Yüz binlerce üniversite adayının ter döktüğü YGS 2017'nin ilk oturumu sona erdi. Adaylar yaptıkalrı sorulara göre kaç puan alacaklarını merak ediyor. Soru ve cevaplar yayınlanmadan tahmini puan hesaplama robotundan puanınızı öğrenebilirsiniz. 2 milyonu aşkın adayın başvurduğu YGS 7 bin 646 binada 350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi. Sistemde bu yıl yapılan değişiklikler nedeniyle bir çok adayın cevap beklediği sorular var. YGS puan hesaplama işlemi ve YGS puan hesaplama robotu en çok merak edilen konular arasında Peki, YGS puan hesaplaması nasıl yapılır? İşte cevap ve puan hesaplama sihirbazı ile diğer tüm detaylar.
YGS PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
YGS sınavında verilen 4 yanlış cevap 1 doğru cevabı götürüyor. Sınavda Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri derslerinden sorular soruldu. Bu testlerden alınan puanların ortalaması hesaplanıp bu sayede de standart sapmasının bulunması gerekiyor.. Elde edilen ortalama ve standart sapma kullanılarak ortalama 50, standart sapma 10 puan olarak değerlendiriliyor. Bunun sonucunda da standart puan hesaplanıyor.
YGS SORU VE CEVAP ANAHTARLARI YAYINLANDI MI?
Ancak puanınızı YGS puanının net olarak hesaplamanız için soru ve cevapların yayınlanması, adaylar arasında en çok puan alanlar en düşük puan alanların bilinmesi gerikiyor. Yine de tahmini olarak YGS puan hesaplama robotu ile puanınızı hesaplamanız mümkün. Henüz YGS soruarı ve ceapları yayınlanmadı. Sorular yayınlanır yayınlanmaz AİS sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklayarak YGS soru ve cevaplarının yayınlanıp yayınlanmadığını kontrol edebilirsiniz.
AİS ÜZERİNDEN YGS SORU VE CEAPLARINA ULAŞABİLİRSİNİZ-TIKLA
Gelelim YGS için puan hesaplamaya. YGS puan hesaplama birkaç adım üzerinden gerçekleşiyor. Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı bilinmeli Bu da sorular ve cevaplar yayınlanmadığı için şimdilik tahmini olarak hesaplama sistemine dahil edilebilir.
YGS PUAN HESAPLAMA YÖNTEMİ
Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. Yani her dört yanlış için bir doğru cevap düşülecek. Ardından son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.
Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak. Daha sonra hesaplanan standart puanlar ve ÖSYS kılavuzu Tablo 1’deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacak.
AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacaktır.
Aşağıdaki bağlantı ile ulaşabileceğiniz YGS puan hesaplama aracına gerekli bilgileri girerek YGS puanınıza dair bir fikir edinebilirsiniz.
YGS PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ
NOT: Sonuçlar kesinlik ifade etmez. ÖSYM'nin açıklayacığı sonuçlarla arasında farklar olabilir.
YGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK
ÖSYM’nin sınav takvimine göre YGS sonuçları 28 Mart 2017 tarihinde duyurulacak. En az bir puan türünden 150 ve üzeri puan alan adaylar ikinci sınav olan LYS'ye giriş hakkını elde edecek Ancak adaylar dört yıllık bir üniversite tercihi yapabilmek için 180 barajını geçmeli.
YGS'YE KAÇ KİŞİ KATILDI?
Toplam 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS, 7 bin 646 binada 350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi. Sınav, saat 10.00'da başladı ve adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi. Adaylar, sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri binaların önünde hazır bulundu.
Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlandı ve saat 9.45'te sınav binaları kapatıldı.
Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer aldı. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu.
YGS SONUÇLARININ KULLANIMI
YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak.
YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin"https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden mobil uygulamalarından öğrenebilecek. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 4-17 Nisan'da alınacak.
YGS'ye giren yüz binlerce üniversite adayı puan hesaplamayı merak ediyor. Haberimizden 2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı puan hesaplama robotuna ulaşabilir, tahmini puananızı öğrenebilir soru ve cevapların yayınlanıp yayınlanmadığını kontrol edebilirsiniz. Bugün gerçekleşen sınavın ardından soru ve cevaplar beklenirken yapılan nete göre puanınızı hesaplayabilirsiniz.