Zekeriya Öz'ün 'haksız mal edinme' suçundan 5 yıl hapsi istendi

Parasını iş adamlarının ödediği Dubai tatili ile gündeme gelen eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz hakkında, "haksız mal edinme" suçundan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle dava açıldı. Savcılık, Öz'ün gelirleri ile giderleri arasında açıklanamayan 146 bin lira gelir tespit etti.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesince meslekten ihraç edilen eski savcı Zekeriya Öz hakkında 2009-2013 yılları arasında gelir ve giderleri arasındaki orantısızlık nedeniyle "haksız mal edinme" suçundan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle dava açıldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, basın ve yayın organlarında yer alan bir kısım haberlerde, eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekiliyken Bolu Cumhuriyet Savcısı olan ve meslekten ihraç edilen Öz'ün, yılda 20-25 kez ailesiyle yurt dışına tatile çıktığı, tatil giderlerini iş adamlarına ödettiği iddialarının yer alması üzerine HSYK Başmüfettişi tarafından inceleme yapıldığı belirtildi.

İddianamede, söz konusu iddiaların araştırılması için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca mal bildirimlerinin HSYK Genel Sekreterliğinden temin edildiği, tüm bilgi ve belgelerin bilirkişiye teslim edilerek rapor alındığı kaydedildi.

Raporda, Öz ve ailesinin 2009-2013 yılları arasında tespit edilen yasal gelirlerinin 401 bin lira, harcamalarının 525 bin lira, yatırım/tasarruflarının ise 170 bin lira olduğu, gelirleriyle giderleri arasında 294 bin lira tutarında orantısızlık bulunduğu, belirtilen tutarda kaynağı belli olmayan gider ve harcamaların olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Öz'ün avukatının verdiği savunmada, iddiaları reddederek haksız mal edinme olmadığını beyan ettiği anlatılan iddianamede, ''Savunma karşısında aldırılan ek bilirkişi raporunda Öz ailesinin 2009-2013 yılları arasında tespit edilebilen yasal gelirlerinin yaklaşık 401 bin lira, harcamalarının 379 bin lira, yatırım/tasarruflarının ise 403 bin lira olduğu aynı süre zarfında özellikle 2009-2010 yıllarında çoğu harcamalara ilişkin bilgiler olmadığı için bu kalemlerin (kredi kartı harcamaları, yurtiçi ve dışı tatil harcamaları, velayeti altındaki çocukların eğitim harcamalar vs.) hesaplamaya dahil edilmediği bildirilmiştir'' denildi.

Hesaplamaya dahil edilmeyen hususlarda alanında uzman bilirkişiler seçilerek 10 Eylül 2015'te yeniden rapor alındığı aktarılan iddianamede, şu tespitlere yer verildi:

''Zekeriya Öz ve ailesinin 2009-2013 yılları arasında tespit edilen yasal gelirlerinin yaklaşık 401 bin lira, harcamalarının 439 bin 44 lira, yatırım/tasarruflarının ise 585 bin lira olduğu, gelirleriyle giderleri arasında 146 bin lira orantısızlık bulunduğu bildirilmiş, HSYK 2. Dairesinin kararıyla Öz'ün 146 bin lira kaynağı belli olmayacak şekilde mal edindiği iddialarına ilişkin verdiği kovuşturma kararı üzerine Öz hakkında haksız mal edinme suçundan iddianame düzenlenmiştir.''

İddianamede, sanık Zekeriya Öz hakkında ''haksız mal edinme'' suçundan 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 

İddianamesi kabul edilen davanın duruşması, önümüzdeki günlerde Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.  

İSTANBUL/AA

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Zekeriya Öz, Instagram'da 7 milyonluk Bugatti ile ortaya çıktı
Kaçak savcılar Öz ve Kara'ya kırmızı bülten!
Fatma Sibel Yüksek'ten Zekeriya Öz'e Twitter'dan mesaj

Güncel Haberleri