Türkiye, 26. Dönem Parlamentosunun üyelerini belirlemek üzere, 1 Kasım'da sandık başına gidiyor. Peki, YSK seçmen sorgulaması nasıl yapılır? T.C. kimlik numarası ile seçmen sorgulaması nasıl yapılır? 1 Kasım'da nerede oy kullanacağım? YSK seçmen sorgulama ekranına haberimizden ulaşabilirsiniz.
Oy kullanma saatleri kaçta bitiyor?
-1 Kasım Pazar günü oy verme için saat 08.00'den 17.00'ye kadar geçecek zaman oy verme süresi olacak.
-Ancak YSK'nın kararı uyarınca Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.
Hangi sandıkta oy kullanacağım?
-1 Kasım genel seçimlerinde oy kullanmak için öncelikle "https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp" adresine giriş yapınız.
AK Parti, CHP, MHP ve HDP oy pusulasında kaçıncı sırada?
Türkiye bugün sandık başına gidiyor. Peki, AK Parti, CHP, MHP ve HDP oy pusulasında kaçıncı sırada?
-Oy pusulada AK Parti 20, CHP 4, MHP 13, HDP 17'nci sırada yer alacak.
-Millet Partisi 1, Vatan Partisi 2, Genç Parti 3, Cumhuriyet Halk Partisi 4, Hak ve Adalet Partisi 5, Merkez Parti 6, Hak ve Özgürlükler Partisi 7, Saadet Partisi 8, Demokratik Sol Parti 9, Demokrat Parti 10, Bağımsız Türkiye Partisi 11, Anadolu Partisi 12, Milliyetçi Hareket Partisi 13, Halkın Yükseliş Partisi 14, Halkın Kurtuluş Partisi 15, Liberal Demokrat Parti 16, Halkların Demokratik Partisi 17, Muhafazakar Yükseliş Partisi 18, Büyük Birlik Partisi 19, Adalet ve Kalkınma Partisi 20, Türkiye Komünist Partisi 21, Komünist Parti 22, Demokratik Gelişim Partisi 23, İlk Parti 24, Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi 25, Doğru Yol Partisi 26, Millet ve Adalet Partisi 27.
Hangi durumlarda oy geçersiz sayılır?
-Arkasında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı ve sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları ile hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamış, siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları geçerli sayılmayacak.
-Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları da geçerli kabul edilmeyecek.
-Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerinde "evet" ya da "tercih" mührü dışında veya bu mühürler yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılan, üzerinde yer alan siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan oy pusulaları da geçersiz sayılacak.
-Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış, şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları geçerli kabul edilmeyecek.
-Zarfın içinde el ilanı, broşür ya da özel bir işaret, yazı, şekil taşıyan kağıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulaları hesaba katılmayacak.