'YKS'de maske takmak zorunlu mu?', 'YKS'de koronavirüs için hangi önlemler alındı?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Bu yıl corona virüs salgın hastalığının gölgesinde yapılacak YKS (TYT-AYT-YDT) sınavları için ÖSYM tarafından çeşitli önlemler alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sınav saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanmasına karar verildiğini açıklamıştı. ÖSYM'nin yayınladığı kılavuzda da, maskeyle ilgili ayrıntı dikkat çekti. İşte detaylar...
YKS SINAVINDA MASKE TAKMAK ZORUNLU MU?
İki günde üç oturum halinde düzenlenecek YKS'ye girecek öğrenciler, sınav anına kadar maskelerini çıkarmayacak. Adaylar yerlerini aldıktan ve sosyal mesafenin sağlandığından emin olunduktan sonra sınav gözetmenlerinin kontrolü dahilinde isteyen öğrenciler maskelerini çıkararak masaya bırakabilecek. Sınav binasına giriş sırasında el dezenfektanı kullanması zorunlu olacak, ayrıca maskesi olmayan öğrencilere maske temin edilecek.
Öte yandan konuyla ilgili soruyu yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, "Adaylar sırasına maskeyle oturacak, sosyal mesafe uygunsa sınav anında maske çıkarılabilecek" ifadelerini kullanmıştı.
ÖSYM'nin yayınladığı 2020 YKS kılavuzunda, maske ile sınava katılımla ilgili olarak, "Maske kullanan adaylar, Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı kontrolünde tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır. Bu adaylardan maskesi metal parça içerenler ise, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır" ifadeleri yer aldı.
YKS güncel sınav kılavuzunda adayların tıbbi malzeme kullanmalarıyla ilgili şu bilgiler yer alıyor:
1) Elektronik büyüteç/atel/oksijen tüpü/masa lambası/koyu renk camlı gözlük/kullanacak olan adaylar, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.
2) Kalp pili/kağıt torba kullanan adaylar, tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır.
3) İnsülin iğnesi, kalemi, şeker ölçüm sensörü, enjektör, şırınga, şeker ölçüm cihazı kullanan adaylar, Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı tarafından bu araç gereç ve cihazları kontrol edilerek engelli salonlarında sınava alınacaklardır. Bu araç gereç ve cihazlar, ihtiyaç durumunda kullanılmak üzere sınav süresince Salon Başkanının masasının üzerinde olacaktır. Bu durumdaki adaylar, kendi tercih etmiş oldukları sınav merkezinde sınava alınacaklardır. Bu araç gereç ve cihazların sınav süresince yanlarında bulundurmak isteyen adaylar, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.
4) Sınav esnasında yanlarında meyve suyu ve/veya ek gıda (paketli) bulundurma zorunluluğu olan adaylar, gıda paketleri, Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı tarafından kontrol edildikten sonra kendi tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklar ve sınavda kendi sıraları üzerinde bulundurabileceklerdir.
5) İnsülin Pompası kullanan adaylar, bu aparatı giysilerin altında bulundurmak şartı ile kendi tercih etmiş oldukları sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır.
6) İnsülin Pompası kullanıp, aynı zamanda başka rahatsızlığı nedeni ile (görme vb.) okuyucu yardımı alan adaylar, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.
7) Üzerinde protez, ortezi olan adaylar (Protez, ortez giysi altında olmalıdır), Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısının kontrolünde engelli salonlarında sınava alınacaklardır. Üzerinde protez, ortezi olan adaylardan (protez/ortez giysi altında olsun veya olmasın) okuyucu yardımı talep edenler ise, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolukablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.
8) Üzerinde diren, katater bulunan adaylar, Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısının kontrolünde engelli salonlarında sınava alınacaklardır. Diren, katater giysi altında olmalıdır. Bu adaylardan okuyucu yardımı talep edenler ile diren, katateri metal parça içerenleri kullanacak olan adaylar ise, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.
9) Boyunluk/eldiven/havlu/peçete/bez/hasta bezi/bere/şapka/bandaj kullanan adaylar tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava girecekler ancak, bu malzemelerden metal parça içerenleri kullanacak adaylar, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.
10) Korse kullanan adaylardan korsesi giysi altında olanlar tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır. Bu adaylardan okuyucu yardımı talep edenler ile korsesi metal parça içeren adaylar ise, il merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.
