YÖK doktora burs başvuru takvimi açıklandı | Doktora bursuna nasıl başvurulur, kimler başvurabilir?

YÖK doktora bursları takvimi açıklandı. YÖk doktora bursuna nasıl başvurulur, kimler başvurabilir? Doktora bursu ne kadar? Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Yekta Saraç; "Doktora programlarına kayıtlı öğrencilere verilecek burs programı, 22 Aralık 2016 ile 6 Ocak 2017 tarihleri arasında yükseköğretim kurumlarının başvurularının alınmasıyla başlayacak" dedi. Doktora bursu başvurusu, başvuru süreci ve işlemleri ile ilgili haber ve son dakika gelişmelerini haberimizde takip edebilirsiniz.

Yök doktora bursu başvuru takvimi ve sürecini açıkladı. Takvime göre YÖK doktora bursu ne zaman verilecek? Doktora bursuna nasıl başvurulur, nasıl alınır? Kimler başvurabilir? Doktora yapan öğrencilerin merakla beklediği burs açıklaması YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından yapıldı.

Konu ile ilgili resmi siteden açıklamada bulunan Saraç, 100 tematik alanda 2 bin kişiye yönelik başlatılacak "100/2000 YÖK doktora bursları"nın 22 Aralık 2016 ile 6 Ocak 2017 tarihleri arasında, yükseköğretim kurumlarının başvurularının alınmasıyla başlayacağını belirterek, 23-27 Ocak'ta adayların kurumlara başvuru yapacağını, şubat ayı içinde de sonuçların ilan edileceğini bildirdi.

YÖK DOKTORA BURSUNA NASIL BAŞVURULUR? KİMLER ALABİLİR?

YÖK'ün internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Saraç, "100/2000 YÖK doktora bursları" ile ilgili bilgi paylaşımında bulunmak üzere devlet üniversitelerinin rektörleri ile bir araya geldi. Saraç, YÖK'te düzenlenen toplantıdaki konuşmasında, Türkiye'de doktora öğrencisi sayısının 91 bin 926'ya ulaştığını belirtti. Türkiye'nin doktoralı insan kaynağı oranını artırabilmek üzere, ülkenin ihtiyaçları ve gelişim alanları dikkate alınarak uzun soluklu ve katılımcı bir yaklaşımla tasarlanan "100/2000 YÖK doktora programı" ile 100 interdisipliner alanda 2 bin öğrenciye doktora bursu verileceğini hatırlatan Saraç, şöyle devam etti:

"Öğrencilere 4 yıl süreyle yılda 12 ay boyunca bin 550 lira burs verilecek. 2016-2017 bahar döneminde YÖK tarafından doktora programlarına kayıtlı öğrencilere verilecek burs programı, 22 Aralık 2016 ile 6 Ocak 2017 tarihleri arasında yükseköğretim kurumlarının başvurularının alınmasıyla başlayacak olup yükseköğretim kurumlarından gelen taleplerin YÖK tarafından değerlendirilmesi, 20 Ocak 2017'ye kadar tamamlanarak sonuçlar ilan edilecek. 23-27 Ocak'ta adayların kurumlara başvurularını yapması, şubat ayı içinde de sonuçların ilan edilmesini öngören oldukça yakın tarihli bir takvim belirlendi.

Temel bilim ve mühendislik, sağlık, sosyal bilimler, mimarlık, sanat ve tasarım kategorilerinde toplam 100 tematik alanda verilecek doktora burs programı kapsamında YÖK çağrı açacak, üniversiteler bu alanlar için yetiştirecekleri öğrenci sayılarını belirterek YÖK'e başvuracak ve YÖK, yetkin ve başarılı üniversiteleri destekleyecek."

YÖK'TEN MAAŞ GİBİ BURS! DOKTORA BURSU NE KADAR?

Birçok ülkede yükseköğretim odaklı rekabete açık ve özellikle araştırmacı insan kaynağının geliştirilmesine yönelik programların başlatıldığını, bunlardan bazılarının Almanya, Çin, Güney Kore, Japonya, Tayvan ve Rusya olduğunu dile getiren Saraç, Türkiye'de ilk kez uygulanacak projenin, bu ülke örnekleri incelenerek ve Türk yükseköğretim sistemine adaptasyonu sağlanarak uygulamaya konulduğunu söyledi.

Yekta Saraç, Türkiye için öncelikli alanlarda nitelikli bilgi üretmek amacı doğrultusunda doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacı karşılamak üzere devlet üniversitelerindeki doktora programlarında öğrenim gören öğrencileri desteklemek için kurum tarihinde ilk kez YÖK doktora bursları verileceğini bildirdi. Saraç, "100/2000 YÖK doktora burs projesi" adı verilen program kapsamında, 100 farklı alanda 2 bin kişiye belirlenen alanlarda doktora bursu sağlanacağını belirtti.

