YKS başvuruları nasıl yapılır? ÖSYM YKS başvuru giriş panelinden öğrenciler aday numarası ve şifreleri ile kayıt işlemlerini yapacak. Üç oturumda TYT, AYT, YDT olarka yapılacka olan sınavların kayıt işlemlemleri ve sınav tarihleri bilgisi haberimizde. 2018- 2019 ÖSYM takvimine göre, ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanları ilgilendiren YKS’nin ilk oturumu olan TYT, 15 Haziran 2019’da, AYT 16 Haziran 2019, YDT ise 16 Haziran 2019 tarihinde uygulanacak.
YKS KAYIT İŞLEMLERİ BAŞLADI | 2019 ÖSYM
Adaylar 12 Şubat ile 6 Mart tarihleri arasında ÖSYM sitesinde yayınlanan sınava ilişkin kılavuz doğrultusunda sınav başvurularını yapabilecekler. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (AİS) geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilecekler.
YSK BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN | ösym.gov.tr
ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden yapacaklar.
YKS, AYT, TYT, YDT SINAVLARI NEDİR? KİMLER GİRECEK?
YKS sınavları yaklaşırken öğrenciler bir yandan da alan sınavı isimleri ve kimleri kapsadığı ile ilgili sorular soruyor.
Artık tüm 2 Yıllık Önlisans Bölümleri TYT, 4 Yıllık Lisans Bölümleri ve Yüksekokullar ise AYT sınavı ile alım yapacak.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS nedir?
Üniversiteye 2019-2020 girişteki sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak belirlendi. Buna göre, adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar. Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına göre ilk oturumda temel yeterlilik esas alınarak gerçekleştirilecektir. Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak. Öğleden sonraki ikinci oturumda lise müfredatına dair bilgiler esas alınacak.
Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) hangi derslerden kaç soru var?
Türk Dili ve Edebiyatı: 24 soru
Tarih 1: 10 soru
Coğrafya 1: 6 soru
Tarih 2: 11 soru
Coğrafya 2: 11 soru
Felsefe Grubu: 12 soru
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: 6 soru
Matematik: 40 soru
Fizik 14 soru
Kimya 13 soru
Biyoloji: 13 soru
–Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 Toplam 40 Soru
- Matematik Toplam 40 Soru
- Fen Bilimleri Toplam 40 Soru
- Sosyal Bilimler 2 Toplam 40 Soru
Yabancı Dil Sınavı YDT nedir? Hangi diller var?
YKS Yabancı Dil Testine girecek olan adaylar YKS YDT nedir, kaç soru sorulacak, kaç farklı dilde YDT sınavı var? sorulaırnın yanıtını arıyor. Detaylar Karar.com'da.
Yabancı Dil Testi yani kısa hali ile YDT artık yeni dönemde üniversite sınavlarına girecek adaylar için hazırlanmış 3.oturum sınavıdır. Eski sınav sistemi olan LYS-5 sınavının yeni sınav sistemine uyarlanmış hali diyebiliriz.
YDT sınavı Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.
“YDT sınavı ne zaman yapılacak? Sınav kaç dakika sürüyor ve kaç soru var?” gibi sorulara gelirsek Yabancı Dil Testi (YDT) sınavında toplam 80 soru bulunmakta ve sınav süresi ise 120 dakika olarak belirlenmiştir.
Temel Yeterlilik Testi TYT nedir?
Önceki yıllarda yapılan YGS sınavı yerine getirilen TYT (Temel Yeterlilik Testi), adayların genel yeterliliklerini ölçen ve alanlarına göre girecekleri sınavlara yönlendiren ilk aşama sınavıdır.
2018 yılına kadar YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) olarak adlandırılan sınav vardı. Ortaöğretimde okuyan öğrencilerin üniversitelerde eğitim alabilmesi için girmesi gereken YGS-LYS sınavı 2018 yılından sonrasında YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) olarak uygulanıyor. YKS sınavı iki sınav halinde (TYT-AYT) ve iki farklı oturumda gerçekleşecektir. TYT-AYT sınavları ise YGS-LYS‘den farklı olarak 1 gün arayla uygulanıyor.
