YSK Sandık Görevlisi sorgulama işlemleri 2019

Sandık görevlisi ücretleri ne kadar 2019, nasıl olunur? YSK Sandık Görevlisi sorgulama nasıl yapılır? 31 Mart seçimlerine az bir süre kala seçimde görev alacak kişiler ücretlerin ne kadar olduğunu merak ediyor. YSK internet sitesine giren vatandaşlar, kimlik numaralarıyla sorgulama yapabilecek, hangi okul ve sandıkta görevli olacağını öğrenebiliyor. Sandık görevlisi sorgulamasının nasıl yapıldığını ve detaylı açıklamaları haberimizden görebilirsiniz.

Sandık görevlisi ücretleri 2019'de ne kadar oldu? Sandık görevlisi nasıl olunur? YSK sandık görevlisi sorgulama işlemlerini sayfamızda sizlerle paylaşıyoruz. 31 Mart 2019'da yapılacak olan yerel seçimlerinde, sandık görevlisi olacak kişilere ödenecek ücretler belli oldu. YSK'nın başvurularını aldığı sandık görevlileri arasında olup olmadığını merak eden birçok kişi ise sandık görevlileri belli oldu mu sorusu ile bu konuya yanıt aradı. Seçim günü hangi sandıkta görevli olduğunu öğrenmek için yazımızda verdiğimiz bilgilere bakmanız yeterli. 

SANDIK GÖREVLİSİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

YSK sandık görevlisi sorgulama sayfası Yüksek Seçik Kurulu resmi sitesinde erişime açıldı. Hangi okulda, seçimde hangi sınıfta görev yapacağını öğrenmek isteyenler ysk.gov.tr adresinde TC şifresi ile sorgulama yapacaklar.

YSK SİSTEMİNE GİRİŞ İÇİN TIKLA

SANDIK GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?

İnternet üzerinden sandık kurulu görevlisi olmak için başvuru yapılabiliyor. YSK resmi sitesine girerek sandık görevlisi olmak adına kendi başvurunuzu hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmanız halinde başvurunuz kabul edilecektir. Bundan sonraki süreçte yapılacak bilgilendirmelerle sonucu öğrenebilirsiniz.

Aşağıda belirtilen alanlarda görevli olmayan kişiler sandık görevinde olabilmektedir.

*İdare amirleri, zabıta amir ve memurları

*Askeri Ceza Kanunu’nun 3. Maddesinde yazılı (sivil memurlar da dahil) askeri şahıslar

*Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar

Görev alacak kişilere verilecek ücretlerde ise kurs verilen sandık kurulu başkanına 3, memura 2, siyasi parti üyelerine 1 adet gündelik ödenecek.

Buna göre; erken seçimde görev alacak sandık kurulu başkanı eğitim alırsa 306 lira (3 günlük), sandık görevlileri eğitim alırsa 186 lira (2 günlük) ücret ve bina sorumluları eğitim alırsa 306 lira (3 günlük) alacak. 

SANDIK BAŞKANI NASIL OLUNUR VE ÜYE GÖREVİ ALMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Erken seçim kararının ardından sandık başında görev alarak ek ödeme almak isteyen başta memurlar olmak üzere her kesimden insanın sağlaması gereken belli başlı kurallar vardır. Sandıklarda görev almak isteyenlerin yapacağı iş ve işlemler ilgili kanunun yönetmeliği ile belirlenmiştir. YSK tarafından belirlenen kişilerce sandık başında seçmene yardımcı olmak için görevlendirilen sandık görevlileri usulüne uygun olarak bu görevi yerine getirdikleri takdirde hükümet tarafından seçimden önce belirlenen ücretin sahibi olurlar. Ek gelir olarak görülen ve seçim gününü boş geçirmek istemeyenlerin gönüllü olarak başvurabildiği bu görevi almak için YSK'nın belirlediği koşulları sağlamak gerekiyor.

SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ NEREDEN ALINACAK?

Seçimlerde sandık kurulu başkanı ve üyesi olarak görev yapanlar ile seçim işlerinde görevlendirilenlere yapılacak tüm ödemeler, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan protokol doğrultusunda, ilçe seçim kurulu başkanlığı tarafından Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla yapılacak, elden ödeme yapılmayacak.