"HER BİN KİŞİYE 0,4 DOKTORALI İNSAN KAYNAĞI DÜŞÜYOR"

Türkiye'nin bilim, teknoloji ve yenilik politikalarında yükseköğretim odaklı hedefleri arasında "Doktora derecesine sahip insan kaynağının nicelik ve nitelik olarak artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması"nın yer aldığına işaret eden Saraç, bu kapsamda durum analizi yapıldığında bin kişiye 0,4 doktoralı insan kaynağının düştüğünü aktardı.

Bu oranın Çin'de, 2,2, ABD'de 1,7, Avrupa Birliği'nde 1,5, Güney Kore’de 1,4, Kanada'da 1,2, Japonya'da 1,1 olduğunu ifade eden Saraç, şöyle konuştu: "Biz Türkiye'de doktoralı insan sayısını artırmalıyız. Yükseköğretim talebini yönetebilmek için üniversitelerde öğretim üyesi ihtiyacımız var. Ülkemizin kalkınması için nitelikli beyinlere sahip olmamız lazım. Ülkemizin de doktoralı insan kaynağında belki 'bin 1' diye bir hedef koyması lazım. Yakın dönemde hiç olmazsa bin kişiye bir doktoralı insan oluşturmak için bir kurgu yapılması lazım. Bunun için bu 'bin 1' hedefini yakalamamız açısından şimdiden adım atmamız lazım. Bu başlattığımız proje, ilk adım." "100/2000 Programı"nın, bu amaca yönelik olarak Türkiye'nin ihtiyaçları ve gelişim alanları dikkate alınarak uzun ve katılımcı bir yaklaşımla tasarlandığını belirten Saraç, "Bu program kapsamında ülkemizin öncelikli alanlarına yönelik 100 alanda 2 bin doktoralı insan kaynağı yetiştirilecek. Bu insan kaynaklarının istihdamı ise sadece akademiye yönelik olmayıp, özellikle kamunun ve özel sektörün de gelişimi odaklı süreçlerine de yönelik olacak." ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında, doktora derecesine sahip insan kaynağının nicelik ve nitelik olarak artırılmasına yönelik de çalışmalar yapıldığını anlatan Saraç, "Bu insan kaynaklarının istihdamı ise sadece akademiye yönelik olmayıp, özellikle kamunun ve özel sektörün gelişimi odaklı süreçlere de yönelik olacak. YÖK doktora burs projesi, 2017 yılı itibarıyla başlayacak olup bu kapsamda öğrencilerin bahar döneminden itibaren eğitim almaları sağlanacak. Öğrencilere 4 yıl süreyle yılda 12 ay burs verilecek. Verilecek burs miktarı aylık bin 550 lira olarak belirlendi." dedi.

Saraç, belirlenen burs miktarında enflasyon verilerine göre iyileştirme yapılacağını da paylaştı.

YÖK ÇAĞRI AÇACAK!

Saraç, YÖK'ün belirlenen tematik alanlarda çağrı açacağını, üniversitelerin bu alanlar için yetiştirecekleri öğrenci sayılarını belirterek YÖK'e başvuracaklarını, bu şekilde, kurumun yetkin ve başarılı üniversiteleri destekleyeceğini söyledi.

Proje ile amacın, üniversitelerde ihtisaslaşma alanları odaklı bir rekabet ortamı oluşması ve üniversitelerin bu kapsamda desteklenmesi olduğunu aktaran Saraç, öğrenci başvuruları ve seçiminin, YÖK tarafından desteklenmesi uygun bulunan üniversiteler tarafından gerçekleştirileceğini belirtti.

YÖK doktora bursuna, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da herhangi bir işte çalışmayan, doktora yapmaya hak kazananların başvurabileceğini kaydeden Saraç, adayın, eğer doktora eğitimine devam ediyorsa, tez aşamasına geçmemiş olması gerektiğini vurguladı.

Üniversitelerin belirlenen alanlar için yetiştirecekleri öğrenci sayılarını belirterek YÖK’e başvuracaklarını dile getiren Saraç, bu şekilde, YÖK'ün yetkin ve başarılı üniversiteleri destekleyeceğini bildirdi.

Belirlenen 100 öncelikli tematik alanların başlıklarının "Temel bilimler ve mühendislik", "Sağlık", "Sosyal bilimler", "Mimarlık, sanat ve tasarım" alanları olarak belirlendiğini belirten Saraç, "Bu proje o denli umutlandırıyor ki sadece hayıflandığımız husus, bu proje keşke 5-6 yıl önce başlasaydı. Bambaşka üniversitelerimiz, bambaşka bir Türkiye olurdu." değerlendirmesini yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

YÖK Başkanı Saraç: Açıköğretim sınavlarında 4 yanlışın bir doğruyu götürmesi kaliteyi artıracak
Rektör adayı ilk kez okul dışından olacak
YÖK'ten 'Üniversiteye giriş sistemi değişiyor' haberine yalanlama

Güncel Haberleri