‘TYT AYT Nedir Kimler Girebilir’ ve ‘TYT AYT‘ye Kimler Başvurabilir’ sorularına cevap vermeye çalıştığımız haberimizde, üniversite sınavına dair dikkat edilmesi gereken diğer hususlara da değineceğiz.
TYT sınavına kimler girmeli?
YKS, 3 oturumlu bir sınavdır. AYT sınavına eşit ağırlık, sözel ve sayısal puanlarının hesaplanmasını isteyen adaylar girmektedirler. Bunun dışında yabancı dil bölümünden sınava girecek adaylar ise farklı bir oturumda gerçekleşen YKS Yabancı Dil Sınavı ‘na başvurmak zorundadır. YKS’ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Diğer oturumlar isteğe bağlıdır. 2018-YKS ’ye öğrenim durumları aşağıdakilerden herhangi birine uyanlar başvurabilmektedir:
2017-2018 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler
Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar
Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar
Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar.
Alan Yeterlilik Testleri AYT nedir, kimler girer?
Bir diğer merak edilen soru da AYT'nin neler olduğu ve Alan yeterlilik testine kimlerin gireceği yönünde. YGS'nin yerine geçen ilk oturuma Temel Yeterlilik Testi (TYT), isteğe bağlı olan ikinci oturuma ise Alan Yeterlilik Testleri (AYT) adı veriliyor.
TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki Alan Yeterlilik testlerinden (AYT) alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin en az 180 puan olması gerekir. Peki, AYT hangi derslerden oluşuyor ve kaç sorudan oluşuyor?
Üniversite sözel bölümleri hangileri? ÖSYM sözel bölüm tercihleri | YKS 2019Sözel bölümler hangileri? Üniversite sözel puanıyla hangi bölümler okunur, kaç yıllık üniversite kazanılır? YKS sınavının...
AYT’DE HANGİ DERSLER VAR?
Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 Testi kapsamında, 24 Türk Dili ve Edebiyatı, 10 Tarih-1, 6 Coğrafya-1 sorusu;
Sosyal Bilimler-2 Testi kapsamında, 11 Tarih-2, 11 Coğrafya-2, 12 Felsefe Grubu (Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık), 6 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; 40 Matematik Testi; Fen Bilimleri Testi kapsamında 14 Fizik, 13 Kimya, 13 Biyoloji sorusu Alan Yeterlilik Testi'nin kapsamı olacak.
2019 YKS YORUMA DAYALI OLACAK
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, üniversiteye giriş sınavıyla ilgili Hürriyet’e önemli açıklamalar yaparken “Adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ve okullara gönderilen müfredattan sorumlu. TYT’de 9 ve 10’uncu sınıf konularından sorular sorulacak. Bununla ilgili bir değişiklik olmayacak” dedi. Geçen yıl TYT’ye (Temel Yeterlilik Testi) 2 milyon 381 bin 412, AYT’ye (Alan Yeterlilik Testi) 2 milyon 19 bin 564 adayın başvurduğunu söyleyen ÖSYM Başkanı, “TYT puanlarının iki yıl geçerliliği olması nedeniyle çok büyük artış beklemiyoruz” diye konuştu.
YKS başvuruları yarın (12 Şubat) başlıyor. Başvurular 6 Mart tarihine kadar devam edecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavına ilişkin kılavuz yayınlandı. ÖSYM sitesinde yayınlanan kılavuza göre öğrenciler kayıt işlemlerini yapacak. TYT (Temel Yeterlilik Testi), AYT (Alan Yeterlilik Testi), YDT (Yabancı Dil Testi) olmak üzere üç oturumdan oluşan YKS'nin başvuruları yarın itibariyle alınmaya başlanacak. Peki, YKS başvurusu nasıl yapılır?