Haberimizde ve seçim 2018 sayfamızda YSK resmi seçim sonuçlarını il il 24 Haziran sonucunu inceleyebilirsiniz. YSK Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçim sonuçlarını sizler için hazırladık. Seçimle ilgili tüm ayrıntıları ve son dakika gelişmelerini karar.com'dan takip edebilir an an sonuçları görebilirsiniz. Cumhurbaşkanlığı yarışında Cumhur ittifakı mı yoksa Millet ittifakı mı önde? İl il milletvekili sonuçları, hangi ilde hangi adayların kazandığı merak ediliyor. İşte hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği seçimlerinin sonuçlarına dair tüm gelişmeler.
Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce ve diğer adayların hangi illerde öne çıktığı, illerden ne kadar oy aldığını ve milletvekiliği seçim sonuçlarını seçim 2018 seçim sonuçları sayfasından takip edebilirsiniz.
YSK, SEÇİM SONUÇLARINI 'KOKPİT'TEN İZLEYECEK
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yarın yapılacak çifte seçime ilişkin altyapı çalışmalarını tamamladı. YSK Başkanı Sadi Güven, YSK üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve basın mensupları seçim sonuçlarını ‘Kokpit’ adı verilen ekran üzerinden izleyecek.
YSK’nın kendi mühendisleri tarafından hazırlanan yazılım, seçim sonuçlarının yurtiçi ve yurtdışı il, ilçe, temsilcilik ve gümrük kapıları detayında eşzamanlı izlenebilmesine imkân veriyor. Yurtdışından gelen uluslararası gözlemcilere, basın kuruluşlarına ve talep eden siyasi partilere de bu ekran açılıyor. Bu kapsamda SEÇSİS Veri Merkezi’nde seçim sonuçlarını eşzamanlı izlemek amacıyla siyasi partilerin bilişim uzmanları YSK’ya davet ediliyor. İl ve ilçe seçim kurulları, oy verme işleminin bitiminden itibaren burada bulunan siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlara da ekranı açıyor.
TUTANAKLAR DA
‘Kokpit’ üzerinden ayrıca sandık başında tutulan ıslak imzalı tutanakların taranıp YSK’ya gönderilmesi süreci de takip edilebiliyor. YSK, bu uygulama dışında isteyen siyasi partilere sonuçları web servis ya da harici bellek ile ham veriler halinde veriyor. Sayım döküm cetveli, sandık sonuç tutanağı, ilçe birleştirme tutanağı, il birleştirme tutanağı, yurtiçi seçim çevreleri birleştirme, yurtdışı seçim çevreleri birleştirme ve ülke geneline ilişkin ıslak imzalı tutanak ve belgeler de YSK’ya geldiği anda eş zamanlı olarak Sandık Sonuç Paylaşım Sistemi üzerinden talep eden siyasi partilerle de paylaşılıyor.
SEÇİM E-POSTASI
YSK, sitesine girip mail adreslerini bırakan vatandaşlara da seçime ilişkin son dakika uyarılarını içeren e-posta gönderiyor. YSK’nın e-posta’sında oy verme sırasında vatandaşlardan yanlarına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan kimlik ve seçmen bilgi kâğıdı bulundurmaları, bilgi kâğıdı ulaşmadıysa, ‘Nerede oy kullanacağım’ bölümünden, ‘e-Devlet kapısından’ veya ‘Seçmen Sorgulama’ mobil uygulamasından kendileri ve aynı hanede oturan yakınlarının oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenmeleri uyarısı yapıldı.
'KOALİSYON'A İTİRAZ YOK'
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Meclis’te çoğunluğu sağlayamazsak, koalisyona gidebiliriz” açıklamasını muhalefet sessizlikle karşıladı. CHP liderinin teknik olarak imkansız diyerek “Türkiye koalisyondan çok çekti” cevabını verdiği Erdoğan’ın çıkışına MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi liderleri tepki göstermedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Mehmet’in Gezegeni Seçim Özel” programında Cumhur İttifakı’nın TBMM’de çoğunluğu sağlayamaması durumunda alternatif planını açıkladı. Erdoğan “İttifakların içerisinde de koalisyonlar oluşmaz diye bir şey yok. Mesela Cumhur İttifakı’nda böyle bir şey oluşur mu göreceğiz. 300’ün altına kalırsa o zaman bir koalisyon arayışına gidilebilir o da ayrı konu’’ açıklamasıyla muhalefet partilerine yeşil ışık yaktı.
