YSK'nın iptal kararı sonrası İstanbul'da seçim süreci nasıl işleyecek?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti’nin İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi için yaptığı olağanüstü itiraz başvurusunu kabul ederek, seçimin iptali ve yenilenmesine karar verdi. Karar 7’ye karşı 4 oyla alındı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin 23 Haziran’da tekrarlanması kararlaştırıldı. 36 gün sonra verilen kararla CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası da iptal edildi. Peki YSK kararı sonrası İstanbul'da seçim süreci nasıl işleyecek? Yenilenen seçimde neler tekrar edecek? Hangi partiler seçime katılacak? Seçmen listeleri güncellenecek mi? Mazbata iptali sonrasında yeni seçim sonucuna kadar belediyeyi kim yönetecek? İşte tüm detaylar...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti’nin olağanüstü itirazını görüşmek üzere dün toplandı. 5 saat süren toplantıda, daha önce alınan ara karar uyarınca İstanbul ilçe seçim kurullarından gelen sonuçlar incelendi. Siyasi parti temsilcilerinin görüşlerinin alınmasının ardından oylamaya geçildi. Oylama sonucunda, İstanbul’da seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Karar 4’e karşı 7 üyenin oyuyla alındı. YSK Başkanı Sadi Güven de karara muhalefet eden 4 isim arasında yer aldı.

MAZBATA DA İPTAL EDİLDİ

Seçim yarışını önde bitiren CHP’li Ekrem İmamoğlu, 17 Nisan’da mazbatasını alarak, göreve başlamıştı. YSK seçim yenileme kararı ile birlikte İmamoğlu’nun mazbatasının iptaline de karar verdi. Bu karar sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğu da boşalmış oldu. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi Meclisinde seçim yapılacak. Bu seçim sonucunda belirlenecek belediye meclisi üyesi 23 Haziran seçimine kadar belediye başkanlığı görevini yürütecek.

GEREKÇE: KAMU GÖREVLİSİ OLMAYAN SANDIK KURULU ÜYELERİ

Peki iptal gerekçesi neydi? YSK’nın iptal gerekçesi iki hususa dayanıyor. Sandık kurullarında görev yapan bazı başkan ve üyelerin yasanın açık hükmüne rağmen kamu görevlileri arasından seçilmemesi ve yine bazı sayım döküm cetvellerinin imzasız ve boş olması seçim iptali sebebi sayıldı. 225 civarında sandık kurulu başkanının ve 3 bin 500 dolayında sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmamasının, seçim sonucunu etkileyecek boyutta olduğu değerlendirildi. Yine 22 sayım döküm cetvelinin boş, 101’inin ise imzasız oluşu iptal gerekçesi yapıldı.

Peki bu seçimde kimler yarışacak, seçim listeleri değiştirilebilecek mi, hangi partiler seçime katılabilecek?

SEÇİMDE NELER TEKRAR EDECEK?

YSK kararına göre, yeniden yapılması gereken seçimler, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğu için sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak.

İLÇELER İÇİN OY KULLANILACAK MI?

YSK’nın kararına göre, yeniden yapılması gereken seçimde, seçmenler yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanacak. İl Genel Meclisi üyeleri ile İlçe seçimleri için oy verilmeyecek. YSK, Büyükçekmece ve Maltepe'de seçim tekrarı için yapılan itirazı reddetmişti.

HANGİ PARTİLER SEÇİME KATILACAK?

31 Mart'taki yerel seçimlere katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek.

Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar doldurulabilecek.

Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019'da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.

SEÇMEN LİSTELERİ GÜNCELLENECEK Mİ?

31 Mart'ta yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak.

Seçim takvimi, süreci yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca hazırlanarak uygulanacak.

BELEDİYEYİ KİM YÖNETECEK?

İçişleri Bakanlığından, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiği bildirildi.

İPTAL KARARINA PARTİLER NE DEDİ?

CHP ve İYİ Parti YSK kararını sert dille eleştirirken, AK Parti ise hukuk sürecinin işlediğini ve buna saygı gösterilmesi gerektiğini açıkladı.

MHP'den yapılan açıklamada, ''Ülkemizin yararına olduğunu düşündüğümüz kararın her türlü tartışmaya son vermesi memnuniyet verici. YSK kararına, toplumun her kesiminin saygılı olması demokrasi ve hukukun üstünlüğünün bir gereğidir'' ifadeleri kullanıldı.

Bu arada YSK Başkanı Sadi Güven, "Yargı süreci sona erdi. YSK, 11 yüksek mahkeme üyesi ve tam sayıyla yaptığı toplantı sonucunda kararlarını verdi." dedi.

ÖMER ÇELİK: MİLLET İRADESİNE BAŞVURMAK YEGANE PUSULAMIZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, YSK'nın aldığı kararı savunarak, diğer partileri hukuki sürece saygı göstermeye çağırdı.

AK Parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuyu değerlendiren Çelik, "Hukuki sürece saygı göstermeyenin siyasi sonuca da saygısı olmayacağını net bir biçimde görmek lazım. YSK, birinin elinden alıp da bir başkasını galip ilan etmiyor. 'Seçimi yenileyin, usulsüzlükler var, milletin iradesine yeniden başvurun' diyor" diye konuştu.

Seçimin yapılan usulsüzlükler sonucu iptal edildiğini belirten Çelik, bu noktada "millet iradesine başvurmak yegane pusulamızdır." dedi.

Bu süreçte esas olanın hukuk olduğunu ve burada sürecin patronunun YSK olduğunu yineleyen Çelik, "Bu mesele AK Parti ya da başka bir partinin çıkarının korunmasıyla ilgili bir mesele değildir. Bu mesele, demokrasinin yegane kaybetmeyeni olan, demokraside her halükarda kazanan vatandaşımızın oyunun net bir şekilde ortaya çıkması meselesidir." ifadelerini kullandı.

