Kur’an-ı Kerim’in birçok suresinde yer alan ve İslam’ın 5 şartından biri olan zekatı, sadece belirtilen şartları taşıyan inananlar, belirtilen şartları taşıyan kişilere verebilir. Zekatın verilmesi için de belli bir zaman olmamakla birlikte, kişinin elindeki mal varlığının üzerinden bir sene geçmesi gerekmektedir.
ZEKAT NEDİR?
İslam’ın beş şartından biri olan zekat, dini açıdan zengin sayılacak (nisap mikarı) kadar mala sahip olan kişilerin farz olunduğu gibi Allah rızası için malının bir kısmını ihtiyaç sahiplerine verdiği bir ibadettir. Hac ibadeti hem mal hem beden ile, namaz ibadeti beden ile zekat ise, mal ile yapılan ibadetler arasına girer.
ZEKAT NASIL HESAPLANIR?
Zekat vermek için nisap miktarı göz önünde bulundurulur. Nisap miktarı ise, kişinin zekat verecek kadar zengin oluşunun ölçütüdür. Nisap miktarı, altında 80.18 gr (20 miskal), sığırda 30, koyun ve keçide 40 ve devede 5 adettir. Bu miktarların üzerinde malı olanlara zekat vermek farzdır.
ZEKAT KİMLERE FARZDIR?
Zekatın bir kimseye farz olması için, nisap miktarı kadar mal varlığının olması ve başka şartlara da haiz olması gerekmektedir. Bunlar;
Kişinin Müslüman olması, akıl sağlığının yerinde olması, özgür olması, ergenlik yaşına ermiş olması, kazanç sağlayıcı özellikte ve nisap miktarı kadar malının olması.
Bununla birlikte, kişinin sahip olduğu nisap miktarı kadar malın o kişide bir kameri yıl kadar bulunmuş olması ve yıl sonu geldiğinde yine nisap miktarını korumuş olması gerekmektedir.
ZEKAT NE ZAMAN VERİLİR?
Zekatın ne zaman verileceğine dair belli bir zaman verilmemiştir. Kişi uygun olduğunda zekatını verebilir. Tıpkı, hac ve oruç ibadetindeki gibi, kişinin nisap miktarı mala sahip oluşunun üzerinden bir kameri yılın geçmesi gerekmektedir. Eğer bu süre dolmuş ise, kişi zaman geçirmeden zekatı vermeli, Ramazan ayını beklememelidir.
ZEKAT KİMLERE VERİLİR?
Zekatın kimlere verileceği de yine Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Tevbe suresi 9/60’ta bildirildiğine göre, Miskinlere, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimselere, fakirlere, esaretten kurtulacaklara, zekât toplamakla görevlendirilen memurlara, yolda kalmış olanlara, borçlulara ve Allah yolunda cihad edenlere zekat verilir.