CHP’DEN CILIZ İTİRAZ
24 Haziran seçimleriyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilecek olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’in işletilebilmesi adına koalisyon açıklaması sürpriz olarak değerlendirilirken muhalefet liderlerinin konu ile ilgili değerlendirilme yapmaması dikkatlerden kaçmadı. Erdoğan’ın açıklama yaptığı gece FOX TV’de gündemle gili soruları cevaplandıran CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu teknik açıdan koalisyonun mümkün olmdığını belirterek itiraz etmekle yetindi. Kılıçdaroğlu, “Türkiye koalisyonlardan çok çekti. Koalisyon çıkarsa ülke yönetilemez. Gelinen nokta Türkiye’nin koalisyonsuz yönetilemeyeceği noktası. Parlamentoda koalisyon olmaz ki. Her parti bağımsızdır. Kurulacak olan kabineye kişi alacak. Bu Cumhur İttifakı’nın diğer iki partisinin yetersizliğini gösteriyor. Erdoğan’ın ne yapacağını kimse kestiremez. Şu bir gerçek 24’ünden sonra Türkiye başka bir tablo ile karşılacak. Demokraside yeni bir sayfa açılacak. Önemli olan demokrasi isteyen partilerin işbirliği” dedi. Erdoğan’ın koalisyon çıkışına İYİ Parti, Saadet Partisi ve MHP ise sessiz kaldı. Devlet Bahçeli, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu açıklamanın üzerinden 3 gün geçmesine rağmen herhangi bir tepki vermedi.
Buna karşın TBMM’de çoğunluğu sağlamaları durumunda parlamenter sisteme dönme vaadinde bulunan CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin oluşturduğu Millet İttifakı önceki gün yol haritasını açıkladı. Millet İttifakı Tutum Belgesi’nde, “Elde edilecek Meclis çoğunluğumuz ve seçilecek Cumhurbaşkanı adaylarımız ile tek kişinin otoritesine bağlı hale getirilen ülkemizin siyasal sistemini, yeni yasama döneminde zaman kaybetmeksizin kuvvetler ayrılığı ilkesine ve çoğulcu demokrasi esaslarına göre rekabetçi demokratik siyasal zemini tüm gerekleri ile yeniden inşa edeceğiz” ifadelerine yer verildi.
CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ
TBMM ile cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak.
TBMM’nin görevleri ve yetkileri; "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Meclis üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olacak.
TBMM, Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak, ancak gensoru denetleme yetkisinden çıkarılacak.
Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilmeyecek.
Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kişi en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilebilecek.
Cumhurbaşkanına "Devlet Başkanı" sıfatı getirilecek ve yürütme yetkisi de verilecek.
Cumhurbaşkanı, kanunları yayımlayacak ve kanunları tekrar görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderecek. Kanunların, TBMM İçtüzüğü’nün tümünün veya belirli hükümlerinin anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinde iptal davası açacak.
Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek; üst düzey kamu yöneticilerini atayacak, görevlerine son verecek ve bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleyecek.
Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halk oyuna sunacak.
Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.
Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkarabilecek.
Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek; Meclis, üye tam sayısının 3’te 2’sinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilecek. Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen cumhurbaşkanı seçim kararı alamayacak.
Cumhurbaşkanı, bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek.
Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar TBMM’de ant içecek. Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erecek.
Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.
Meclis, üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek; TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek.
Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde de TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak.
Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.
Cumhurbaşkanı gerekli durumlarda OHAL ilan edebilecek.
Bütçeyi Cumhurbaşkanı Meclise sunacak. Yeni sistemde, Bakanlar Kurulu olmayacak.
Genelkurmay Başkanı da cumhurbaşkanınca atanacak.
