Yeryüzündeki ‘cehennem’

462 derece sıcaklık, yüzde 97 karbondioksit... Venüs’ün şartlarına dayanabilecek bir uzay aracı üretilebilmesi için 14 tonluk çelik oda içinde gezegenin simülasyonu inşa edildi. Bilim insaları, “Odanın şartları acımasız, cehennem gibi...” diyor.

NASA, ABD’nin Cleveland kentinde penceresiz bir oda içinde cehennemin küçük bir versiyonunu inşa etti. Business Insider’in haberine göre Glenn Olağanüstü Çevre Düzeneği (GEER) adı verilen 14 tonluk çelik oda, Venüs gezegeninin boğucu ve kavurucu şartlarını simüle etmek üzere tasarlandı.

Oda, Dünya’ya çok benzeyen ve bir zamanlar yaşanabilir durumda olduğu düşünülen Venüs gezegeninin şartlarını aslına uygun biçimde taklit ediyor. NASA Glenn Araştırma Merkezi’ndeki bilim insanları, son 5 yıldır GEER projesi üzerinde çalışıyor.

Oda, ilk olarak 2014 yılında kullanılabilir duruma geldi ve o günden bu yana metal, seramik, kablo ve elektronik cihazlar gibi pek çok farklı materyalin GEER’in içinde ne kadar uzun süre dayanabileceği test edildi. Amaç, Venüs gezegeninin zorlu şartlarına uzun süre dayanabilecek bir uzay aracı inşa etmek.

GEER üzerinde çalışan bilim insanı Gustavo Costa, “Venüs’ü son ziyaret eden araştırma araçlarından biri, 1982 yılında gönderilen Venera 13’tü ve bu araç gezegenin şartlarına yalnızca 2 saat 7 dakika dayanabildi. Odanın şartları gerçekten çok acımasız, adeta dünya üzerinde bir cehennem gibi...” diyor. Venüs bugün güneş sisteminde düşünülebilecek en kötü yer. Venüs’ün atmosferi, Dünya’nın atmosferinden 100 kat daha kalın ve %97’si karbondioksitten oluşuyor. Ortalama sıcaklığı ise 462 derece. GEER projesi sonuçlanana kadar gezegene inildiğinde uzay araçlarına ne olacağı muamma olarak kalacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Tek yön Mars yolculuğu 13 yıl sonra başlıyor
Mars robotunu saniyelik hata öldürmüş
NASA’dan en bilimsel Cadılar Bayramı töreni

Hayat Haberleri