Suriye’de Esad rejimi ve müttefiklerinin, kuşatma altındaki doğu Halep’e saldırıları sürüyor. Suriye ordusu, Hizbullah ve İran destekli milisler dün tarihi kale civarındaki Eski Şehir olarak adlandırılan bölgeyi ele geçirdi. Eski Şehir, 2012 yılından bu yana muhalif güçlerin kontrolünde bulunuyordu. Böylece 15 Kasım’da başlayan operasyonların ardından, Halep’te muhaliflerin elindeki bölgenin dörtte üçü rejim güçlerine geçmiş oldu. Bu arada çatışmalarda yaralanan bir Rus albayının da hayatını kaybettiği açıklandı.
Son gelişmelerin ardından muhalifler, sivillerin tahliyesi ve kente insani yardım ulaştırılması için beş günlük ateşkes çağrısında bulundu. Muhalif gruplar, yaptıkları yazılı açıklamada sivil kayıpların önüne geçmek için her türlü çabayı göstermeye hazır olduklarını bildirdi. Üç yıldır Haleplilerin varil bombası, top atışı ve kimyasal silah saldırılarına alıştığını belirten açıklamada, “Halepliler son zamanda Rus savaş uçaklarının yerleşimlere kullandığı ‘sığınak delici’ bombalara ve sağlık merkezlerinin bilerek hedef alınmasına karşı kendilerini garantiye almak zorunda kaldılar” ifadesi kullanıldı. Halep’in son beş aydır ‘sivilleri yok etme savaşıyla’ karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Dünyanın dikkatini, Halep’in kuşatma altında olan mahallerinde rejimin sergilediği gaddarlığına çekmek istiyoruz. Yüzlerce masum erkek, adil olmayan biçimde tutuklandı ve akıbetleri belirsiz. Ablukanın en zor koşullarının vurduğu kadınlar, aşağılıkça intikam için tecavüze uğradı. Birçok kişinin söyleminin aksine, muhalif gruplar kenti terk ederse, siviller çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacak. Siviller ya korunmalı ya da Esad ve yandaşlarının insafına kalmayacakları güvenli bir alana alınmalı.” Muhalif gruplar açıklamada, “5 günlük acil bir insani ateşkes ilan edilmeli. Acil tedavi gerektiren hastalar Birleşmiş Milletler gözetiminde tahliye edilmeli. İsteyen sivillerin Halep’in kuzey kırsalına göçüne izin verilmeli, sivillerin tahliyesinden sonra taraflar müzakereye oturmalı” taleplerinde bulundu. Halep’teki durum için diplomatik girişimler de sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrıv ile Almanya’nın Hamburg kentinde bir araya geldi. Görüşme öncesi açıklamada bulunan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, muhalif savaşçıların silahlarını bırakarak muhaliflerin kontrolündeki bölgelere geçişinin gündemlerinde olduğunu, ancak şu ana kadar çok az sayıda savaşçının şehirden ayrıldığını söyledi. Peskov, aralarında el Nusra savaşçıları bulunduğunu iddia ettiği muhalifler için “Bütün bu isyancıların hepsi terörist” ifadesini kullandı. Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova ise Türkiye üzerinden muhaliflerle görüştüklerini doğruladı.
ABD VE AB'DEN ESAD'A YARDIM EDENE YAPTIRIM
ABD, Kanada ve bazı AB ülkeleri ortak bir bildiri yayımlayarak Suriye’deki Beşar Esad yönetimiyle ittifak kuran kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanmasını önerdi. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada’nın liderleri tarafından kaleme alınan bildiride, Rusya ve İran’ın, Halep krizinin çözümü için Esad’a baskı yapması çağrısında bulunularak “Suriye rejimine destek olan ve onun lehinde adımlar atan birey ve kurumlara yönelik ilave kısıtlayıcı önlemler almaya hazırız. Suriye’deki tüm taraflara Cenevre Konvansiyonları da dahil olmak üzere uluslararası hukuk ve insan hakları yasalarına uymaları konusunda çağrıda bulunuyoruz” denildi. Esad rejimi ve müttefiklerinin operasyonları nedeniyle Halep’te 15 Kasım’dan bu yana hayatını kaybeden sivil sayısı 845 olarak açıklandı.
ÖLÜMDEN ÇARESİZLİĞE KAÇIYORLAR
Kuşatma nedeniyle aylardır en temel gıda maddelerine dahi ulaşamayan 240 bin kişinin yaşadığı doğu Halep’te, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin son üç haftadır artırdığı saldırılarda hastane, sağlık merkezi, fırın ve bakkal gibi halkın can damarlarının hedef alınması bombalardan kurtulmayı başaran sivilleri büyük bir çaresizliğe itiyor. Kuşatma altındaki bu bölgelerde saldırılardan kurtulmak için sürekli yer değiştirmek zorunda kalan siviller, bombalardan kaçarken açlık ve hastalığın pençesine düşüyor. Hava saldırılarından kurtulmayı başaranlar, çoğunlukla ekmek, ilaç veya doktor bulamadıkları için yavaş yavaş ölüme sürükleniyor. Rejim güçleri ve destekçilerinin bölgeye yaklaştıklarını hisseden Halepliler sahip oldukları ne varsa aceleyle toplayıp muhaliflerin kontrolündeki diğer bölgelere kaçıyor. Halep’te yaşananlardan en çok etkilenenler arasında yürümekte dahi zorlanan yaşlı hastalar geliyor. Son saldırılarda kentteki 4 hastanenin de vurulmasıyla artık hastaların tedavi görebileceği bir yer bulabilmeleri neredeyse imkansız hale geldi.