Yoğurdun içerdiği mineral, vitamin ve diğer besin ögeleri açısından son derece faydalı olduğunu hatırlatan Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, süte dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Sütün temin edildiği hayvanın bulaşıcı hastalıklara yakalanması, iyi yemlerle beslenmemesi ve sütün hijyen kurallarına aykırı şekilde elde edilmesi halinde hastalık yapıcı mikroorganizmaların süte geçebileceğini dile getiren Artık “Her şey uygun olsa bile sağım sonunda çiğ süt, uygun koşullarda muhafaza edilmez ve nakli yapılmazsa sağlığı tehdit edebilir. Çiğ sütün ve yoğurdun bozulmaması, yoğunluğunun artırılması için yasal mevzuata aykırı ürünler kullanılabiliyor; çamaşır sodası, jelatin ve melamin gibi” dedi.
Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli de “Ev tipi yoğurt daha sağlıklıdır” algısı olduğuna işaret ederek, sütten yoğurt yapılırken ev ortamında parmakla sıcaklığın kontrol edildiğini söyledi. Şireli “El hijyenine dikkat edilmemişse, süte geçen mikroorganizmalar yoğurt üretimi boyunca çoğalır ve sağlık için risk oluşturur” uyarısında bulundu.
Bahçeşehir Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu ise çiğ sütün kaynayana kadar en az 15-20 dakika orta ateşte tek yönde karıştırılarak pişirilmesi, sonrasında 5 dakika kaynatılması gerektiğini söyledi.