[Karar]
Euro Bölgesi liderlerinin Yunanistan ile ilgili toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan için dün Brüksel'de başlayan Eurogroup zirvesinde bugün anlaşma sağlandığını açıkladı. Juncker, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmaya devam edeceğinin altını çizdi.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da, Yunanistan'ın ciddi reformlar ve mali destek ile kurtarılması için oybirliğiyle anlaşmaya varıldığını açıkladı. Anlaşmaya göre, Yunanistan bankalarına 25 milyar euroluk fon sağlanacak.
Eurogroup Başkanı Jeroem Dissjelboem de zirvenin sonucu ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Masadaki tüm gündem maddelerini değerlendirdiklerini ifade eden Dissjelboem, Yunanistan'ı yeniden rayına oturtmak için çaba gösterdiklerini dile getirdi.
Grexit (Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması) korkusu
* Görsel, Le Monde'dan alınmıştır.
Zirve boyunca anlaşma sağlandığının altını çizen Dissjelboem, Yunan Meclisi'nin önemli konularda çalışacağını vurguladı. Şu anda Yunan Meclisi'nin onayı gerektiğini belirten Dissjelboem, "Üye devletler işbirliği içinde çalışacak. Yunanistan’ın tekliflerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Borç ve finansman konusuda anlaşma içinde yer alıyor" dedi.
Merkel: Yunanistan 2016'da IMF'den yardım isteyecek
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, Yunanistan'ın IMF'den 2016 yılının Mart ayında yeni bir yardım programı isteyeceğini ifade etti. Eurogroup'un, gerekli olduğu takdirde, ülkeye, ilk uygulamardan sonra ek süre ve daha uzun vade tanıyabileceğini belirten Merkel, A planının onaylandığını vurguladı. Merkel, Parlamento'da oylamaya gidilmeyeceğini, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkışının (Grexit) artık gündemde olmadığını ve bundan sonra artık bir B planına ihtiyaç duymayacaklarını dile getirdi.
Hollande: Yunanistan Euro Bölgesi'nde kalıyor, amacımız buydu
Yunanistan'ın üçüncü kurtarma planı ile ilgili olarak Brüksel'de anlaşmaya varılmasının ardından konuşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Bu anlaşma Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmasını sağlıyor. Amacımız buydu" diye konuştu.
Durumun her zaman Yunanistan'ın yararına, dolayısıyla Avrupa ve Fransa'nın yararına olmasını istediğini dile getiren Hollande, "Dün gece Avrupa için iyi bir gece oldu" dedi.
Hollande, bu tarihi kararı mutlulukla karşıladığını ifade ederken, Yunanistan parlamentosunun önümüzdeki saatlerde toplanıp yeni reformları konuşacağını belirtti ve ekledi: "Yunanistan IMF'den yardım talep etmek istemedi ve Avrupa İstikrar Mekanizması üzerinden Avrupa'dan yardım istedi."
Anlaşma gereği Yunanistan'da 50 milyar euroluk devlet varlığının bir fonda toplanacağını vurgulayan Hollande, birkaç milyar euroluk kamu varlığının da özelleştirileceğini vurguladı.
Anlaşma ile Yunanistan'daki kriz koşulları da yumuşayacağını belirten Hollande, anlaşmaya bağlı olarak, Yunanistan hükümetinin seçmenlerin reddettiği bazı yasaları da çıkarmak zorunda kalabileceğini belirtti.
Bununla birlikte, Hollande, yeni paket kapsamında bu ülkeye ilk ödemenin 20 Temmuz'da yapılacağını açıkladı.
Çipras: Yunanistan kendi ayakları üzerinde durabilecek
Brüksel'de anlaşma sağlanmasının ardından konuşan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Euro Bölgesi'nden çıkış tartışmalarını geride bıraktıklarını ifade ederken, bu anlaşma ile ülkenin kendi ayakları üzerinde durabileceğini ve ekonominin yeniden büyüme dönemine gireceğini kaydetti.
Çipras sözlerine şu şekilde devam etti:
"Güç bir mücadele verdik, zor kararlarla karşı karşıyayız. Avrupa'daki muhafazakar çevrelerin radikal planlarını bertaraf eden kararı alacak sorumluluğu gösterdik. Finansal olarak bizi boğacak ve bankacılık sistemini çökertecek planı bertaraf ettik. Borçları yeniden yapılandırmayı başardık. Orta vadeli finansman sağlamayı başardık.
Yunanistan ekonomik büyümeyi tekrar sağlama mücadelesine devam edecek. Alınan karar ekonomik büyümeye imkan verecek, anlaşmanın uygulanması zor. Büyüme için 35 milyar euroluk paketin varlığı ve borçların yeniden yapılandırılması Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkması ihtimalinin geride kaldığını piyasalara gösterecek. Anlaşmanın getireceği yük sosyal adalet temelinde paylaşılacak. Daha önce kriz döneminde bedel ödemeyenler bu sefer yükü üstlenecek" dedi.
Anlaşmayı Twitter'dan duyurdular
Öte yandan, Avrupalı liderler de mevcut durumu sosyal medyadaki paylaşımlarıyla duyurdular. Buna göre, Belçika Başbakanı Charles Michel, Twitter sayfası üzerinden yaptığı paylaşımda “Anlaşma” yazdı.
Charles Michel: "Anlaşma"
Öte yandan, Güney Kıbrıs hükümet sözcüsü kendi Twitter hesabından “Anlaşmaya vardık gibi görünüyor” ifadesini kullandı. Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel ise, 17 saat süren müzakerelerin ardından anlaşmaya yakın olduklarını dile getirdi.
Xavier Bettel: "17 saatlik görüşmelerin ardından anlaşmaya yakınız. Avrupa güçlüdür"
Le Figaro'nun haberine göre, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Yunanistan'ın önemli reformların hayata geçirilmesiyle Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan yardım alacağını ifade etti. Donald Tusk da anlaşmayı Twitter hesabı üzerinden duyurdu.
Donald Tusk: "Euro Bölgesi zirvesi oybirliği ile anlaşmaya vardı. Yunanistan'ın ciddi reformları ve ülkeye verilecek finansal desteği için Avrupa İstikrar Mekanizması'nın programında herşey hazır"
Bugün öğleden sonra Eurogroup yeniden toplanıyor
Le Figaro'nun haberine göre, Eurogroup yetkilileri bugün öğleden sonra toplanarak Yunanistan planları uygulamaya geçirene kadar ülkenin ekonomisinin daha fazla zarar görmemesi için geçiş aşaması çözümleri konuşacak.