Yerli otomobil tanıtıldı! Yerli otomobilin özellikleri nelerdir? Fiyatı ne kadar?

Yerli Otomobil tanıtım toplantısı gerçekleştirildi! Heyecanla beklenen tanıtım toplantısında yerli otomobil ilk kez görücüye çıktı. Pek, yerli otomobilin özellikleri neler olacak? Otomobilin logosu ne olacak? Yerli otomobilin ismi nedir? Fiyatı ne kadar olacak? gibi soruların yanıtı haberimizde...

Yerli otomobilin tanıtımı veya ön gösterimi bugün (27 Aralık 2019) yapıldı. Yerli otomobil tanıtım toplantısı başlar başlamaz haberimizde canlı yayın linkine ulaştınız. Peki yerli otomobilin özellikleri neler olacak? Otomobilin logosu ne olacak? Yerli otomobilin ismi nedir? Fiyatı ne kadar olacak? Heyecanla beklenen yerli otomobil ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz.

NE ZAMAN SATILACAK?

Yerli otomobilin ne zaman satışa çıkacağı da aracı satın almayı planlayan binlerce kişi tarafından merak ediliyor. Yerli otomobilin ne zaman satışa çıkacağı ile ilgili henüz bir tarih yok. Ancak, TOGG yöneticisi ve CEO’su Gürcan Karakaş, yerli otomobilin tasarımının kısa süre sonra tamamlanacağı ve 2022 yılı ortalarında satışa çıkacağını belirtti. Karakaş: “Bizim otomobilimiz 2022 yılında piyasaya çıktığında Avrupa kıtasında geleneksel olmayan bir üretici tarafından üretilmiş ilk SUV olacak. Bu alandaki yarış henüz başlıyor.” dedi.

ELEKTRİKLİ ŞARJ ÖMRÜ NE KADAR SÜRER?

Elektrikli olması planlanan yerli otomobilin şarj dolumu normal bir piriz ile 10 saatle şarj edilebilecek. Ancak DV şarj ünitesi ile bu süre 30 dakika gibi bir zaman dilimine inecek. 280 km kadar hıza ulaşması planlanan yerli otomobilin 100 km’de 2 TL’lik bir şarj ücreti olması öngörülüyor.

Yerli otomobilin tek dolum batarya ile 500 kilometre yol kat etmesi hedefleniyor.

 İŞTE YERLİ OTOMOBİL TANITIM TOPLANTISI - VİDEO İZLE

YERLİ OTOMOBİL İLK VİDEO

YERLİ OTOMOBİL İÇ TASARIM NASIL OLACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malezya ziyareti dönüşü yerli otomobilin öngörülen tanıtım tarihini açıklamasının ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da otomobilin brandalı fotoğrafını paylaştı. 27 Aralıkta gerçekleştirilecek olan otomobil tamamen elektrikli ve SUV olacak. Yerli otomobilin iç tasarımının tamamen elektronik özelliklerle donanımlı olması öngörülüyor.

TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, yerli bir start-up firması ile yaptıkları çalışma ile “Artırılmış Gerçeklik ile Görüntüleme Teknolojisi”ni kullanarak araç içinde navigasyon cihazı ihtiyacını ortadan kaldıracak bir teknolojik proje geliştirdiklerini söyledi. Bu sistemle artık otomobillerde navigasyon cihazına ihtiyaç duyulmayacak. Şu an çözüm olarak piyasada olmayan sistemin imalatı yetiştirilmesi halinde ilk SUV modele yetiştirilmesi planlanıyor. İlkine yetiştirilemezse bir sonraki yıl çıkacak modele yetiştirilmesi planlanıyor.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

• İlk yerli ve milli otomobil elektrikli olacak. Elektrikli olmasından dolayı motorun sessizliği, ivmelenmesi ve enerji verimliliği ve çevreye duyarlı olma özellikleri hepsi bir arada olacak.

• Yerli otomobil İnternet bağlantılı olacak. Otomobilde sürekli internet değil otomobilin sürekli internette olma özelliği olacak.

