Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Sakarya Üniversitesi'ne yurt dışından usulsüz öğrenci alındığı iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı.
İddiaya göre Sakarya Üniversitesi'nin rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan'ın bilgisi dahilinde yurt dışındaki öğrencilerin başvuruları esnasında bağış adı altında 500 dolar tahsil ediliyor.
MEZUNLAR DERNEĞİ ADI ALTINDA TOPLANIYOR
Alınan bu miktar, üniversitede görev yapan akademisyenlerin üye olduğu Sakarya Üniversitesi Mezunları Derneği adı altında toplanıyor.
2019 yılı itibari ile yapıldığı iddia edilen 'büyük vurgun' şimdi MÜSİAD Endonezya Temsilcisi Mustafa Aslan'ın yaptığı suç duyurusu ile kamuoyuna sızdı.
İddia MÜSİAD'ın Endonezya temsilcisine yapılan şikayetle ortaya çıktı.
500 DOLAR 'ZORUNLU' BAĞIŞ
İddiaya göre; Sakarya Üniversitesi'nin yazışmaları dahilinde, Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu öğrencileri, üyesi ve yöneticisi oldukları Sakarya Üniversitesi Mezunları Derneği'ne 500 dolar zorunlu bağış yapılmaz ise öğrencilerin kayıt yaptırmasının mümkün olmayacağı bildiriliyor.
Kamuoyu sadece Endonezya'dan gelen öğrenciler için talep edilen 500 doların dışında, diğer ülkelerden gelen öğrencilerden ücret talep edilip edilmediğini, edildiyse bunun miktarının ne olduğunu merak ediyor.
KANUNEN YASAK
5072 Sayili Dernek ve Vakiflarin Kamu Kurum ve Kuruluşları İle İlişkilerine Dair Kanun’un 2. Maddesi açıkça “Dernek ve vakıflar kamu kurum ve kuruluşlarının sundukları hizmetlerle ilgili olarak gerçek ve tüzel kişilerden ücret, bağış, katkı payı ve benzeri adlar altında herhangi bir karşılık alamaz” diyor.
Öte yandan İzmir depremi üzerine yerel medyada gündeme gelen haberlere göre, birinci derece deprem bölgesinde yer alan üniversitenin binaları için ayrılan paralar, rektörlük tarafından kantin yapımı için kullanıldı.
Kantin konusu, depremle ilgili olarak daha önce de yerel medyada gündeme gelmişti. İddiaya göre Siyasal Bilgiler Fakültesinin zemin katındaki kantine kapı açmak için binanın perde betonları kesilmişti.
YEKTA SARAÇ DÜN İDDİALARI DOĞRULAMIŞTI
Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversite sınavlarında ilk 1000'e girenlerden yurt dışındaki üniversitelere kayıt yaptıranlara, pandemi koşulları nedeniyle "Türkiye'deki üniversitelere yatay geçiş olanağı" tanınmasına ilişkin uygulamaya dayanılarak bazı yerlerde usulsüz yatay geçiş yapıldığına ilişkin haberlerin doğru olduğunu açıkladı.