Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu, her yıl yaklaşık 450 milyon kişinin zatürreye yakalandığını belirterek “Bunların yaklaşık 4 milyonu ölümle sonuçlanıyor. Dünyada her yıl 5 yaş altında 10-12 milyon çocuk zatürre nedeniyle yaşamını yitiriyor” dedi. 12 Kasım Dünya Zatürre (Pnömoni) Günü’ne özel değerlendirme yapan Kalyoncu, zatürrenin akciğer dokusunun çeşitli mikroorganizmaların sebep olduğu iltihap olarak tanımlandığını ve hastalık gelişimine bakteriler başta olmak üzere virüsler, mantarlar ve diğer mikroorganizmaların yol açtığını söyledi. Zatürrenin dünyada ve Türkiye’de çok sık ölüme yol açtığını kaydeden Kalyoncu, şöyle devam etti: “Zatürre, İngiltere ve ABD’de ölüm nedenleri arasında 6’ncı ve enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında ise ilk sırada yer almaktadır. Ayakta tedavi edilen hastalarda ölüm oranı yüzde 1-5 olurken, hastaneye yatırılanlarda yüzde 12, yoğun bakım desteği gerektirenlerde ise yüzde 40’tır. Türkiye’de alt solunum yolu enfeksiyonları, ölüm nedenleri arasında yüzde 4.2 ile 5. sıradadır. Dünyada her yıl 5 yaş altında 10-12 milyon çocuk ölmektedir. Ülkemizde bir yaşına kadar olan bebeklerde zatürreden ölüm oranı yüzde 48 olup, 1-4 yaş arasında ise bu oran yüzde 42.”
Ali Fuat Kalyoncu, özellikle çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılar, sigara kullananlar, astım gibi kronik akciğer hastalığı olanlarda; diyabet ya da bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanımı varlığında zatürre sıklığının daha yüksek olduğuna işaret etti.
Türk Toraks Derneği Solunum Enfeksiyonları Çalışma Grubu’ndan Prof. Dr. Füsun Öner Eyüboğlu ise hastalığın tedavisine ilişkin şunları söyledi: “Antibiyotikler, tedavinin temelini oluşturuyor. Bunun yanı sıra bol sıvı alımı, istirahat, ağrı kesici ve ateş düşürücüler de tedavide kullanılır. Yaşlılar, oksijen tedavisi veya yoğun bakım desteği gerektirenler ve ağır vakaların hastaneye yatırılması gerekir.” Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerim Güler, hastalıktan korunmada aşının önemine değinerek, “Aşı koldan kas içine yapılıyor. Çok güvenilirdir, ciddi yan etkilere pek rastlanmaz. Yaşam boyu bir veya iki kez yapılması çoğu kez yeterli” dedi.