3 kez Altın Portakal alan usta oyuncu Yıldız Kenter, 91 yaşında hayata veda etti. Ölüm haberini alan birçok sanatçı ve sevenleri hastaneye akın etmişti. Kariyerine Ankara Devlet Konservatuvarında başlayan Yıldız Kenter’in hayat hikâyesi karar.com’da…
YILDIZ KENTER KİMDİR?
Asıl adı Ayşe Yıldız olan Yıldız Kenter, 11 Ekim 1928 yılında İstanbul’da doğmuştur. Annesi İngiliz asıllı Olga Cynthia’dır. (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduktan sonra Nadide Kenter ismini almıştır). Babası ise Türk diplomatı olan Naci Kenter’dir.
Güner adında ablası ve Nedim, Mahmut adında abileri vardır. En küçük kardeş ise Müşfik Kenter'dir.
İlkokulu Ankara'da İltekin İlkokulu'nda okudu.
Sanat hayatına Ankara Devlet Konservatuvarına girerek başlamış oldu. Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek bölümünü başarılı bir şekilde bitirdi.
Ardından 10 yıl Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalıştı. "Rockefeller" bursu kazanarak, American Theatre Wing, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine eğitimler alıp çalışmalar yaptı. Sonra Ankara Devlet Konservatuvarı’na hoca olarak atandı.
Yıl 1959’a geldiğinde Devlet Tiyatrosundan ayrılarak Muhsin Ertuğrul ile çalışmaya başladı. Burada bir yıl çalışarak ayrıldı.
1961 yılında küçük kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör'le birlikte kurduğu "Kenter Tiyatrosunu"nda sahneye çıktı. Sonraki yıllarda Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta "Değişen Eğitim Metotları" ve "Oyunculuk Metotları" üzerine çalışmalar yaptı.
1962’de verdiği tiyatro hizmetleri ve çalışmalarından dolayı Yılın Kadını seçildi. 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosu’nun binasının inşaatını tamamladı.
Sinema oyuncusu olarak üç kez Altın Portakal ödülüne layık görüldü.
100’ün üzerinde oyunda oynadı ve yine 100 civarında oyun sergiledi.
Oyunlarını; Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe olarak sergiledi.
DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tennessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin gibi pek çok yabancı yazarın oyunlarını sahneye koydu. Bunun yanında Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü gibi birçok Türk yazarının oyunlarını da sahneledi. Aynı zamanda kendisi de bu oyunlarda yer aldı.
1981'de Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü. 1980- 1983 yılları arasında İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmıştır.
1984'de Roma kentinde İtalyan Kültür Birliği"nce verilen, "Adalaide Ristori Ödülü"ne sahip oldu.
1986 yılında Güngör Dilmen'in yazdığı Ben Anadolu adlı oyunu Londra ve New York'ta İngilizce sahneledi ve oynadı.
1989'da Korsika-Bastia film festivalinde, "Hanım" filmindeki rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı.
1991'de sanat hizmetlerinden dolayı, uluslararası Lions Kulübünün ‘The
Melvin Jones Ödülü’ne layık görüldü.
1994'de ‘Konken Partisi’ oyunundaki fonsla rolüyle, "Olağanüstü Yorum Ödülü"nü kazandı.
Finlandiya Kadın Kuruluşu tarafından, "Yüzyılın En Başarılı Yüz Kadınından Biri" olarak ödüllendirildi.
1995’te Kültür Bakanlığınca, tiyatro sanatına katkılarından ötürü Onur" ödülüne layık gördü. Profesör Kenter’e aynı yıl tiyatro sanatına katkılarından dolayı Mevlana Kardeşlik ve Barış Ödülü" verildi.
1996’da Magazin Gazetecileri Derneği tarafından Ramiz ile Jülide’deki Jülide rolü için ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülü verildi.
19 Mayıs 1997’de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından ömür boyu Tiyatro Sanatına katkısından dolayı verilen onur ödülü Yıldız Kenter’e Dame Diana Rigg tarafından takdim edildi.
1998’de Ankara Sanat Kurumu Yılın Kadın Sanatçısı ödülü,
1998 Muhsin Ertuğrul yaşam boyu tiyatro sanatına katkılarından dolayı onur ödülü,
1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü,
Martı adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle 1999 yılında Afife Tiyatro Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu ödülü verildi.
1965 yılında evlendiği Şükran Güngör 2002 yılında hayatını kaybetmişti. İkisinden olma Leyla isminde bir kızları vardır.
FİLMLERİ
Vatan İçin Büyükanne (1951),
Ağaçlar Ayakta Ölür (1964),
İsyancılar (1965),
Pembe Kadın Pembe (1966),
Yaşlı Gözler Ümran (1967),
Anneler ve Kızları Fatma (1971),
Elmacı Kadın Fatma, Gündoğdu Bacı (1971),
Fatma Bacı (1972),
Ablam (1973),
Kartal Yuvası (1974),
Kızım Ayşe Huriye Bacı (1974),
Bir Ana Bir Kız Zeynep (1974),
Zulüm Orhan’ın annesi Ayşe (1983),
Hanım Olcay Hanım (1988),
Güle Güle Zarife (1999)
Büyük Adam Küçük Aşk Müzeyyen Hanım (2001),
Sen Ne Dilersen Dadı Mimi (2005),
Beyaz Melek (2007),
Mevlana Aşkı Dansı Seslendirme (2008).
CUMHURBAŞKANI'NDAN TAZİYE MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan twitter hesabından ‘Değerli tiyatro sanatçımız Yıldız Kenter’e Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum’ şeklinde taziye mesajı yayınladı.
KILIÇDAROĞLU'NDAN TAZİYE MESAJI
GHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ‘Türk tiyatrosunun usta ismi Yıldız Kenter’in vefatından dolayı derin üzüntü duydum. Yıldız Kenter’e Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı diliyorum.’ diyerek taziye mesajı yayınladı.
BAKAN ERSOY'DAN AÇIKLAMA
"Henüz dün hastanede ziyaret ettiğim sanatçımızın sağlığına dair beslediğimiz umutlar, maalesef yerini kaybından doğan acıya bırakmıştır. Merhumeye Allah'tan rahmet, ailesine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum.
Tiyatro perdesi, onun seviyesinde bir sanatçıyı çok ender barındırmıştır ardında. O sahneler çok nadir şahit olmuştur, canlandırmadan öte karakterin kendisinin sayfalardan çıkıp bir ses, bir beden, bir gerçek oluşuna... İnanıyorum ki Yıldız Kenter'in bıraktığı iz Türk tiyatrosunun ufkunda daima duracak ve yeni yetişen sanatçılarımız ona doğru ilerledikçe sanatlarında daha da büyüyüp olgunlaşacaktır. Hepimizin başı sağ olsun." şeklinde bir taziye mesajı yayınladı ve açıklama yaptı.