ÖSYM ADAY İŞLEMLER SAYFASI İÇİN TIKLAYIN
ÖSYM 2020 SINAV TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN
KORONAVİRÜS TEDAVİSİ GÖREN ADAYLAR YKS'YE NASIL GİRECEK?
27-28 Haziran 2020 tarihlerinde uygulanacak YKS (TYT-AYT) girecek adaylardan;
* Kesin covid-19 tanısı olan adaylar,
* Kesin covid-19 tanısı ile tedavisi tamamlanıp sonrasındaki karantina sürecinde olan adaylar,
* Kesin covid-19 vakası ile temasından dolayı karantina sürecinde olan adaylar, covid-19'u düşündürecek şikayetleri olan adaylar,
ÖSYM tarafından sınav merkezlerinde hazır bulundurulan 'yedek sınav binaları'nda ayrı sınav salonlarında sınava alınacaklar.
Bu durumdaki adayların, durumlarını ayrıntılı olarak anlatan 'genel amaçlı dilekçe'yi doldurarak belgeleri ile birlikte yks2020@osym.gov.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir. BURADA yer alan dilekçe örneğini cihazınıza indirip çıktısını almanız gerekmektedir.
YKS NE ZAMAN, HANGİ GÜN VE SAAT KAÇTA YAPILACAK?
3 oturum şeklinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS);
* YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 27 Haziran 2020 Cumartesi günü saat 10.15'te başlayacak ve 165 dakika sürecek.
* YKS sınavının diğer ayağı olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) 28 Haziran 2020 Pazar günü saat 10.15'te başlayacak ve 165 dakika sürecek.
* YKS'nin son oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise 28 Haziran 2020 Pazar günü 15.45'te başlayacak ve 120 dakika sürecek.
SINAV BİNALARI SAAT KAÇTA KAPANACAK?
TYT ve AYT için adaylar saat 10.00'dan sonra; YDT için adaylar saat 15.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacak.
YKS (TYT-AYT-YDT) SINAV GİRİŞ YERLERİ AÇIKLANDI MI?
Üniversite öğrencisi adaylarının sınava giriş belgeleri ais.osym.gov.tr internet adresinden erişime açıldı.
SINAV GİRİŞ YERLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN
YKS'YE GİDERKEN HANGİ BELGELER GÖTÜRÜLECEK?
Adayların sınava girerken aşağıda belirtilen iki belgeyi yanlarında bulundurmaları zorunludur:
1) İlgili oturuma ait 'sınava giriş belgesi' (SGB)
2) Nüfus cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı
* Nüfus cüzdanı veya TC kimlik kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışında;
- Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe/mavi kartlar, pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kimlik kartı,
- TC kimlik kartı edinme sürecinde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olan 'fotoğraflı, imzalı-mühürlü, barkodlu-karekodlu' veya 'fotoğraflı, barkodlu-karekodlu' geçici kimlik belgesinin geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilir.
YKS 2020 KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN
SINAV KAÇ SAAT SÜRECEK?
YÖK Başkanı Yekta Saraç, YKS sınavının süresinin sadece bu yıla mahsus olmak üzere 30 dakika uzatıldığını açıkladı. Daha önce 135 dakika olan süre 165 dakikaya yükseltildi.
YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
27-28 Haziran 2020 tarihlerinde yapılacak YKS sonuçları 28 Temmuz 2020 Salı günü açıklanacak.
BARAJ PUANI KAÇ OLACAK?
2020 YKS'ye yönelik sadece bu seneye özel olmak üzere, lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı, bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla 170'e indirildi.
27-28 HAZİRAN'DA HANGİ İLLERDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR?
YKS'YE GİDERKEN HANGİ BELGELER GÖTÜRÜLECEK?
YKS SINAV GİRİŞ YERİ NASIL ÖĞRENİLİR?
KORONAVİRÜS OLAN ÖĞRENCİLER YKS'YE NASIL GİRECEK?
İKİNCİ KORONAVİRÜS DALGASI NEDENİYLE YKS BİR KEZ DAHA ERTELENİR Mİ?
HANGİ İLLERDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU VAR?
YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?
MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMANIN CEZASI NEDİR?
TÜRKİYE'NİN GÜN GÜN NORMALLEŞME TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN
YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN