Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Bedri Girit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda yaklaşık 45 ülkede kuş gribi vakası tespit edildiğini, hastalığın aşamasına göre karantinaya alınan bu ülkelerle tavuk ve ürünleri ticaretinin yasaklandığını anlattı.
Türkiye'de şu ana kadar tespit edilen bir vaka olmadığına dikkati çeken Girit, bunun geçen yıl özellikle Balıkesir'de görülen vakaların ardından alınan tedbirlerin sonucu olduğunu dile getirdi.
Kanatlı sektörünün tesislerde güvenlik seviyelerini artırdığını belirten Girit, "Sektör, biyogüvenlik kurallarını en üst düzeyde uyguluyor. Gerek beyaz et gerek yumurta tesislerine ziyaretçi kabul edilmiyor." dedi.
HASTALIK OLMADIĞI İÇİN BİZİ TERCİH EDİYORLAR
Türkiye'nin, tedbirler sayesinde bu dönemi sıkıntısız atlatacağını söyleyen Girit, şöyle devam etti:
"Bu tedbirler devam ettikçe risk azalıyor. Kuş gribi yaşamadan bu seneyi geçireceğimizi düşünüyoruz. Bu dönemin bize ihracat avantajları oldu. Biz daha tavuktan çıkmamış yumurtaları satmaya başladık. Kasım ayındaki yumurta ihracatımız 246 milyon dolar oldu. Kasım ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 arttı. Siparişlere yetişemiyoruz. Kuş gribine dayalı olarak piliç etinde de benzer bir durum var. Bizim bu durumda en büyük avantajımız coğrafi konumumuz oldu. Tamamen hastalıklardan ari olduğumuz için bizi tercih ediyorlar."
YUMURTA HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULDU
Girit, yumurtada ve beyaz ette ihracatın artması ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle yurt içinde de bu ürünlerin fiyatlarının yükseldiğine işaret ederek, fiyat artışına gösterilen tepkiye şaşırdıklarını söyledi.
Yumurta sektörünün bugüne kadar vatandaşa zarar etme pahasına hizmet sunduğunu savunan Girit, "Aşı, yem, ekipman dahil olmak üzere birçok girdisi ithalata dayalı bir sektörüz. Dövizin yükselişinde yaşadığımız bir dezavantaj var, maliyetlerimiz yükseldi. Geçmiş yıllarda biz yumurtayı düşük fiyatlardan sattık, batan şirketler oldu, fonların devraldığı şirketler oldu. Şimdi ise fiyatlar hak ettiği yere geldi." diye konuştu.
İZMİR / AA