[Karar]
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ülkedeki mali krizin masaya yatırıldığı Brüksel’de kreditörlerle uzlaşma sağlanamaması üzerine Atina’ya dönerek acilen bakanlar kurulunu toplama kararı aldı. Akşam saatlerinde Çipras başkanlığında toplanan bakanlar kurulunda, bugün Brüksel’de gerçekleştirilecek Eurogroup toplantısı öncesinde kreditörlerin son tekliflerini değerlendirdi.
Söz konusu toplantının ardından bir Yunan televizyon kanalına açıklama yapan Çipras, “Herhangi bir baskı ya da şantaj olmadan konuşma sırası halkta” dedi ve 5 Temmuz günü Yunanistan için önerilen yardım planıyla ilgili bir referandum gerçekleştirileceğini ifade etti. Dolayısıyla Çipras, halka, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) tekliflerine “Evet mi, hayır mı?” diye sormuş oldu.
Çipras halkın kararına göre hareket edecek
“Beş aydır savaş verdik” diyen Çipras, kreditörlerin kendilerine ültimatom verdiğini ifade etti. “Sizin bize olan güveninize ihanet etmedik” diye konuşan Çipras, Yunan halkı olarak, kreditörlerin ültimatomlarına cevap vereceklerini söyledi ve ekledi: “Sizin kararınız ne olursa olsun ona saygı duyarak hareket edeceğim.”
Le Monde’un haberine göre, Çipras’ın konuşması neredeyse bütün kafelerde, restoranlarda yayınlandı. Pangrati sokağında bulunan bir kafede garson olarak çalışan Dimitris Latsos, Çipras’ın açıklamasından sonra kafede büyük bir sessizlik olduğunu söyledi. Büyük bir şaşkınlık geçirdikten sonra insanların referandum kararını tartışmaya başladığını belirten Latsos, bazılarının Çipras’ı tebrik ettiğini, bazılarının ise, bu durumdan memnun olmadığını kaydetti.
ATM’lerin önünde uzun kuyruklar oluştu
Kafelerde Çipras’ın bu açıklaması tartışılırken, bazı Yunan vatandaşları masalarından kalktı ve en yakınlarındaki ATM’lere para çekmeye gitti. Son birkaç gündür bankadan paralarını çekmemek için daha çok gayret gösteren Yunan vatandaşları referandum kararından sonra soluğu ATM’lerde almış oldu. Sabah saat 02.00 sularında, neredeyse her ATM’nin önünde yaklaşık 20’şer kişilik kuyruklar oluştu.
Para çekmek üzere bir ATM’nin önüne gelen Athanassios adlı 23 yaşında bir öğrenci Le Monde’a düşüncelerini açıkladı ve “Haftayı geçirmem için gereken bütün parayı alacağım çünkü yarın itibariyle bankanın kapanıp kapanmayacağından emin değilim” dedi.
“Eminim halk anlaşmaya hayır diyecek”
Söz konusu gazetenin haberine göre, sabaha karşı bir grup genç de Çipras’ın referandum kararını tartışıyordu. 25 yaşında fırıncılık yapan Dyonisos “Bize fikrimizi sorması iyi birşey” derken, 31 yaşında mühendis olarak çalışan Stefanos, “Bu bir saçmalık. Ekonomi daha da kötüye gidecek” diyordu.
SYRIZA’nın açıklamalarında ise karardan gurur duyan bir ton hakimdi. Partiden Panayiotis Lafazanis, “Sonunda demokrasi, Avrupa’nın teknokratlığı üzerinde tekrar gücünü gösterdi ve Avrupa’nın şantajını reddetti” dedi ve ekledi: “Eminim, halk anlaşmaya kesinlikle “HAYIR” diyecek.
Kritik toplantı bugün
Muhalefette ise, Yeni Demokrasi Partisi milletvekillerinden Kiriakos Mitsotakis, Çipras’ın açıklamasının hemen ardından Twitter’da düşüncelerini paylaştı ve acilen seçime gidilmesi gerektiğini belirtti. Muhalefet partisi lideri Andonis Samaras ise, referandumda halka şu sorunun sorulması gerektiğini kaydetti: “Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasına evet mi hayır mı?”
Öte yandan, Euro Grubu, Yunanistan’ın mali krizine ilişkin anlaşmaya varmak için bugün Brüksel’de yerel saatle 14.00’da toplanacak.
Atina, 24 Haziran Çarşamba günü uluslararası kreditörlerin borç krizini aşabilmek için sunduğu karşı önerileri reddetmişti.
Mevcut mali programda 7,2 milyar euroluk kredinin serbest bırakılması için Yunanistan'ın haziran sonuna kadar kreditörlerle anlaşması gerekiyor. Aksi halde Yunanistan'ın, gelecek aylarda başta IMF'ye olmak üzere borç yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceği belirtiliyor.