6 ADAY 56 MİLYON SEÇMEN
Türkiye, cumhurbaşkanını ve 27. dönem parlamentosunu belirlemek üzere yarın sandık başına gidiyor.
Seçimde, yurt içinde toplam 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 180 bin 65 sandıkta oy kullanacak. Yurt dışı seçmen kütüğün kayıtlı seçmenlerin 7 Haziran'da başlayan oy verme işlemi 19 Haziran'da tamamlandı. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, yarın saat 17.00'ye kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.
08.00-17.00 SAATLERİ ARASINDA OY KULLANILACAK
Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanacak.
Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanılabilecek.
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nın internet sitesinden de görebilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekli olmayacak.
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.
Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.
Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.
İLK KEZ UYGULANACAK
Yatağa bağımlı hastalar için seyyar sandık uygulaması bu seçimde ilk kez hayata geçirilecek. Bu kapsamda, seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olduğunu beyan eden seçmenlerin ayağına sandık götürülecek. Yatağa bağımlılık kriteri aranan uygulama kapsamında, 17 bin 258 seçmen bin 303 sandıkta oy kullanacak.
YURT DIŞI OYLARI
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 49 bin 65 seçmenin, yurt dışındaki 60 ülke ve 123 temsilcilikte 7 Haziran'da başlayan oy verme işlemi 19 Haziran'da sona erdi. Yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında toplam 1 milyon 486 bin 532 seçmen oyunu kullandı. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin gümrük kapılarında oy verme işlemleri yarına kadar sürecek.
Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirildi. Ankara'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda saklanan oylar, seçim günü tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.
6 ADAY YARIŞACAK
Cumhurbaşkanı seçiminde 6 aday yarışacak. AK Parti ve MHP'nin kurduğu "Cumhur İttifakı" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, CHP Muharrem İnce'yi, HDP ise Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.
Seçmenlerin imzasıyla cumhurbaşkanı adayı olmak üzere başvuran ve gerekli 100 bin imzayı toplayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de cumhurbaşkanı olabilmek için yarışacak.
600 MİLLETVEKİLİ İÇİN OY
Vatandaşlar, bu seçimde 550 yerine 600 milletvekili için oy kullanacak. Seçime AK Parti, CHP, HDP, HÜDAPAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katılacak. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime girecek.
Siyasi partilerin ittifak yaparak seçime katılmasına olanak tanıyan yeni yasa değişikliği sayesinde ittifaklar da kuruldu. AK Parti ve MHP "Cumhur İttifakı", CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ise "Millet İttifakı" adı altına oy pusulasında yer alacak.
OY VERME YERLERİ
Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkan bırakmayacak şekilde olacak.
Sandıkların, kapalı oy verme yerinin ve sandık kurulunun yerleştiği yer merkez olmak üzere yüz metre yarıçaplı alan sandık alanı olacak. Sandık alanına sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek.
Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak.
Sandık kurulu başkan ve üyeleri, göreve başlamadan önce ilk iş olarak sandık başında bulunanlar önünde ant içecekler ve sandığın boş olduğunu kontrol edecekler.
Sandık alanında düzeni sandık kurulu başkanı sağlayacak. Başkan, düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarabilecek.
Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.
Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacaklar.
SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI
Seçim günü yani yarın saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Çay bahçeleri de kapalı olacak.
Seçim yasaklarına ve kurallara uyulmak şartıyla oy verme günü saat 18.00'den sonra alkollü içki servisi yapılmayan düğün düzenlenebilecek.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca seçim günü saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.
Seçim günü bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
24 Haziran seçimlerinde oy kullanan 56 milyon seçmen hazırladığımız seçim sayfasından Türkiye geneli tüm illerde ve ilçelerde hangi adayın önde olduğunu görebilir, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde desteklediğiniz adayın oy oranını takip edebilir, açılan sandık sayılarını inceleyebilir ve ittifakların oy oranlarına bakabilirsiniz. 2018 YSK Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını karar.com’dan öğrenebilirsiniz. Canlı seçim sonuçları ile YSK Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları haber detayda...
İL İL 24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANLIĞI VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİM SONUÇLARI