• %100 elektrikli olacak olan SUV modelin şarj dolum süreleri evde normal bir prizde 10 saat olurken, DC şarj ünitesinde ise bu süre yarım saate kadar inecek.

• Yerli otomobilde otonom özeliği olacak. Sürücüsü ve yolcuları için ileri seviye servis desteği ve konfor sunacak.

• Yerli otomobilde akıllı sistem olacak. Kullanıcısını anlayan ve dinleyen, kullanıcısıyla bütünleşen ve kullanıcısı ile dönüşen bir cihaz sistemi olacak.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

• Farklı stil ve güzel görünümlü olacak. Kendine has tasarım ve çizimle estetiğin ve teknolojinin buluştuğu bir otomobil olacak.

• Çevreye duyarlı özellikte olacak. Gelecek nesle temiz bir çevre ile yeni ve geliştirilebilecek fikirler, uygulamalar ortaya koyan bir proje olacak.

• Güvenli bir otomobil olacak. Aktif ve pasif güvenlik donanımıyla üretilerek yola çıkacak ve 2022’de yılında Euro NCAP’ten 5 yıldız almayı hedefleyen, üst düzey veri ve bağlantı güvenliği sağlayan modern bir otomobil olacak.

• Paylaşılan yerli otomobilin tasarımı ve çizgileri Pininfarina’nın VinFast modeli ve konseptiyle uyuştuğu görülüyor.

YERLİ OTOMOBİL NEREDE ÜRETİLECEK?

Yerli otomobil üretimiyle ilgili ayrıntıları içeren Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla yerli otomobil üretim tesisi Bursa'da kurulacak.

YERLİ OTOMOBİLİN ADI NEDİR? İSMİ NE OLACAK?

Yerli otomobilin ismi de en çok merak edilen konuların başında geliyor. Henüz bir resmi açıklama yok ancak bugün yapılacak tanıtım toplantısında ismin de açıklanabileceği düşünülüyor.

Yerli otomobil görüntüsünün yayınlanması ardından, otomobil isminin "Fatih" olabileceği söylenmişti. Otomobildeki “lale” figürü ise İstanbul olabileceğini düşünüyor. Sosyal medyada gündeme gelen diğer isimler arasında “Wolf” (Kurt), “Ottoman”, “Türker" ve “Atak” yer alıyor.

Fotoğrafta aracın radyatör ızgaraları, tamponu belli oluyor. Izgaralarda lale figürü olduğu görülüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Twitter hesabından lale emojisi paylaştı.

TOGG'un paylaşımında şu ifadeler kullanıldı:

"#TürkiyeninOtomobili derken çok ciddiydik!

İlhamı sensin…

#DoğumYeriİstanbul

#YeniliğeYolculuk

#TOGG"

LALE MOTİFİ DİKKAT ÇEKİYOR

Yerli otomobil görüntüsünde dikkat çeken ilk şey otomobilin farlarının arasında kalan panjurunda “Lale” motifiydi.

YERLİ OTOMOBİLİN TARİHİ

Türkiye'nin, 1961 yılında "Devrim" ile başlayan "yerli otomobil üretme" yolculuğunda, bugün Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) çalışmalarıyla hedefe yaklaşılıyor. Yürüyen ilk ön gösterim aracı, aralık ayında kamuoyunun beğenisine sunulacak.

Türkiye'nin, 29 Ekim 1961 yılında "Devrim" arabasıyla başardığı "yerli otomobil üretme" hedefinin üzerinden 58 yıl geçti. Ordunun cadde binek ihtiyacını karşılayacak otomobil tipinin geliştirilmesi amacıyla tasarlanan ilk yerli Türk otomobili "Devrim"den 4 adet üretilmişti.

Türkiye'de otomobil ve motor üretilemeyeceği yönündeki algıya ve değerlendirmelere karşın 29 Ekim 1961 sabahı Türkiye'de yapılan bir otomobil, Türk mühendisler tarafından geliştirilen kendi motorunun gücüyle TBMM'ye getirilerek Türkiye Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'i Anıtkabir'e götürmüş ve Hipodrom'daki resmi geçide katılmıştı. Ancak otomobilin "yetersiz benzin konulması" nedeniyle yolda kalması, Devrim'le ilgili olumsuz propaganda yapanların da seslerinin yükselmesine neden olmuş ve proje "otomobil yolda kaldı" gerekçesiyle rafa kalkmıştı.