2019 SEÇİM GÖREVLİ ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

YSK'nın 9 Ocak 2019 tarihinde yayımladığı karara göre en yüksek seçim görevlisi ücreti 261 lira olacak. YSK'ya başvurularını yapan adayların görev yerleri belli olurken, eğitimlere başlandı. İşte, görevlilerin alacağı sandık görevlisi ücretleri;

A) YÜKSEK SEÇİM KURULU

* Başkan ve Üyeler 261,00 TL

* Siyasi Parti Temsilcileri ve Birinci Derecede Sorumlu Görevliler (Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı) 130,00 TL

* İkinci Derecede Sorumlu Görevliler (Şube Müdürü, BİM Müdürü, BİM Koordinatörü Seçim Uzmanı, Seçim Uzman Yardımcısı, 126,00 
Mali Hizmetler Uzmanı,) TL

* Üçüncü Derecede Sorumlu Görevliler (Şef, Çözümleyici, Programcı, İstatistikçi, Mühendis,) 124,00  TL

* Dördüncü Derecede Sorumlu Görevliler (Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni, Memur, Teknisyen, Dağıtıcı Sekreter, Santral Memuru, Bilgisayar İşletmeni, Arşiv Memuru) 121,00  TL

* Şoför, Hizmetliler, Bekçi ve Diğer Personel 115,00 TL

* Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 110,00 TL

B) İL VE İLÇE SEÇİM KURULLARI

* Başkanlar ve İl Seçim Kurulları Üyeleri 130,00 TL

* İlçe Seçim Kurulları Üyeleri 115,00  TL

* Seçmen Kütük Bürosu Müdürleri 126,00 TL

* Seçmen Kütük Bürosu Zabıt Katipleri 121,00 TL

* Seçmen Kütük Bürosu Hizmetlileri 115,00 TL

* Askı Yeri Görevlileri 110,00 TL

* Memurlar (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 110,00 TL

* Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 110,00 TL

* Hizmetliler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 110,00 TL

C) SANDIK KURULLARI

* Başkan 124,00 TL

* Üye 115,00 TL

OY KULLANIRKEN GEREKEN BELGELER NELER?

Sandık başına gelen seçmen; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini başkana verir ve seçmen sıra numarasını söyler. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz. (298/87, 91).

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir (298/87).

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

Ceza infaz kurumlarında tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için, cezaevi idaresince verilmiş belge, kimlik belgesi yerine geçer (298/87).


MÜŞAHİT KARARI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2019'daki Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne katılma yeterliliği olan siyasi partilerin, seçimlere girmediği yerlerde de müşahit bulundurulabileceklerine, sayım, döküm ve birleştirme işlemlerini takip edebileceklerine hükmetti.

AK Parti'nin YSK temsilcisi Recep Özel, Yüksek Seçim Kuruluna dilekçe vererek, "Bir seçim çevresinde seçime katılmayan fakat YSK tarafından seçime katılma yeterliliği tespit ve ilan edilen bir siyasi partinin, sandık başı işlemleri ile ilçe seçim kurullarının yapacağı sayım, döküm ve birleştirme işlemlerini takip etmek üzere müşahit bulundurulabilmesi konusunda seçim günü herhangi bir problemle karşılamamak için gerekli Kurul kararının alınmasını" istedi.

İstemi görüşen YSK, seçime katılma yeterliliği olan siyasi partilerin, seçimlere girmediği yerlerde de müşahit bulundurulabileceklerine, sayım, döküm ve birleştirme işlemlerini takip edebileceklerine karar verdi.

Kararda, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da, sandık başı işlemlerini takip etmek üzere, siyasi partiler ve bağımsız adayların, birer müşahit gönderebileceklerinin hüküm altına alındığı belirtildi.

Aynı yasa uyarınca, ilçe seçim kurulunun yapacağı sayım, döküm ve birleştirme işlemleri sırasında, siyasi partilerin aday ve müşahitleri, bağımsız adaylar ve müşahitleri ile ilçe seçim kurullarındaki siyasi parti temsilcilerinin istedikleri takdirde hazır bulunacaklarının öngörüldüğü de kararda hatırlatıldı.

Kararda, Kurul tarafından yapılan değerlendirme neticesinde, seçimlere katılma yeterliliği olan siyasi partilerin, seçimlere girmediği yerlerde de 298 sayılı kanunun ilgili maddeleri gereğince müşahit bulundurulabileceklerine, sayım, döküm ve birleştirme işlemlerini takip edebileceklerine karar verilmesi gerektiği kaydedildi.

 Sandık görevlisi ücretleri ne kadar 2019, nasıl olunur? YSK Sandık Görevlisi sorgulama nasıl yapılır? 31 Mart seçimlerine az bir süre kala seçimde görev alacak kişiler ücretlerin ne kadar olduğunu merak ediyor. YSK internet sitesine giren vatandaşlar, kimlik numaralarıyla sorgulama yapabilecek, hangi okul ve sandıkta görevli olacağını öğrenebiliyor. Sandık görevlisi sorgulamasının nasıl yapıldığını ve detaylı açıklamaları haberimizden görebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Türkiye sandık başında: 81 ilde oy verme işlemi başladı
2019 Sandık görevlisi ücretleri ne kadar? YSK sandık görevlisi nasıl olunur?
YSK seçim görevlisi sorgulama sayfasında sorgulama işlemi nasıl yapılır? (31 Mart Yerel seçimleri)

Güncel Haberleri