Yrd. Doç. Dr. Nazire Uçar: Grip aşısı yalnızca yüzde 50 korur

Grip tedavi edilmezse öldürücü boyutlara ulaşan ciddi bir hastalık. Bu nedenle aşı şart. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nazire Uçar “Antibiyotikler gribi tedavi etmez. Aşı olmak da yalnızca yüzde 50 oranında koruma sağlar ama ölümün önüne geçer” diyor.

Uzmanlar grip tedavisinde antibiyotiklerin işte yaramadığı, fakat antiviral ilaçların mutlaka kullanılması gerektiği konusunda hemfikir. Ayrıca bu hastalık öncesi aşı olmak da gerekiyor. Ama aşılanmak gribe yakalanmaya engel olmuyor. Ankara Koru Sincan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nazire Uçar, “Tip A influenza bütün yaş gruplarında orta ve şiddetli derecede hastalığa neden olurken, tip B influenza hafif salgınlara yol açar ve daha çok çocukları etkiler” diye konuştu.

ZATÜRREYE DİKKAT

Aşının, gripten yüzde 50 oranında koruduğunu, daha hafif seyretmesini sağladığını ve gripten ölümü önlediğini söyleyen Uçar, “Virüsün en önemli bulaşma yolunun virüs bulaşmış ellerin göz ve ağız ile temas etmesi olduğunu, bu yüzden ellerimizi sık sık yıkamamız gerektiğini belirtti. Bu hastalıkta ani başlayan ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanması ya da akması, gözlerde sulanma, kas ağrısı ve halsizlik belirtileri olabildiğini ifade eden Uçar, “Yaklaşık olarak 1-2 haftalık sürede tamamen iyileşme olur ancak yaşlılar, çocuklar ve diğer duyarlı gruplarda zatürre gibi ağır komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Romatizmal ateş nedeniyle sürekli aspirin kullanan çocuklarda, influenza B’nin ‘Reye Sendromu’na neden olduğu saptandı. Kalp kası iltihabı ve beyin hastalıkları diğer komplikasyonlardan. Gribe bağlı ölüm hızı binde 0.5-1.0 arasında. Ölümlerin çoğunluğu, zatürre komplikasyonu nedeniyle 65 yaş üzeri kişiler görülüyor” dedi.

Dr. Nazire Uçar “Erken başlanan ilk 48 saat antiviral tedavi gribi önler. Antibiyotikler gribi tedavi etmez bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın, bol sıvı tüketin, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla teması sınırlandırın, aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatın ve kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atın” dedi.

HASTALIKTAN NASIL KORUNURUZ?

Gripten korunmak için önerilerde bulunan Uçar, virüsün en önemli bulaşma yolunun virüs bulaşmış ellerin göz ve ağız ile teması olduğunun altını çizdi. Uçar, “Ellerinizi özellikle, yemekleri hazırlamadan önce ve sonra, yemek yemeden önce, tuvaleti kullandıktan sonra, elleriniz kirli olduğunda, evde birisi hasta olduğunda daha sık olmak üzere sabun ve su ile yıkayın” diye uyardı. Uçar, yüzeylerin sık sık temizlenmesi, yeterli ve dengeli beslenilmesi, hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılması, kapalı ve kalabalık ortamların sık sık havalandırılması ve herhangi bir risk grubundaysanız da grip aşısı yaptırılmasını önerdi. Aşı için de en iyi zamanın sonbaharda eylül sonu ve kasım başı olduğunu açıkladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Dünyanın sonunu ‘grip’ getirebilir
Tükenen antibiyotik kanseri de etkileyecek
Prof. Dr. Ergönül: Antibiyotik öncesi çağa döneceğiz

Hayat Haberleri