Yeni teşvik paketi hangi ilde nasıl uygulanacak?

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün açıkladığı ‘istihdam ve teşvik paketi’, iş kurmak isteyenlere ciddi vergi avantajları içeriyor. İndirim ve teşviklerin bölgelere göre dağılımı da belli oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 11 ayaklı paketle üretim ve istihdamı geliştirip, yatırımcıların teşvik edilmesi amaçlanıyor. Temel hedef ise yüksek teknolojili üretime geçmek. Pakette bilhassa 2015-2016 yatırım harcamaları için uygulanacak yüksek vergi indirimi dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra yeni yatırımcıya bölgesine göre sağlanacak teşvikler de önplana çıkıyor. 

Bölgelere göre uygulanacak vergi indirimleri ve teşvikler şu şekilde:

- Vergi indirimleri birinci bölgede yüzde 50, ikinci bölgede yüzde 55, 3. bölgede yüzde 65'e, 4. bölge yüzde 65, 6. bölgede ise yüzde 80 şeklinde çekilecek.

- Teşvikler 1. bölge için yüzde 15, ikinci bölge yüzde 20, 3. bölge için yüzde 25, 4. bölge için yüzde 30, 5. bölge için ise yüzde 35'e çıkartılacak.

MÜSİAD Başkanı: 'Paketi olumlu bulduk'

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak paketi olumlu bulduklarını söyledi. Yazılı açıklama yapan Olpak, "İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi"ni olumlu bulduklarını belirterek, "MÜSİAD'ın sürekli gündeme getirdiği, yüzde 6'lık Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'nun (KKDF) kaldırılması bizi mutlu etmiştir. Bu kararla birlikte artık KOBİ'ler oyuna daha kuvvetli bir aktör olarak katılacaktır" ifadelerini kullandı.

120 bin istihdam önemli

Türkiye ekonomisinin 2014 yılındaki GSYH büyümesinin hedeflenenin altında gerçekleşmesi ve yatırımlardaki azalmalara rağmen; yeni istihdam sağlama noktasında oldukça iyi bir performans sergilediğini, ancak iş gücüne katılanların (1,7 milyon) yeni istihdam edilenlerden (1,3 milyon) fazla oluşu nedeniyle, işsizliğin yaklaşık 400 bin kişi arttığını anımsatan Olpak, 120 bin yeni istihdam sağlaması beklenen paketin bu açıdan oldukça önemli bir durum arz ettiğini dile getirdi.

Bunun yanında başta yatırımcıya vergi indirimi ile yeni yatırımcıya verilen desteklerin artırılması olmak üzere, destek kapsamındaki yeni uygulamaların 2014 yılında gözle görülür şekilde hız kaybeden yatırımların yeniden canlandırılması adına önemli bir işleve sahip olduğunu vurgulayan Olpak, şunları kaydetti:

Sektörel teşviklerde eksiklikler var

"Yüksek teknoloji yatırımlar, Ar-Ge ve tasarıma verilen desteklerin artırılması, TÜBİTAK'la koordineli yürütülecek olan Ar-Ge'ye dayalı sanayi yatırımları için proje ve finansman desteği; 2014 yılında yüzde 3,7 oranında azalan özel sektör makine ve teçhizat yatırımlarının yeniden artışa geçmesine destek verecektir. Daha önce MÜSİAD'ın kurumsal görüş ve önerilerinde sıklıkla sözünü ettiği yatırım malları ve ara malların vadeli ithalatında yüzde 6'lık KKDF oranının 0'a düşürülmesi talebi, bu destek ile karşılık bulmuş oldu. Ayrıca bu destek paketi finansmana erişim ve KOBİ'lerin oyuna daha kuvvetli dahil edilmeleri noktasında olumlu katkı sağlayacaktır. Yatırım teşviklerinde bölgelere göre oranların artırılması olumlu olmakla birlikte, sektörel teşviklerin hususen sağlanmamış olması, destek paketinin eksik tarafı olarak değerlendirilebilir."   

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ünlüler yeni sezon dizi setlerine dönüş yaptı

Güncel Haberleri