O dönem "Siyah", "Beyaz", "Mavi Boncuk" ve "Gecekondu" isimleri verilerek 4 adet üretilen Devrim'den sadece biri çalışır durumda günümüze ulaştı. Halen Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ'nin (TÜLOMSAŞ) bahçesinde müzeye dönüştürülen camlı mekanda muhafaza edilen Devrim, ziyaretçilerden yoğun ilgi görmeye devam ediyor.

YERLİ OTOMOBİLİN ÖZELLİKLERİ

İlk model SUV tipi olacak,

Yüzde yüz elektrikli olacak,

TOGG'un tüm araçlarında standart olarak sunması beklenen yeni teknolojisi, evde kullanılan ağa bağlı ve akıllı bulaşık, çamaşır makinesi, müzik sistemi ya da buzdolabı gibi cihazlarla otomobili entegre edip hayatı kolaylaştıran çözümler sunacak.

YERLİ OTOMOBİL YILDA NE KADAR ÜRETİLECEK?

Elektrikli otomobilin üretimi 5 modelde yılda 175 bin adet olacak.

Proje bazlı devlet desteği verilecek yatırım için Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 100 vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıllık Gelir Vergisi stopajı desteği, azami 360 milyon liralık nitelikli personel desteği, faiz ve kar payı desteği ile yatırım yeri tahsisi ve alım garantisi sağlanacak.

Faiz ve kar payı desteği gerçekleşen sabit yatırım tutarının yüzde 13'ünü ve ödenen faiz veya kar payının yüzde 80'ini geçmemek kaydıyla, her bir kredinin kullanım tarihinden itibaren azami 10 yıl olacak.

Yerli otomobil üretim tesisinde 4 bin 323 kişi istihdam edilecek ve bu kişilerin 300'ü nitelikli personel olacak.

VERGİ İNDİRİMİ

Yatırıma katkı tutarı 31 Aralık 2032 tarihine kadar azami 960 bin adet araç için kullanılmak üzere 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nu kapsamında hak edilen yatırıma katkı tutarının yüzde 56,5'ini geçemeyecek.

Yatırıma katkı tutarı, bu yatırım kapsamında üretilen araçların ilk iktisabı dolayısıyla ödenen özel tüketim vergisinin, takvim yılının üçer aylık dönemleri itibarıyla bu mükelleflere tamamen, nakden ya da vergi borçlarına mahsuben ödenmesi suretiyle kullandırılabilecek.

30 BİN OTOMOBİL ALIM GARANTİSİ

Alım garantisi, belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından 31 Aralık 2035 tarihine kadar 30 bin adet elektrikli otomobil için uygulanacak.

 

Yerli otomobilde Holografik Asistan teknolojisi de bulunuyor. Bu teknolojiyle yol detayları, tümsekler, köprüler sürücünün direkt olarak gözbebeğine ışınlar yoluyla iletilecek. 

Holografik Asistan teknolojisi dünyada ilk kez kullanılıyor.

 

ŞASİSİ DİKKAT ÇEKİYOR

Tanıtımı yapılacak yerli otomobilden ilk detaylar yerinde izleniyor. Etkinlik alanında bulunan yerli otomobilin şasisi dikkat çekiyor.

400 BEYGİR GÜÇ

Araçta, gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketi mevcut. Otomobilde, 200 beygir güç ile 7.6 saniye, 400 beygir güç ile 4.8 saniye altında 0-100 km/s hızlanma kapasitesi bulunuyor.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Yerli otomobil CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş kimdir? Mehmet Gürcan Karakaş kaç yaşında, aslen nereli?
Yerli otomobil logosunun anlamı nedir? Yerli otomobil isminin anlamı nedir?
Yerli otomobil tanıtımı yapıldı | İşte yerli otomobilden ilk görüntüler

Güncel Haberleri