Dünya sabırsızlıkla onu bekliyor. Türkiye'nin Milli Ana Muharebe Tankı Altay, artık seri üretim için gün sayıyor. Genelkurmay Başkanlığı, son yeterlilik testleri devam eden Altay'ın daha önce hiç yayınlanmayan görüntülerini paylaştı.
Genelkurmay Başkanlığı, yeni yılda seri üretime geçecek olan Altay'ın daha önce hiç yayınlanmayan görüntülerini paylaştı. Altay Tankı kendi yönüne bile ateş etme özelliği ile dikkat çekiyor.
İşte Milli Ana Muharebe Tankı Altay:
Altay Tanklarının özellikleri
Üstün vuruş gücü, hızla giderken bile hedefe tam isabet, delinmesi çok zor bir zırh, engebeli arazide ve her türlü hava şartlarında sorunsuz manevra yeteneği… Günümüzde bir tankın 'modern' olarak tanımlanması için gerekli şartlarlardan birkaçı bunlar. Almanların Leopard 2'si, Amerikalıların M1 Abrams'ı ya da Japonların Mitsubishi 90'ı gibi bir tank… Belki daha da gelişmişi… 2007 yılında Altay Ana Muharebe Tankı projesine başlanırken herkesin hayalinde bunlar vardı.
TOKAR ana yükleniciliğinde ASELSAN, ROKETSAN ve MKE işbirliğiyle geliştirilmeye başlanan Altay, aradan geçen 8 yılda büyük mesafe katetti. OTOKAR'da bu iş üzerinde çalışan 250'yi aşkın mühendis, ilk prototip tankı projeye başladıktan 5 yıl sonra görücüye çıkardı. 3'üncü nesil modern savaş makinasının örnekleri 15 Kasım 2012'de kamuoyuna tanıtıldı. Hedeflenen değerlere bakıldığında Altay'ın Alman ve Amerikan tanklarından fazlası var, eksiği yoktu.
4 metre suda gidiyor
Normal seyirde saatte 70 km, arazi şartlarında ise 50 km hıza ulaşabilen Altay, yakıt ikmaline gerek kalmadan 500 km'lik mesafeye yol alabiliyor. Sahip olduğu hidropnömatik süspansiyon sistemi sayesinde zorlu ve engebeli arazi koşullarında hiç zorlanmıyor. Modern şnorkel teknolojisiyle de Altay, 4 metre derinliğindeki sularda rahatlıkla ilerleyebiliyor. 62 ton ağırlığındaki amfibik canavar, yüksek süratteyken aniden durup yön değiştirerek füze tehdidinden kaçınabilme, muhtemel sinyal saldırıları için elektromanyetik koruma tedbirleri gibi türlü türlü özelliklere de sahip. 120 mm, 55 kalibrelik yivsiz topu bulunan Altay'ın atış menzili 3 km. Tankta dünyadaki diğer örneklerinde olduğu gibi 4 mürettebat bulunacak: Tank komutanı, nişancı, sürücü, doldurucu. Ekseni etrafında her iki yöne de 360 derece dönebilen Altay için ROKETSAN'ın bor karbür ve seramik malzemeler kullanarak çok özel bir zırh ürettiği ifade ediliyor. Altay'da ayrıca ASELSAN-TÜBİTAK üretimi AKKOR da bulunacak. Dünyada pek bir örneği olmayan AKKOR, bulunduğu aracı her türlü füze-roket saldırılarından koruyor. Milli gurur Altay'ın 2018 yılında TSK envanterine girmesi bekleniyor.