YEP nedir? Yerleştirme puanı hesaplama robotu

LGS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, ‘'Yerleştirme Esas Puanı (YEP) nedir? Ne işe yarar? Nasıl öğrenilir?’’ soruları da gündeme geldi.  Okul not ortalaması ile merkezi sınavın puanın toplanarak 2’ye bölünmesinin ardından öğrenilen Yerleştirmeye puanı hesaplama robotu yardımıyla da öğrenci puanını öğrenebilir.

LGS sonuçlarının ardından YEP puanını görerek tercih yapacak olan öğrenciler, ‘’YEP nedir?’’ sorusunun da cevabını arıyor. İyi ve nitelikli bir lisede eğitim görmek isteyen her bir öğrencinin dikkatle kontrol ettiği yerleştirme puanı hesaplama işlemleri okulların öğrenci işlerinden de yapılabilir.

YEP NEDİR?

Yerleştirmeye Esas Puan (YEP), TEOG sisteminde çıkmıştır. Öğrencilerin liselere girişini kolaylaştırmak adına çıkarılan YEP’te TEOG yeni sisteminde, öğrencilerin sınav ile kayıt isteyen liselere girmeleri adına kullanması gereken puana türüne YEP denir.

Merkezi sınav puanı ile birlikte okulun not ortalaması birleştirilme sonucu ile ortaya çıkar. Çıkan bu sonucu 2’ye bölmeniz durumunda YEP puanını bulmuş olursunuz. Bu puan ile liselere girilebilir. Kayıt döneminde Milli Eğitim Bakanlığı yerleştirme ve tercih süreci 3 farklı döneme ayrılıyor. Bu 3 farklı dönem;

*Nakil dönemi şeklindedir.

*Devlet okullarına kayıt dönemi

*Özel okullara ön kayıt dönemi

Bu dönemler belirli aralıklarda olurken, YEP puan türüne göre kayıt işlemleri gerçekleştirilir.

YEP NASIL ÖĞRENİLİR?

Yerleştirmeye Esas Puan, okul not ortalaması ile merkezi sınavın puanın toplanıp ikiye bölünmesinin ardından öğrenilir. Bunu öğrenmek adına ilk başta 6, 7 ve 8. Sınıf yıl sonu başarı puanının toplanması gerekir. Ardından merkezi sınav sonucu olan puan ile toplayarak çıkan sonucu 2’y bölmenizin ardından YEP puanınızı görmüş olursunuz. Bu puanı öğrenmek adına sene sonu başarı puanlarınız hakkında bilginiz yoksa okuduğunuz okulun öğrenci işlerinden öğrenebilirsiniz. YEP puanınızı da aynı biçimde öğrenci işlerinden yardım alarak öğrenebilirsiniz.

YEP PUANI NASIL HESAPLANIR

YEP puanı, öğrencinin okuduğu okul notlarının ortalaması ile birlikte Merkezi Sınav Puanı birleştirilerek ortaya çıkarılır. Merkezi puan 700’lük biçiminde sisteme dönüştürülerek, ortaokul sınıflarının Yıl Sonu Başarı Puanlarıyla beraber toplanır ve 2’ye bölünür.

Kısaca, bütün notları örneğin 100 olan bir öğrenci, 300 puan okuldan almışsa ve merkezi sınavlardan da 700 puan almışsa toplamı bin puan olup bu 2’ye bölünerek YEP puanına ulaşışmış olur. Bu hesaplamanın ardından öğrenci, 500 üzerinden hesaplanan puanın yüzde 30 okul, yüzde 70 merkezden olacak biçimde gelmektedir. Bu vesileyle bulduğunuz YEP puanı hesaplama sonucu hangi liselere gideceğinizi ortalama olarak hesaplayarak, tercih yapabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Güncel Haberleri