ilk başbakanı oldu ve ülkenin adı Zimbabve olarak değiştirildi.

1982 - 1986 yıllarında Mugabe'nin eski hükümet ortağı Joshua Nkomo ve partisi Zimbabve Afrika Halkları Birliği ile yaşanan siyasi kriz iç çatışmaya dönüştü ve çatışmalarda yaklaşık 20 bin kişi hayatını kaybetti.

Başkanlık sistemine geçilmesiyle 1987 yılında devlet başkanı olan Mugabe, günümüze kadar tüm seçimleri kazanarak koltukta kalmayı başarmıştı.

Mugabe sık sık kötüleşen ekonomi, yolsuzluk iddiaları ve insan hakları ihlallerine dair eleştiri ve suçlamalarla karşı karşıya kalıyordu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Zimbabve'de darbeci general devlet başkanı yardımcısı oldu
Zimbabve'deki askeri darbe sonrası ilk fotoğraf geldi
Zimbabve'de Robert Mugabe eşiyle 'Blue House'de tutuluyor

Dünya Haberleri