EKONOMİ SERVİSİ
Dünyayı ve Türkiye’yi saran siber tehditler her geçen gün artıyor. Özellikle Türkiye’de 15 Temmuz ve sonrasında artan siber saldırılar için bakanlık çalışmaları devam ediyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise elektronik sistemin girdiği her yerde siber güvenliğe ilişkin tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
Arslan, internet altyapısı, bankaların finans merkezleri gibi yerlerde sistemlerin çalışması için belli bir sıcaklığın tutturulması için ayarlanan klimaların devre dışı bırakılması durumunda sistemin çalışmaz hale geleceğini anlattı.
EYLEM PLANI TAMAMLANDI
Arslan, “Bizim yapmak istediğimiz, bütün sistemlerin birbiriyle ilişkisi var, hangi sistem olursa olsun, ona bir siber saldırı olabileceği düşüncesiyle önceden tedbirleri almak, işleticileri uyarmak, gereğini yaptırmak” dedi.
Türkiye'de ilk defa ve milli kaynaklarla hazırlanan 2016-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı'nın 18 ayda tamamlandığını ifade eden Arslan, çalışmalar sonucunda ‘etkin e-Devlet ile toplumun yaşam kalitesini artırmak’ vizyonu ortaya konularak, 4 stratejik amaç, 13 hedef ve 43 eylemden oluşan strateji ve eylem planının ortaya çıktığını dile getirdi.
KOORDİNELİ ÇALIŞMALIYIZ
Arslan, bunların basit hacker saldırısı olabileceği gibi Türkiye'nin başarısını ve büyümesini çekemeyenlerin profesyonel saldırısı da olabileceğini belirtti. Arslan, siber saldırıların, 15 Temmuz'a yaklaşırken ve sonrasında yaklaşık 2,5 misli arttığını kaydetti.
Arslan, “Siber saldırılar her zaman artabilir, önemli olan gerekli tedbirleri alarak, kurumlarla koordineli çalışmak” ifadelerini kullandı. Arslan, siber saldırılara karşı alınan tedbirlere harcanan paranın, bu saldırının başarılı olması durumunda ortaya çıkacak zararla kıyaslanmayacağını vurguladı.
2.5 KAT BÜYÜK BİR RAKAM DEĞİL
Ticaret Odası Bilgi Teknolojileri Sektör Komitesi Başkanı Bekir Sami Nalbantoğlu, “Bu iş elektronik sistemler üzerinden gerçekleştirildiği için tüm dünyayı tehdit eden bir yöntem. O yüzden bunun 2.5 kat olması çok korkutucu bir şey değil. Bu 10 veya 20 katta olabilirdi. Önemli olan bu tip saldırılara hazırlıklı olmak. Bu saldırılara karşı kamuda bir çok organizasyon gerçekleşiyor, devlet olarak bu desteklenmeli. İnsanlarda bu saldırılara karşı kendi önlemlerini almalı. Bundan başka çare yok. Amerika kendi ticari kuruluşlarına olan saldırıları savaş ilanı kadar bir ciddiyette değerlendireceğini belirtti” dedi.
YENİ KÖPRÜLER ÜCRETLİ
Ahmet Arslan, bayram tatili süresince 30 milyon yolcunun seyahat edeceği düşüncesiyle kara, hava, deniz ve demiryollarında ilave tedbirler aldıklarını ve ek seferler koyduklarını söyledi.
Arslan, şunları kaydetti: “Bugünden itibaren bayram sonrası pazartesi sabah saat 07.00'ye kadar Karayolları Genel Müdürlüğünce (KGM) işletilen köprü ve otoyollar ücretsiz hale getirildi." Yap işlet devret modeliyle yapılan Orhangazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri ücret almaya devam edecek.
YILLIK MALİYET 400 MİLYAR DOLAR
Bakan Arslan, “Şu anda bir yılda ortalama 90 milyon siber saldırı teşebbüsü yaşanmaktadır. Giderek artan siber saldırıların ekonomiye verdiği zarar çok yüksektir. Forbes Business'ın araştırmasına göre, bu saldırıların ülkelere yıllık maliyeti toplamda 400 milyar dolar. 2019 sonrasında ise bu maliyetin 2 trilyon dolara erişmesi beklenmektedir. Siber güvenlik konusuna daha çok önem vermemiz, farkındalığı artırmak gerektiği bilincindeyiz, çalışmalarımızı bu yönde yürütüyoruz” diye konuştu.