Çelik ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MYK'de birimlere talimat verdiğini ve seçimle ilgili çalışmalara başlandığını kaydetti.

TÜSİAD'ın 'Sonuçtan kaygı duyuyoruz.' açıklamasını eleştiren Çelik, "TÜSİAD, YSK'nin yetkilerine sahip bir kurum değil fakat TÜSİAD sürekli kaygılanmakla meşgul bir kurum. Her ne siyasi tartışma olsa kutuplaşmaktan, kaygıdan bahsediyor. Yüksek Seçim Kurulunun hukuk temelinde ortaya koyduğu bir kararın ve millet iradesine başvurmak üzere seçime gidilecek olmasının TÜSİAD gibi bir kurumda kaygı uyandırması bizim açımızdan kaygı vericidir." diye konuştu.

FAİK ÖZTRAK: BU KARARLA SANDIĞA DARBE YAPILMIŞTIR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak YSK'nin kararını sert dille eleştirerek, "31 Mart'ta sandıktan çıkan irade dün masa başında gasp edildi. Bir hukuk cinayeti işlendi. Bu kararla sandığa darbe yapılmıştır" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), toplantı sonrası konuşan Öztrak, "YSK, iktidarın hiç bir maddi temele dayanmayan itirazlarını kabul edip seçimi iptal ederek kendi varlık sebebini inkar etmiştir. Bu karara imza atan YSK üyeleri ve onlara bu talimatı verenler, ramazanın ilk iftarını kul hakkı yiyerek yapmış olmanın utancını ömür boyu taşıyacaklardır. Millet iradesine darbe yapanlara izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

MANSUR YAVAŞ: HAK YERİNİ BULACAK

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "İstanbul'da da hak yerini bulacak" dedi.

TUNÇ SOYER: BAŞLAYAN DEĞİŞİMİ HİÇBİR GÜÇ DURDURAMAZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, "İstanbul seçimleri hakkında verilen karar kamu vicdanını derinden yaralamıştır. Fakat yılgınlık ve karamsarlığa asla yer yok. Başlayan değişimi hiçbir güç durduramaz" dedi.

İMAMOĞLU: YSK'YI KINIYORUM

Ekrem İmamoğlu da kararın ardından açıklamalarda bulunarak şu ifadeleri kaydetti:

"Güzel insanlar, hemşehrilerim 31 Mart'tan sonraki bu süreçte kendileri gerekçe tutturamayınca karar vericileri etki altına almaya çalıştılar. Günbegün farklı itirazlarda bulundular, tehdit ettiler. Buna boynu eğdiler, ben YSK'yı kınıyorum. YSK karar açıklıyor, efendim neymiş sandık kurullarına yapılan olağanüstü itiraza göre seçimi iptal etmiş. Aynı kurullarla cumhurbaşkanı seçtin, referandum yaptın, anayasa değişti o zaman anayasa da cumhurbaşkanlığı seçimi de şaibelidir. Şaibeli olduğunu düşünmüyorsanız ki biz İstanbul seçimlerinin anamın ak sütü kadar helal olduğunu biliyorum. Bu millet bizi seçmiştir. Şu anda size bir söz söyleyeceğim. Yolumuz uzun heyecanımız yüksek. Gençliğimiz var. Adalete susamış, demokrasiye inancı tam Türk gençliğiyiz. Bu milletin özgürlüklerine demokrasisine kimse engel olamaz. Bu ülkede karar vericiler gaflet dalalet hatta ihanet içinde olabilirler. Ama biz vazgeçmeyeceğiz"

AKŞENER: TÜM SANDIK BAŞKANLARI İNCELENSİN

İYİ Parti lideri Meral Akşener de, "İradesini her daim baş üstünde tuttuğum büyük Türk milletinin huzurunda soruyorum" diyerek şu sözleri kaydetti:

"İBB seçimlerinde ilçe belediye başkanlıkları, meclis üyelikleri ve muhtar seçimleri için tek zarf kullanmadık mı? Peki o zarfların atıldığı sandıkların başkanları aynı isimler değil miydi;? O zarfların içinde 4 pusula vardı. Aynı kurumların denetimindeydi. Bunların içinde sadece kaybettikleri İBB sonuçlarını seçip iptal etmek hangi vicdana izah edebilir. Bu durumda Türkiye'deki tüm sandık başkanlarını kontrol etmeyecek misiniz? Sadece 31 Mart seçimlerinde değil, 24 Haziran seçiminde de sandık kurullarını incelemeyi düşünmüyor musunuz? Gerekçeniz tam kanunsuzluk ise eğer bunu yapmanız gerekir. Yok gerekçeniz tam hukuksuzluk ise o zaman Ramazan'ın ilk orucunu hak yiyerek açtınız. Türkiye'de 31 Mart ve 24 Haziran seçimlerinde görev yapmış tüm sandık kurulu başkanlarının incelenmesini talep ediyoruz."

ERDOĞAN: EN DOĞRU ADIM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YSK’nın İstanbul kararına ilişkin, “Bu kararı siyasetçiler olarak sorunlarımızı demokrasi ve hukuk içinde çözme irademizi güçlendirecek, hakemliği milli iradeye bırakacak en doğru adım olarak görüyoruz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Mevlüt Çavuşoğlu: Adaylar eşit şartlara sahip olmalı
Abdullah Gül'den YSK'nın kararına tepki: 367 kararında ne hissettiysem aynı duyguları yaşadım
Hava yolu şirketlerinden seçim düzenlemesi

Seçim 2019 Haberleri