Yeni sistemin ilk günü

24 Haziran seçimleri ile Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçen Türkiye, bugün tarihi bir gün yaşıyor. Dünya liderlerinin de katılacağı bir törenle yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı olarak göreve başlayacak olan Erdoğan törenin ardından da kabinesinin yeni isimlerini açıklayacak.

Türkiye bugün tarihi bir güne adım atıyor. 24 Haziran seçimlerinin ardından Parlamanter sisteme veda eden Türkiye yeni yönetim sistemine merhaba diyor. 24 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk cumhurbaşkanı olarak seçiler Erdoğan, dünya liderlerinin de katılacağı yemin töreniyle görevine başlıyor. Erdoğan, TBMM’deki yemin töreninin ardından akşam da Bakanlar Kurulu’nu açıklayacak. Erdoğan’ın göreve başlama törenine bir çok devlet başkanı da katılacak. Davete katılacağını açıklayan, 22 devlet başkanı, 28 başbakan ve meclis başkanı bulunuyor. Cumhurbaşkanılığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, törene aralarında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Rusya Başbakanı Medvedev, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da bulunduğu 17 devlet başkanı katılacak. Çok sayıda ülkeden başbakan ve meclis başkanı da törende bulunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören sonrasında konukları onuruna akşam yemeği verecek.

Cumhurbaşkanı ve kabinesi yeni dönem mesaisine “NATO” ile başlayacak. Erdoğan’ın 24 Haziran seçimleri sonucunda yeniden göreve gelmesinin ardından, katılacağı ilk yurt dışı uluslararası zirve “NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı” olacak.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de, 11-12 Temmuz tarihlerinde “NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı” yapılacak ve zirve ilk kez NATO’nun yeni karargah binasında gerçekleşecek. Erdoğan, 24 Haziran seçimleriyle yeniden göreve gelmesinin ardından, “NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı”na katılarak ilk yurt dışı temasına başlayacak. Söz konusu zirve kapsamında Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Theresa May başta olmak üzere birçok NATO ülkesinin liderleriyle bir araya gelecek ve ikili görüşmeler yapacak. Görüşmelerde, bazı NATO ülkelerinin PKK’nın Suriye kolu YPG’ye verdiği destek ve Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 savunma füzeleri konularının ele alınması öngörülüyor.      

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani ile de tek tek görüşmesi bekleniyor.      

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, NATO’daki liderler zirvesine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yeni kabinesinden bazı isimlerle katılması bekleniyor. Bu kapsamda Erdoğan’a zirvede eşlik edecek yeni kabinedeki dışişleri, milli savunma ile enerji ve tabii kaynaklar bakanlarının  bulunması planlanıyor. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Yardımcılarının da  Erdoğan’a eşlik etmesi öngörülüyor.

CV’Lİ BÜROKRAT DÖNEMİ

Türkiye, 24 Haziran seçimlerinin ardından cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçti. Yeni yönetim sistemi 95 yıldır uygulanan kamu yönetimi sistemini sil baştan değiştirecek. Cumhurbaşkanı kendi ekibiyle birlikte devlet yönetiminin yeni yapısını belirlerken, bürokratlar kendilerine danışılmamasından ve istişare edememekten şikayetçiler. Bürokrasi de, tüm ülke gibi, yeni yöneticileri ve sistemi pazartesi günü Cumhurbaşkanı’ndan öğrenecek. Kamuda görev yapmak isteyenler CV’lerini Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’ne gönderecek. Cumhurbaşkanı burada toplanan CV havuzundan uygun gördüklerini kamu görevinde istediği makama atayacak. Bu personelle 5 yıllık hizmet sözleşmesi imzalanacak. Cumhurbaşkanı’nın bu yöntemle 500 makama atama yapması bekleniyor. Bu makamlara, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), esnaf odaları veya özel sektörde görev yapmış kişiler de getirilebilecek.

Devlet memurluğu sisteminin sadece, daire başkanları, uzmanlar ve uzman yardımcıları için geçerli olacağını belirten yetkililer, daire başkanlarının bakanlar tarafından atanmaya devam edileceğini belirttiler. Devlete giriş için uzman yardımcılığına sınavla girişler devam edecek. 

KAMUDA YARDIMCI OLMAYACAK

Bürokraside bundan sonra bakan yardımcısı hariç, bütün yardımcılık pozisyonları kaldırılacağı belirtiliyor. Müsteşar yardımcılığı ve genel müdür yardımcılığı makamları lağvediliyor. Sayıları 16’ya çekilen bakanlıklarda ve diğer tüm kurumlarında, daire başkanlığının üzerindeki makamların Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanacağı belirtiliyor. Genel Müdürler için aranan kamuda 12 yıl görev yapma şartının da kalkacağı kaydediliyor.

16 BAKANLIK OLACAK

Sayıları 16’ya inen bakanlıkların yapısı ile ilgili KHK’nın yayınlanması beklenirken, bakanlıkların yeni teşkilat yapılarının tamamlanmasının 6 ay süreceği belirtiliyor. Yeni yönetim sisteminde Cumhurbaşkanlığı’na direk bağlı ofislerin etkin olarak çalışacak.

Yeni dönemde, devletin bir yıl boyunca izleyeceği yatırım, harcama ve gelirlerinin öngörüldüğü ve kamunun taahhüdü olarak görünen bütçeyi Cumhurbaşkanlığı Bütçe Ofisi yapacak. Bütçe Meclis’te görüşülmeden yürürlüğe girecek. Maliye’ye bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olacak. Maliye’ye bağlı diğer bir kuruluş olan Gelir İdaresi Başkanlığı’nın da, kurulların bünyesine alınacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Son dakika! AK Parti'den kabine açıklaması: Şaşırtan isimler olacak
CHP'den 'yemin töreni' kararı
Cumhurbaşkanlığı törenine dev katılım

Güncel Haberleri