HABER MERKEZİ/İSTANBUL
Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni oyladığı 16 Nisan 2017 referandumu öncesindeki süreçte yaşanan gerilimler nedeniyle ilişkilerin kopma noktasına geldiği Avrupa ile bahar havası yaşanıyor. Seçim süreci ve sonrasında kopma noktasına gelen ilişkiler tek tek onarılıyor.
ALMANYA’YA KRİTİK ZİYARET: Bu kapsamda en önemli adımlardan biri yarın atılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in davetine icabetle, 27-29 Eylül’de Almanya’ya “İlk devlet ziyareti”ni gerçekleştirecek. Erdoğan, mevkidaşı Steinmeier’le yapacakları görüşmelerinin yanı sıra Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de bir araya gelecek. Erdoğan’ın yapacağı ziyaret, 7 yıl aradan sonra Türkiye’den Almanya’ya gerçekleştirilen “İlk devlet ziyareti” olacak.
BRÜKSEL’DEN SICAK MESAJLAR: AB ile yeniden bahar havasına neden olan son açıklama ise Belçika’dan geldi. Belçika Başbakanı Charles Michel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu çerçevesinde yaptığı görüşmeyi “açık ve samimi” olarak niteleyerek “Türkiye ile nispeten yavaşlamış olan ilişkilerimizi yeniden canlandırmaya karar verdik” ifadesini kullandı. Belçika medyasına yansıyan haberlere göre de iki liderin BM 73. Genel Kurulu kapsamında uzun süren bir görüşme yaptığına dikkat çekilerek, Ankara ve Brüksel ilişkilerinin yeniden canlandırılması konusunda mutabık kalındığı vurgulandı. Erdoğan ile görüşmesini “açık ve samimi” olarak nitelendiren Michel, “Farklı konular üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye’nin Suriye’deki jeopolitik rolü, terörle mücadele, göç, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB), ABD ve Rusya ile ilişkileri gündeme geldi” ifadelerini kullandı.
Michel, terörle mücadelede iş birliğine devam etme konusunda görüş birliğinde olduklarına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye ile nispeten yavaşlamış olan ilişkilerimizi yeniden canlandırmaya karar verdik. Yakın zamanda güvenlik birimlerimiz arasında görüşmeler düzenlenmesini planlıyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye’deki başarısız darbe girişiminden bu yana iki ülkenin adalet, dışişleri ve içişleri bakanları arasındaki dondurduğumuz üçlü görüşmeleri yeniden başlatacağız.”
Başbakan Michel, Erdoğan ile AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği konusunda da etraflı bir görüşme yaptıklarını sözlerine ekledi.
HOLLANDA ELÇİSİ İŞBAŞINDA: Türkiye ile en sert polemiklere giren ülkelerin başında olan Hollanda ile de ilişkiler yeniden normalleşme yolunda ilerliyor. 16 Nisan sonrasında iki ülkenin karşılıklı olarak en alt düzeye indirdiği diplomatik temsilcilikler yeniden etkin hale getirildi. Türkiye ile Hollanda arasında ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinden sonra Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi olarak atanan Marjanne de Kwaasteniet “Türkiye-Hollanda ilişkilerinde olumlu rol oynamayı ümit ediyorum” dedi.
Kwaasteniet, Türkiye’ye atanmadan önce ülkesinin NATO Daimi Temsilciliği görevini yürütüyordu.
İLK ADIM AVUSTURYA’DAN: İlişkilerin onarımı ile ilgili olarak ilk adım Mart 2018’de Avusturya ile atılmıştı. İki ülkenin Dışişleri Bakanlarının telefon görüşmesi normalleşme sürecini başlatmış geri çağrılan diplomatik temsilciler de yeniden görev yerlerine dönmüştü. Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl de Türkiye-Avusturya ilişkilerinde yeni bir başlangıç yapılabileceğine inandığını belirtmişti.
4 YIL SONRA İLK RİG: Avrupa ile normalleşmede ikinci kritik adım Ankara’dan gelmişti. Ağustos ayında 4 yıl sonra yeniden toplanan Reform İzleme Grubu’ndan Avrupa Konseyi ile yakın çalışma kararı çıktı. Dışişleri Bakanı Mevmüt Çavuşoğlu, Türkiye ile ilişkilerini askıya alan Avrupa Konsey’inin kararını kaldırabileceğini açıkladı. Toplantıdan ayrıca yeniden reform ve AB ile ilişkilerin canlandırılması kararları çıkmıştı.