Yurtlara FETÖ ve cinsel istismar kriteri

OHAL kapsamında çıkarılan 694 sayılı KHK ile FETÖ, cinsel istismar ve Aladağ yangınıyla gündeme gelen yurtlara ilişkin özel düzenlemeler yapıldı. Buna göre başta anayasal düzene ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan hüküm giyenler, cezalarını tamamlamış olsalar dahi yurt açamayacak ya da görevlerde bulunamayacak.

MELEK GEDİK/İSTANBUL

* Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkartılan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile FETÖ, cinsel istismar ve Aladağ yangınıyla gündeme gelen yurtlara ilişkin özel düzenlemeler yapıldı. Buna göre, her ne ad altında olursa olsun öğrenci barınma hizmetleri veren kurumlara, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) ruhsat alma zorunluluğu getirildi. İşte detaylar...

* Yurt kurucuları, başta devletin güvenliğine, anayasal düzene ve cinsel dokunulmazlığa karşı gibi suçlardan ceza almamış olması veya haklarında bu suçlardan dolayı kovuşturma bulunmaması gerekecek.

* Bu kişilerde terör örgütlerine ya da Milli Güvenlik Kurul tarafından devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı veya gruplara üyeliğinin olmaması şartı aranacak.

* Yapılan inceleme, soruşturma ve denetimlerle yurt ve benzeri kurumun Bakanlıkça onaylı yerleşim planına ve yurt yönetmeliği maddelerine uygun olmaması durumunda brüt asgari ücretin iki katı para cezası verilecek.

* Yurtların, kurum açma izninde belirlenen öğrenim düzeyi, cinsiyete aykırı, kayıt dışı öğrenci veya öğrenci olmayan kişileri barındırması durumda kurum brüt asgari ücretin üç katı ceza uygulanacak.

* Yurtlar, Milli Eğitim Bakanlığı’dan Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 13’üncü maddesine göre iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alacak.

* Her ne ad altında olursa olsun, öğrenci barınma hizmetlerine ilişkin faaliyetlerin ruhsatsız yürütülmesi halinde brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanacak ve bu yerler valilikçe kapatılacak.

YURT DIŞINDA AKADEMİ İMKANI

Türkiye’deki devlet üniversiteleri, yurtdışında akademik birim ve sosyal tesisler kurabilecek. OHAL kapsamında çıkartılan 694 sayılı KHK’la Yükseköğretim Kanunu’na bir madde eklendi. Buna göre, Türkiye’deki devlet üniversiteleri, Türkiye Maarif Vakfı’nın önerisi, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) olumlu görüşü ve Bakanlar Kurulu kararıyla yurtdışında akademik birim ve sosyal tesisler açabilecek.

ÖĞRETİM ELEMANLARINA ESKİ OKUL YOLU KAPANDI

694 sayılı KHK ile 685 sayılı KHK’nın 10’uncu maddesine ek hüküm getirildi. Buna göre, kamu görevinden çıkarılan öğretim elemanlarına ilişkin kamu görevine iade kararı alınması halinde karar, YÖK Başkanlığı’na bildirilecek. Bunların atama teklifleri, Ankara, İstanbul, İzmir dışında ve 2006 yılından sonra kurulan yükseköğretim kurumlarına öncelik verilmek kaydıyla YÖK Başkanlığı tarafından kamu görevinden çıkarıldığı yükseköğretim kurumu haricinde gerçekleştirilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

11 yaşındaki çocuk, 2.5 aylık hamile çıktı
KHK'da gözden kaçan kritik düzenlemeler

Güncel Haberleri