Küresel salgın koronavirüse karşı üretilen aşılar hakkındaki son gelişmeler merakla takip ediliyor. Yurtdışındaki aşılar seri üretime başlarken yerli aşamada ikinci faz çalışmalarına hazırlanıyor. Yerli aşı ekibinde sorumlu yetkili Ahmet İnal, Türkiye'nin yıllık aşı ihtiyacının 328 milyon doz olduğunu söyledi.
Üniversite bünyesinde çalışmaların yürütüldüğü İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İKUM) müdür yardımcısı Ahmet İnal, birinci fazda 44 gönüllünün yer aldığını, ikinci fazda ise 200 civarında gönüllünün aşılacağını söyleyerek, “Şu anda 100’den fazla başvuru var. Zaman içinde bunun tamamlanacağını düşünüyoruz” dedi.
Yerli aşı adayları arasında yaygın uygulanmaya en yakın olduğu belirtilen ve insan deneyleri sürdürülen aşının birinci faz kapsamındaki ilk doz uygulaması 44 gönüllüye kasım ayı başında yapıldı.
Önemli bir yan etkiye rastlanmadığı belirtilen ilk doz uygulamadan sonra ikinci doz uygulama da 26 Kasım’dan bu yana gönüllülere uygulanıyor.
İkinci fazda 200 gönüllünün aşılanması planlanıyor. Bu kapsamda gönüllü başvuruları alınmaya devam ediliyor.
YILLIK İHTİYAÇ 328 MİLYON DOZ
İnal, uzun dönem bağışıklanmanın ne kadar olacağını bilmediklerini belirterek, “Biz tahmini altı ya da sekiz ay olarak bekliyoruz. Eğer altı ayda bir aşılanma gerekiyorsa bizim yıllık aşı ihtiyacımız 328 milyon doz. 328 milyon dozu sizin mutlaka kendinizin üretmesi gerekiyor." diye konuştu.
Yerli aşıda güven probleminin olmadığına dikkat çeken Ahmet İnal açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi: "Bizim yerli aşımızın avantajı şu; aşı tamamen Türkiye’nin kendi imkanlarıyla yapıldı. Dolayısıyla yurt dışından gelen bir aşı değil. Yurt dışından gelen aşılarla ilgili insanlarımızın bir endişesi var. ‘Acaba aşıya bir şey mi katılıyor, bizim genetiğimizi etkileyecek bir şey mi konuluyor’ diye düşünüyorlar. Yerli aşıda endişeler yok, rahat olabilirler. Bu aşı her zaman uygulanabilecek. Kendi insanımızın güvenle kullanabileceği bir aşı. İçerisindeki maddeler bizim tamamen bildiğimiz, kontrol ettiğimiz ve güvenli olduğuna inandığımız aşılar. Zaten uygulamada bunları görüyoruz ve aşının etkinliğini de çıktığı zaman daha iyi göreceğiz. Aşı eğer piyasaya çıktığı zaman başarılı olursa sadece bizim insanlarımız için değil dünyadaki birçok insan için de fayda sağlayacak.”
AŞI SİPARİŞİNDE ÖNDE GELEN ÜLKELER
Duke Küresel Sağlık İnovasyon Merkezi'nin araştırmasına göre, Hindistan yoğun nüfusu sebebiyle en fazla sayıda aşı siparişi veren ülkeler arasında yer aldı. Diğer taraftan Avrupa Birliği (AB), Amerika Birlieşik Devletleri (ABD), Kanada ve İngiltere gibi ekonomisi güçlü olan ülkelerin diğer ülkelere göre aşı tercihinde çeşitliliğe gittiği görüldü.
Türkiye'nin ise, Çin’in ürettiği CoronaVac aşısından 50 milyon doz satın almak için anlaşma imzalamasının dışında, başka bir firmayla anlaşması bulunmuyor.
Duke Küresel Sağlık İnovasyon Merkezi'nin 30 Kasım tarihinde yayımladığı tabloya göre, ülkelerin tercih ettiği aşılar ve dozları: